Saveti za traženje posla

7 stvari koje dobar lider govori

27.06.2022.
4 min

Poslovna iskustva sa sobom donose i lidere sa kojima ćete po prvi put sarađivati na radnom mestu. Ubrzo ćete shvatiti da je profesionalni odnos sa liderima na poslu dosta drugačiji od vašeg dosadašnjeg iskustva sa autoritetima kroz školovanje.

7 stvari koje dobar lider govori

Foto: Startuj.infostud.com (Shutterstock)

Pre svega, dobar lider razume važnost reči i međusobne saradnje sa zaposlenima zbog čega vodi računa kako komunicira. Njegov uspeh je direktno povezan sa vašim uspehom, zadovoljstvom, produktivnošću, motivacijom i poverenjem koji se grade tokom vremena.                

U nastavku pročitajte neke od rečenica koje dobri lideri redovno koriste.

“Dobro jutro”

Pravi lider koristi prvi susret u danu kao priliku da pokaže svoje poštovanje prema zaposlenima. Zato jasnu komunikaciju počinje od samog početka dana sa jednostavnim “Dobro jutro”. Ne samo da na ovaj način potvrđuje svoje prisustvo, već i stvara osećaj dobrodošlice kolegama, što stvara pokretačku atmosferu.

“To je bila moja greška”

Preuzimanje odgovornosti za svoje greške je odraz iskusnih lidera. Njihov cilj nije da svoje vreme potroše prebacujući teret na druge, već da priznavanjem svoje greške pokažu da je tim bezbedan u tom okruženju. Za dobrog lidera svaka situacija može koristiti za napredovanje tima.

“Imam potpuno poverenje u tebe”

Uspešan lider zna da je često dovoljno samo pružiti podršku svom zaposlenom kako bi se zadatak obavio i rezultat bio čak i iznad očekivanja. Ohrabrenje je ključ komunikacije, posebno kada se pred zaposlenima nalazi izazov ili projekat koji zahteva ozbiljan iskorak. Dokle god lider ima veru u svoje zaposlene, uspeh je zagarantovan.

“Da li imaš sve što ti je potrebno da to završiš”

Lider je tu da ukloni prepreke koje mogu uticati na smanjenu produktivnost tokom rada. Kada lider redovno postavlja ovakvo pitanje, svojim zaposlenima daje do znanja da je upućen u korake koji su potrebni da se dogovoreni ciljevi i ostvare. Takođe, pokazuje i da je spreman da podeli svoja znanja i što više olakša procese rada.

“Šta ti misliš o tome?”

Dobar lider ne čeka uvek da sami od sebe podelite svoje misli i ideje, štaviše redovno postavlja ovo pitanje. Svojim odgovorima pomažete da vas bolje razume i prepozna moguće veštine koje još uvek niste iskoristili. Njegov cilj je da svako od zaposlenih učestvuje u izradi projekta sa konkretnim činjenicama i argumentima.

“Evo šta želimo ovim da postignemo”

Kako bi tim motivisano završavao svoje zadatke, lider treba da ih upozna sa ciljem i vizijom projekta ili zadatka na kojem su angažovani. Razumevanje zašto nešto radimo višestruko poboljšava produktivnost i kvalitetni lideri to znaju, stoga svoje vreme dodatno posvećuju kako bi objasnili šta su ciljevi.

“Hahahaha”

Humor je sjajan alat za opuštanje, uklanjanje tenzije i stvaranje osećaja zajedništva. Lider sa iskustvom koristi humor na pametan način, bez težnje da sarkastično zloupotrebi smeh na tuđi račun. Smejanje je moćno sredstvo za restart u danu, pored toga pomaže da se važne informacije zapamte. Smehom lider stvara pozitivnu energiju za rad.

Dobri lideri razumeju važnost ličnog i otvorenog obraćanja, kao i da se ne radi samo o tome šta kažu, već kako kažu. Ove rečenice su samo neke od pokazatelja da se nalazite u okruženju lidera koji se poslovno usavršava kako bi pomogao svom timu da napreduje.

Kopiraj link

Đorđe Ivanović

Ðorđe je diplomirani novinar čije interesovanje seže i u ostale društveno-humanistčke nauke. Smatra da se savršeno uklapa u sintagmu "sveznajuća neznalica" i svoju budućnost vidi u pisanju.