Obrazovanje

Uticaj fizičke aktivnosti na studiranje

30.01.2020.
5 min

Verovatno ste dosta puta kada ste neraspoloženi, bez energije i ne možete da učite dobili savet da izađete iz kuće i prošetate malo, pa će sve biti bolje kad se vratite. Zna da bude iritantno, zar ne? Često u takvim situacijama pomislite: „Ma da, sigurno, toliko imam da učim, sad ću još i da šetam i onda ništa neću uraditi... Baš pametno, hvala puno!“ i ostanete zatvoreni u sobi mučeći se sa knjigom nad glavom i raznim mislima koje dodatno podstiču neraspoloženje i nemogućnost učenja. Nekada vam je i sigurno ušlo u glavu nešto kada ste učili u takvim situacijama, ali koliko god vas nervirala ta činjenica, naučno je dokazano da i najmanja fizička aktivnost podstiče ne samo bolje raspoloženje, nego i veću koncentraciju i mogućnost pamćenja i učenja.

Sportska aktivnost

Foto: Pixabay

Poboljšanje pamćenja

Ako poslušate savet i odete u šetnju ili na trčanje u situaciji kada imate osećaj da vam nijedna informacija ne ostaje u glavi, shvatićete da fizička aktivnost zapravo deluje na vaše pamćenje. Možda nećete ni obratiti pažnju zašto, ali pri povratku na učenje laganije ćete upijati podatke koji su vam prethodno izgledali potpuno nemogući za zapamtiti.

Čitala sam da su istraživanja sa Harvarda pokazala da vežbanje utiče na srž moždanog sistema koji je zadužen za pamćenje i učenje i da kako smo više u fizičkoj formi i naš mozak proširuje svoju strukturu i mogućnost boljeg pamćenja. Što znači da informacije koje dobijamo lakše se zadržavaju jer fizičkom aktivnošću podstičemo moždane ćelije da se pripreme na prihvatanje novih podataka.

Zanimljiva činjenica je i da šetnjom po sobi ili napolju ili rađenjem nekih sitnih vežbi dok učite, takođe poboljšavate mogućnost pamćenja. Navodno, naš mozak je navikao da radi u skladu sa ostalim organima i ne želi da bude izolovan. Tako da ako samo sedite nepomični ceo dan a pokušavate da rešite neki problem i naučite nešto, pokušajte nekom vežbicom da stimulišete vaše pamćenje, razumevanje i koncentraciju i završite šta ste planirali.

Veća motivacija

Uključivanjem fizičke aktivnosti u svakodnevni život dokazujete sebi da radite na sebi i da ste istrajni i posvećeni i time se motivišete da i ostale stvari koje ste isplanirali možete da uradite sa dobrim rezultatima. Trčanjem, šetnjom ili bilo kakvim vežbanjem dovodite vaš organizam i misli u ravnotežu i pružate sebi mir u kojem čistije možete da vidite sve sposobnosti koje posedujete i mogućnosti koje su pred vama.

Da ne pričam o timskim sportovima, koji osim svega prethodnog što sam navela, pružaju i mogućnost druženja, osećanja prihvaćenosti i dodatne podrške od strane članova tima što još više doprinosi motivaciji u svim aspektima života.

A tek pobede na utakmicama? Rekla bih da prilično doprinose većoj motivaciji za sve, pa i učenje.

Bolja koncentracija

Istraživanja koja su se vršila u školama pokazala su da nakon samo 20 minuta fizičke aktivnosti učenici su bili pažljiviji na času, a nakon svakodnevnih vežbi znatno se videlo poboljšanje u upravljanju informacijama, bistrim odgovorima na pitanja i uspevanjem da rade više stvari istovremeno.

Kao što povećava motivaciju u vama, fizička aktivnost stvaranjem balansa u vama i vašim mislima znatno poboljšava i usresređenost na nešto i čini da možete da birate gde ćete usmeriti fokus vaše pažnje. Time je vaša koncentracija veća, a mogućnost spoljašnjeg i unutrašnjeg ometanja manja. Energiju koju biste inače trošili na stresiranje i brigu, možete da preusmerite na fizičku aktivnost, koja pomaže i u smanjenju stresa i razbistrava vam misli, i uvek ćete biti u plusu.

Verovatno ste čuli već da ljudi koji su uspešni u biznisu i u životu, pored svih obaveza, dnevno izdvajaju određeno vreme za vežbanje, trčanje, jogu ili određen miks fizičkih aktivnosti. To nije nikakva slučajnost. Upravo zbog svih prednosti koje sam pomenula veoma je značajno u svoj stil života ugraditi obaveznu dnevnu dozu fizičke aktivnosti. Pored bolje koncentracije, pamćenja i motivacije, osećaćete se ispunjenije i sigurnije u sebe i u to da možete da uspete da ostvarite zacrtane ciljeve koji će postati veći od završavanja fakulteta.

I na kraju, pošto sam dok sam pisala ovaj tekst radila vežbice, nadam se da ste čitajući videli rezultat moje koncentracije. Kao što stara poslovica kaže: „U zdravom telu zdrav duh“, ja želim da vam kažem da brinete o sebi, svom telu i zdravlju jer time postavljate temelj uspesima, dostignućima i svemu dobrom što vam dolazi u životu.

Kopiraj link

Dragana Vinčić

Dragana je završna godina osnovnih studija na FON-u. Pored ISiT-a kojim se bavi na fakultetu, zaljubljena je u psihologiju i uživa u slikanju, pisanju, čitanju i stvaranju svega što bi na bilo koji način moglo da ulepša ovaj svet i život na njemu.

Slični tekstovi

Istraživanja pokazala da smo godinama grešili: Ponavljanje nije majka učenja
13.04.2016.
4 min

Istraživanja pokazala da smo godinama grešili: Ponavljanje nije majka učenja

Obrazovanje
Kada bi trebalo da stvari zapisujete rukom
23.06.2016.
1 min

Kada bi trebalo da stvari zapisujete rukom

Obrazovanje
Zašto ostavljamo učenje za pet do dvanaest
25.12.2015.
7 min

Zašto ostavljamo učenje za pet do dvanaest

Obrazovanje