Obrazovanje

Zašto je važna motivacija za učenje?

17.08.2015.
2 min

Ne možete da se naterate da učite na vreme i da u tome istrajete. Nemate snage ili koncentracije da uradite sve kako treba. Optužujete sebe za to što ne učite ili loše rezultate. Gradivo vam je obimno, frustrirani ste rezultatima učenja, pod stresom ste, entuzijazam vam je splasnuo. Razmišljate da odustane od učenja koji ste započeli. Problem je u motivaciji za učenje.

 

 

Motivacija u učenju su oni činioci koji pokreću, organizuju, usmeravaju i određuju intenzitet i trajanje aktivnosti učenja. Kada vas inspiriše neki veliki cilj, neki izvanredan projekat, sve vaše misli su usmerene ka tome. Vaš um prevazilazi granice, vaša svest se širi u svim pravcima i vi se nađete u novom, ogromnom i divnom svetu. Neiskorišćene snage, znanja i talenti oživljavaju i vi otkrivate da ste mnogo snažnija osoba nego što ste to ikad i sanjali. Kako da sve ovo ostvarite, tj. kako da se motivišete za učenje? Postoje 2 osnovna preduslova:

 

1. Čvrsto donesite odluku da ćete stvarno učiti. Ovo je jedan od odlučujućih uslova za učenje uopšte. Ako nema snage i volje, jake odluke, nema ni motivacije. Tada ne pomažu ni najbolji postupci.

 

 2. Imajte pozitivan stav. Donesite odluku da ćete uspeti. Abraham Linkoln je jednom rekao: „Odluka da ćete uspeti je važnija od svih ostalih stvari.”

 

Glavni podsticaj učenju jesu pozitivan stav i volja, pozitivne misli i očekivanja. Gotovo 50% uspeha zavisi od toga koliko imamo pozitivna gledišta. Ono što mislite o sebi u velikoj meri utiče na vaša očekivanja, raspoloženje, rezultate. Uspeh zavisi više od trenutnog stanja, nego od sposobnosti.

 

Preuzeto sa sajta www.prijemniispiti.com

Kopiraj link

Slični tekstovi

Rečnik za brucoše – 3. deo
27.10.2020.
3 min

Rečnik za brucoše – 3. deo

Obrazovanje
Brainstorming tehnika
19.01.2010.
6 min

Brainstorming tehnika

Obrazovanje
6 pravila za efikasnije učenje
21.01.2022.
6 min

6 pravila za efikasnije učenje

Obrazovanje