Saveti za traženje posla

7 koraka do kvalitetnog i preglednog CV-ja

28.02.2018.
3 min

Kod poslodavaca je utisak koji ostavite na razgovoru za posao jedan od presudnih faktora za dobijanje željene pozicije, ali da bi uopšte došli na razgovor, poslodavcu ili HR menadžeru Vaš CV mora zapasti za oko iz gomile.

 

CV

Foto: Pixabay

Ovo nisu saveti kako da Vaš CV bude kreativan i šaren, suprotno od toga, ideja rezimea je da bude jednostavan i pregledan. Iz motivacionog pisma se vide želja za radom i kreativnost, a CV bi trebalo da sadrži sve Vaše kvalitete i činjenice o Vašem životnom putu (curriculum – lat. kurs, vitae – lat. život).

 

U nastavku pročitajte 7 jednostavnih koraka za pisanje dobrog CV-ja.

 

1. Izgled i formatiranje

Postoji pregršt templejta na internetu, potražite i preuzmite neki koji Vam odgovara. Koristite čist i klasičan font, standardno se koriste Arial ili Times New Roman, nema potrebe za eksperimentisanjem. CV bi ukupno trebalo da zauzme jednu, eventualno dve A4 stranice, sve preko toga je višak, zato pažljivo odaberite podatke koji su relevantni za poslodavca koje ćete uvrstiti.

 

2. Osnovne informacije

U ovom delu pokažite zašto se ističete, koji su Vaši ciljevi i motivacija. Ukoliko prilažete i motivaciono pismo onda je ovo suvišno, ali navedite činjenice o sebi, kontakt informacije i link do profila na LinkedIn društvenoj mreži, koja danas igra važnu ulogu u poslovnom svetu, a daje opširniji pregled o Vama.

 

3. Obrazovanje

Najskorije stečeno zvanje stoji na početku. Uključite i vannastavne aktivnosti i projekte, kao i volonterska iskustva i dodatne relevantne kurseve koje ste pohađali.

 

4. Ključno iskustvo

Ovde navodite krucijalne stvari koje vas čine savršenim kandidatom za poziciju za koju se prijavljujete. Navedite i zvučna imena kompanija koje su Vas angažovale ili individualnih profesionalaca sa kojima ste sarađivali na određenim projektima.

 

5. Ostalo iskustvo

Navedite ostale informacije o prethodnim angažovanjima koje su starije od već navedenog ili manje relevantne za poziciju za koju se prijavljujete. Eventualno ovde ispod možete smestiti volontersko iskustvo i vannastavne aktivnosti.

 

6. Zaključni deo

Znanje stranih jezika, postoji Europass model samostalnog ocenjivanja nivoa znanja jezika, ostala interesovanja i hobiji.

 

7. Provera

Nemojte koristiti žargon.

Ne smete imati greške u kucanju.

Ne preterujte sa fotografijama. Za priloge iz raznih projekata možete priložiti portfolio zasebno od CV-ja.

Pošaljite prijatelju ili kolegi da vas proveri, dodatan par očiju nikada ne može da škodi.

 

 

Izvor: jobfairnis.rs

 

Kopiraj link

Slični tekstovi

5 pitanja koja te očekuju na razgovoru za posao
11.09.2023.
6 min

5 pitanja koja te očekuju na razgovoru za posao

Saveti za traženje posla
Koja pitanja treba postaviti na razgovoru za posao?
01.08.2022.
5 min

Koja pitanja treba postaviti na razgovoru za posao?

Saveti za traženje posla
Važni elementi i uputstva prilikom prijavljivanja za posao
12.06.2017.
3 min

Važni elementi i uputstva prilikom prijavljivanja za posao

Saveti za traženje posla