Saveti za traženje posla

Najbolje besplatne aplikacije za kreiranje CV-ja

14.11.2022.
6 min

Kreiranje CV-ja ume da bude prilično komplikovano jer na jednom mestu treba da na pregledan i jednostavan način predstavite sve ono što vas kvalifikuje za neko radno mesto.

Najbolje besplatne aplikacije za kreiranje CV-ja

Foto: Startuj.infostud.com (Shutterstock)

Ukoliko želite da vaš CV izgleda pregledno, najbolje je da se oslonite na neku od brojnih besplatnih aplikacija koje vam u tome mogu pomoći. Većina njih je osmišljena tako da ovaj proces učine što jednostavnijim tako da za njih nije potrebno da imate ozbiljne kompjuterske veštine.

Resume

Ukoliko prvi put pišete CV, Resume je idealna platforma za vas i možete je koristiti čak i bez registracije. Ono što ovu platformu izdvaja od ostalih je njena jednostavnost – šabloni se lako menjaju i korisnici jasno mogu da vide koje podatke gde treba da unesu. Korisnici mogu svojim potrebama da prilagode šta će od podataka uneti u CV, pa tako na primer možete dodati koje strane jezike poznajete.

Platforma vam nudi i pomoć pri izradi CV-ja jer na njoj možete pročitati i brojne korisne savete. Ukoliko imate dileme koliko CV treba da bude dugačak ili koliko detalja treba da unesete, odgovоre ćete pronaći upravo na ovom sajtu.

Canva

Ovo je jedna od najpopularnijih aplikacija za kreiranje vizuala koje viđate na društvenim mrežama, međutim Canva vam može dobro doći i za kreiranje CV-ja. Sajt vam nudi brojne šablone za CV, a na vama je da pronađete onaj koji vam se najviše sviđa.

Šabloni se modifikuju veoma lako –  potrebno je samo da kliknete na onaj deo šablona koji želite da izmenite i možete početi sa unošenjem vaših podataka. Sve izmene se čuvaju u realnom vremenu i ne morate da brinete o tome.

Grafička rešenja koje Canva nudi su pregledna, moderna i praktična i sasvim sigurno će poslodavcima kod kojih konkurišete skrenuti pažnju na vas. Aplikaciju možete koristiti na računarima, ali i mobilnim telefonima.

Reactive Resume

Kada napravite svoj profil na aplikaciji Reactive Resume dočekaće vas prilično jednostavan interfejs. Pred vama se nalazi prostor u koji unostite potrebne podatke, sličan onima koje koristimo kada na primer otvaramo novu mejl adresu. Ukoliko smatrate da neka od informacija koja se od vas traži nije relevantna za vaš CV, možete je jednostavno preskočiti.

Dok vi sa jedne strane unosite podatke, možete odmah pogledati i kako sve to izgleda na šablonu koji ste izabrali za CV. Ukoliko ste se tokom izrade vaše biografije odlučili da promenite šablon, podaci koje ste uneli će se odmah prebaciti na novi šablon, tako da nemate o čemu da brinete. Možete menjati fontove, boje, ali i poziciju elemenata u šablonu, u zavisnosti od toga šta želite da istaknete.

Rhubarb

Ovaj sajt vam može biti veoma koristan ukoliko nemate puno vremena za izradu CV-ja. Rhubarb naime, koristi pomoć veštačke inteligencije za izradu biografija i zato je brži i efikasniji od drugih opcija. Činjenica da platforma omogućava da na nju prenesete podatke sa vašeg LinkedIn profila može vam prilično olakšati ceo proces.

Zanimljiva je autocomplete opcija koja će vam dati savete kako da dopunite vaš CV upravo onim što poslodavci najčešće traže. Platforma će vam ponuditi nekoliko opcija kako da unapredite vašu biografiju, a na vama je da odaberete onu koja je najbolja za vas. Aplikacija najbolje funkcnioše ukoliko tačno znate poziciju za koju konkurišete, jer upravo na osnovu te informacije prilagođava vaš CV.

Snapseed i Google Photos

Deo svakog dobrog CV-ja je i fotografija koja će vas poslodavcu predstaviti u najboljem svetlu. Ukoliko fotografije koje imate treba izmeniti ili doraditi najjednostavnije i najbolje aplikacije za to su one koje vam donosi Google. A to su Snapseed za mobilne telefone, odnosno Google Photos, koju možete koristiti i na računarima.

Snapseed vam omogućava da na telefonu prilagodite format neke fotografije, popravite kontrast ili odnos boja. Uz malo truda, vaše fotografije mogu izgledati kao da ih je radio profesionalni fotograf. Pre nego što se odlučite za neku od izmena, možete proveriti kako sve izgleda i ukoliko niste zadovoljni možete bez problema preći na neku drugu opciju. Možete kontrolisati intenzitet filtera i na taj način maksimalno unaprediti fotografiju.

Google Photos je slična aplikacija, samo sa dosta manje opcija. Najkorisnije opcije su, kao i kod Snapseeda, promena formata i podešavanje boja. Ovde su ove funkcionalnosti svedene samo na osnove, ali i to vam može biti sasvim dovoljno kada pripremate CV. Ono što izdvaja ovu aplikaciju je činjenica da tu, odnosno na vašem Google nalogu, možete čuvati fotografije koje ste napravili na vašem mobilnom telefonu. Ne morate čuvati fotografije stare nekoliko godina u memoriji računara ili mobilnog telefona i strahovati da li ćete ih izbrisati. Vašu arhivu možete organizovati po folderima i tako vrlo brzi naći fotografiju potrebnu za vaš CV.

Naravno, pored ovih aplikacija postoje i mnoge druge koje vam mogu pomoći u kreiranju CV-ja, ali ovo su one koje su trenutno najbolje i koje imaju najviše korisnika. Neke od njih se redovno unapređuju, tako da možete da budete sigurni da će vas CV biti u skladu sa onim što poslodavci trenutno traže.

Kopiraj link

Đorđe Ivanović

Ðorđe je diplomirani novinar čije interesovanje seže i u ostale društveno-humanistčke nauke. Smatra da se savršeno uklapa u sintagmu "sveznajuća neznalica" i svoju budućnost vidi u pisanju.

Slični tekstovi

Veštine za CV: Primeri koje možete napisati u biografiji 
10.02.2023.
4 min

Veštine za CV: Primeri koje možete napisati u biografiji 

Saveti za traženje posla
Kako istaći svoju radnu biografiju?
13.06.2022.
8 min

Kako istaći svoju radnu biografiju?

Saveti za traženje posla
Kako napisati dobar CV ako si student
31.05.2023.
6 min

Kako napisati dobar CV ako si student

Saveti za traženje posla