Saveti za traženje posla

10 saveta kako najbolje predstaviti sebe na intervjuu za posao - 2. deo

23.07.2021.
4 min

Veliki broj faktora (što internih, što eksternih) utiče na to kako ćemo sebe predstaviti na intervjuu za posao. 

Nisu u pitanju samo reči kojima se opisujemo, već i gestikulacija, tonalitet u govoru, energija, samopouzdanje i primeri kojima sve naše tvrdnje potkrepljujemo.

Intervju za posao

Foto: Startuj.infostud.com (Shutterstock)

Kako biste sebe predstavili na najbolji mogući način, postoji spisak caka sa kojima bi trebalo da budete upoznati.

Sredinom sedmog meseca svetlost dana je ugledalo prvih 5 saveta kako najbolje predstaviti sebe na intervjuu za posao, a sada nastavljamo niz. 

Nije bitno kojim redom ćete prostudirati ove savete, ali ukoliko još uvek niste došli u kontakt sa prvih 5, ostavljamo link da to ispravite.

Sada, zavežite pojaseve jer polećemo u drugi deo ove avanture.

6. Uskladite veštine sa pozicijom

Kada opisujete sebe i nabrajate veštine koje vas karakterišu, obavezno ih povežite sa pozicijom za koju ste se prijavili

Iz vašeg odgovora je bitno da regruteri zaključe da li ste baš vi prava osoba za tu poziciju, da li se uklapate u njihovo okruženje i kulturu ili ne.

Zato nije potrebno da im spomenete baš svaku veštinu, da izdeklamujete ceo spisak prideva i da razdužite priču, već je bitno da to što kažete pogodi pravo u metu.

Takođe, odgovor na pitanje će vam olakšati dobro istraživanje - kakva je kompanija, kakvi su trenutni zaposleni, šta traže od kadrova,.. Na taj način ćete znati koji deo ćete spomenuti.

Primer: Ako se prijavljujete za poziciju računovođe, nije pohvalno da kažete da ste energični i da nemate mira, jer vaša pozicija zahteva uglavnom 8h sedenja i statičnog rada.

7. Dokažite primerima

Sve što kažete o sebi u toku odgovora, dokažite ličnim primerima. Dotaknite se prethodnih poslova, priča iz privatnog života ili nekih drugih zanimljivih situacija koje na delu pokazuju vaše osobine.

Na ovaj način ćete podeliti priču sa regruterima sa kojom i oni mogu da se povežu i poistovete, a pružićete im konkretan razlog zašto ste vi prava osoba za tu poziciju.

Primer: Ako se prijavljujete za poziciju dizajnera, naglasićete da ste izuzetno kreativni i pokazaćete im (ili opisno objasniti) vaše prethodne radove, kreacije i kampanje.

8. Govor tela

Govor tela i gestikulacija nose veliki deo razgovora. 

Iako toga uglavnom nismo svesni, tokom komunikacije pola pažnje nam ide na slušanje, a pola na odmeravanje kako se neko ponaša dok priča.

Zato budite pametni i na vreme obratite pažnju na vaše ponašanje i držanje tokom razgovora.

Ovo možete i da vežbate ispred ogledala ili da pitate članove porodice ili prijatelje da vas saslušaju dok se predstavljate i da vam daju iskren feedback kako i šta radite, šta treba da promenite i šta najviše odvlači pažnju sa vašeg odgovora.

Ovim potezom ćete biti korak ispred, jer ne samo da će reči biti pod vašom kontrolom, nego i samo ponašanje i način interpretacije.

9. Kratko, jasno i dobro upakovano

Pretposlednji, a možda i najbitniji savet jeste jasnoća i ograničena dužina odgovora

Svi smo mi posebno zainteresovani za sebe, svoje priče i kada nas neko podbode da o tome pričamo, mogli bismo od jutra do sutra.

Međutim, na tom razgovoru za posao, verovatno niste jedini kandidat, pa i da jeste, sigurna sam da regruteri imaju gomilu posla pored intervjua, te ne bi trebalo da im oduzimate vreme.

Zato se potrudite da sve što želite da kažete upakujete tako da stane u 4,5 prostoproširenih rečenica. Da to što kažete bude kristalno jasno, kako vam ne bi postavljali dodatna pitanja i lepo struktuirano da znate gde je početak, gde je kraj i kako nadovezujete segmente priče jedan na drugi.

Ovim ćete pokazati jasnoću, direktnost i poštovanje tuđeg vremena, što su osobine koje nikome ne škode.

10. Budite pripremljeni

Ukoliko dobro vladate situacijom i tremom, možete imati samo smernice o kojima želite da pričate.

Ako vas trema pojede u sekundi, bolje je da dobro naučite šta želite da kažete i tako probijete led, ostavite dobar prvi utisak i opustite se za nadolazeća pitanja.

Sada, kada u rukavu imate glavne cake za odgovor na često (skoro uvek) postavljeno pitanje na intervjuu, budite spremni kada se susretnete lice u lice sa istim.

Na vama je da se što bolje prodate poslodavcu, a mi čekamo lepe vesti:

DA JE POSAO VAŠ!

Kopiraj link

Tijana Đurić

Student sam Fakulteta organizacionih nauka, a u svetu digitalnog marketing sam od druge godine studija. Zaljubljenik sam u pisanu reč i volim da budem okružena inspirativnim ljudima.

Slični tekstovi

Kako dobiti prvi freelance posao?
26.06.2020.
3 min

Kako dobiti prvi freelance posao?

Saveti za traženje posla
Razgovor za posao: Neprimerena pitanja i kako odgovoriti na njih
23.06.2023.
9 min

Razgovor za posao: Neprimerena pitanja i kako odgovoriti na njih

Saveti za traženje posla
Zašto treba da se prijaviš na praksu ili posao iako nemaš iskustva?
07.08.2020.
4 min

Zašto treba da se prijaviš na praksu ili posao iako nemaš iskustva?

Saveti za traženje posla