Saveti za traženje posla

5 razloga zašto je frilensing odlična opcija za studente

27.12.2019.
4 min

Poslednjih godina često čujemo kako se neko koga znamo bavi frilensingom. Svako od nas je verovatno barem jednom pretražio tu reč na internetu - iz radoznalosti ili želje da se možda i on time bavi.

Freelance

Foto: NajStudent (AdobeStock)

Na početku, važno je naglasiti da frilensing nije vrsta posla nego način rada. Sloboda da zarađujete iz topline svog doma dok grickate čokoladu i pijete čaj, ili iz svog omiljenog kafića u kraju. Sloboda da radite kada želite, odakle želite i koliko želite. Sloboda da ne radite kada vam se ne radi. Ali i obaveza da se naterate da ispoštujete rokove kada nemate šefa da vas podseća na njih. Obaveza da neprekidno učite i usavršavate se. Obaveza da budete mnogo dobri u onome što radite da biste mogli da napredujete i stičete nove klijente.

Zbog čega bi trebalo da se oprobate u frilensingu za vreme studiranja?

1. Nije potrebno početno ulaganje, samo znanje

Ukoliko imate bilo koju veštinu koju možete da naplatite – bilo da je to znanje engleskog, veština u fotografisanju, sposobnost pravljenja programa i veb sajtova, ili pak vođenje društvenih mreža – nije vam neophodno ništa više osim vremena, volje za radom i malo truda da pronađete klijente. Postoje brojne platforme preko kojih možete naći poslove, a možete se oprobati i samostalnim oglašavanjem.

2. Fleksibilnost

Frilensing je odlična opcija za sve one koji žele mogućnost da mogu da rade kada im odgovara i da ne rade kada im ne odgovara. Bilo da vas zanima da radite pola radnog vremena, celo radno vreme ili samo par sati nedeljno, imate mogućnost da to i dobijete. Vreme koje biste izgubili odlaženjem na posao i u prevozu možete da posvetite učenju, spremanju ispita ili sebi. Kada naiđu kolokvijumi ili ispitni rok, ne morate uopšte da radite ako ne možete da stignete zbog fakulteta. Takođe, možete da radite periodično samo kada vam je potreban novac – za neko putovanje, usavršavanje ili školarinu.

3. Proširenje biografije

Nećete ni primetiti koliko brzo je prošao fakultet dok ne položite poslednji ispit. Greška koju mnogi prave je da tek tada krenu da razmišljaju o zaposlenju. Bilo da vam je frilensing zanimljiv za stalno ili da samo želite dodatnu zaradu za vreme studija, nesumnjivo ćete dobiti mogućnost da dosta stvari upišete u svoj CV – veštine koje ste stekli, projekte na kojima ste radili, vrste posla koje ste obavljali, čak i preporuke zadovoljnih klijenata. Ukoliko odlučite da posle fakulteta potražite zaposlenje u nekoj firmi, ovo će vas na tržištu rada u ogromnoj meri izdvojiti od drugih kolega koji su samo učili za vreme studija.

4. Baza klijenata

Za samo godinu dana aktivnog frilensinga, možete da proširite mrežu kontakata u neverovatnim razmerama. Bilo da vas oni, zadovoljni saradnjom, preporuče nekom drugom ili vam ponude da pređete i da radite za njih, vaš krug poslovnih saradnika će rasti, brojne kompanije će čuti za vas i dobićete dosta novih mogućnosti koje na drugi način ne biste mogli.

5. Samousavršavanje

Neretko slušamo koliko je bitno da konstantno unapređujemo svoja znanja i veštine – kako tehničke, tako i socijalne. Nema dileme da ćete za vreme frilensinga steći mnogo stručnih znanja i sposobnosti iz oblasti kojom se budete bavili. Pored ovoga, frilensing je izazovan način poslovanja upravo zato što pruža mogućnost rada sa različitim vrstama klijenata. Naučićete kako da komunicirate, pregovarate, šta da očekujete i kako da izađete na kraj sa svakim tipom ljudi, a to će vam mnogo značiti ukoliko se kasnije odlučite za rad u nekoj kompaniji gde ćete biti deo tima.

Neki fakulteti su tako koncipirani da vremenski ne omogućavaju studentima da obavljaju poslove sa strane ili im ne pružaju dovoljno tehničkih znanja da krenu putem frilensinga. Neka vas nijedna od te dve situacije ne sprečava da se upustite u ove vode – frilensing vam neće oduzimati onoliko vremena koliko bi regularan posao od 9 do 5, a za slučaj da osećate da nemate dovoljno kompetencija da započnete sa ovakvim načinom rada – uložite vreme u edukaciju (samo onlajn materijala ima i više nego dovoljno) i videćete u kojoj meri će vam se to vratiti.

Kopiraj link

Hristina Pajić

Hristina studira informacione sisteme na Fakultetu organizacionih nauka. Radi kao freelance Wordpress developer, a u slobodno vreme fotografiše i putuje.