Saveti za traženje posla

Bakine rečenice koje će vam dobro doći na poslu

14.10.2022.
6 min

Bake k’o bake. Kada su sigurne da su vam stomaci puni i da niste “ne daj Bože” oslabili koji kilogram od prošlog puta, pristavljaju džezvu za kafu i iz rukava vade priče kojima ih je naučila “životna” škola. 

Foto: Startuj.infostud.com (Shutterstock)

Ukoliko samo malo više obratite pažnju, uočićete da se u tim pričama krije prava riznica mudrosti koju i danas možete da primenite.

Zato smo mi podvukli crtu i napravili selekciju onih izreka koje su nama ostale urezane u pamćenju, a za koje smatramo da vam, ukoliko ih sprovedete u delo, mogu biti od koristi na poslu, ali i u privatnom životu.

Dva puta meri, jednom seci

Brzopletost je retko kome nešto dobro donela. Mnogo pametnije je da prvo malo razmislite pre nego što nešto uradite ili kažete. Ispitajte sve moguće ishode koje vaša dela ili reči mogu da izazovu i tako uvidite da li je to ono što vi želite da postignete. Ukoliko se tu nešto ne uklapa, razmilsite još jednom pa tek onda donesite konačnu odluku šta ćete uraditi ili reći. 

U skladu sa ovom izrekom, ruku pod ruku idu i “Ispeci pa reci”, kao i “Što je brzo, to je i kuso”. Međutim, iako se slažemo da su greške pozitivna stvar ukoliko iz njih nešto naučimo, zašto ne bismo sprečili one koje možemo?

Ne traži dlaku u jajetu

Perfekcionizam nije nešto što treba da negujete, ni u poslu, a ni u privatnom životu. I možda na prvu deluje kontradiktorno, kada uporedimo sa prvim podnaslovom, ali nije. Jedno je reagovanje na prvu loptu, kada ne gledate stvari objektivno i žurba, a potpuno druga stvar je ulaziti u sitnice i odugovlačiti jer nešto nije savršeno. Možda ćemo vam sada srušiti Sneška, ali nikad neće biti potpuno savršeno, zato je uzaludno da se trudite i sebi oduzimate vreme za ostale radne zadatke. 

Savet iz prve ruke - kada završite zadatak odvojite nekoliko minuta (ili sati, ukoliko imate tu mogućnost) za odmor u toku kojeg nećete razmišljati o tome što ste radili. Nakon pauze, vratite se na zadatak, još jednom ga prekontrolišite i korigujte ukoliko mislite da je potrebno, a onda šaljite mentoru, nadređenom, klijentu ili kome je namenjen. Tako nećete ulaziti u “sitna crevca”, a nećete ni na prvu da reagujete. U današnje vreme, istu poentu donosi i rečenica “Bolje završeno, nego savršeno”. 

Lepa reč i gvozdena vrata otvara

Istina je da se svi povremeno nađemo u situaciji kada kolegi, podređenom ili nadređenom moramo saopštiti vesti koje i nisu baš najprijatnije. Zato je od velike važnosti način na koji ćemo to kazati. Birajte reči, tonalitet i neverbalne gestove kojima ćete preneti tu ne tako lepu poruku, ali nikako ne okrećite istinu. 

Drugi pravac u kojem možete koristiti ovu poslovicu jeste da uputite komplemnt kolegama kada zaista to osetite i mislite. Ne onda kada vam treba nešto od njih, nego u opuštenom, neformalnom razgovoru, kada vam se svidi njihova odeća, kako su kosu sredili taj dan, pohvalite ih za zadatak koji su uradili, nešto rekli ili učinili. Videćete da će kasnije komunikacija teći mnogo opuštenije i prijatnije. 

Dobro se dobrim vraća

Kao i za reči, isto važi i za dela. Kada ste u mogućnosti, pomozite kolegama, iznenadite ih nekim lepim gestom, osmehnite im se u prolazu. Sve su to sitnice koje na prvu izgledaju neprimetno, ali i te kako ostaju u sećanju. Zapravo, ponašajte se prema kolegama onako kako biste  voleli da se oni ophode prema vama. Verujte nam, ljudi to primete.

Sa druge strane, ukoliko u nekim situacijama ne možete da im pomognete, nemojte im stajati na putu i odmagati. Ukoliko imate “žutu minutu”, potrudite se da ne širite tenziju i negativnu energiju oko sebe. Naravno, ukoliko želite, podelite šta vas muči sa kolegama, ali ne dozvolite sebi da bez objašnjena šetate okolo kao zoza nervoza i druge stresirate. 

Ko pita ne skita

Kad god imate neku nedoumicu ili izazov na poslu, potražite pomoć ili jednostavno pitajte iskusnije kolege za objašnjenje. Ukoliko ste introvert i nije vam najprijatnije da to učinite uživo, napišite poruku ili mejl. Na taj način ćete ubrzati proces rešavanja problema ili dolaženja do potrebnog odgovora, a sa druge strane ćete se bolje upoznati sa kolegama jer ćete zajedničkim snagama prevazići izazove.

Ovaj savet se ne odnosi samo na pitanja od velikog značaja za posao, nego i ona naizgled bezazlena - gde treba da odnesem ovaj papir, gde se nalazi ovo ili ono, kome da pošaljem mejl... 

S kim si, takav si

Da okruženje motiviše i inspiriše, i naši stari su izgleda dobro znali. Danas bi knjige popularne pshihologije rekle “Ti si prosek pet osoba sa kojima se družiš”. Suština je ista. Dakle, okružite se kolegama koji su po vašem mišljenju “vau” u svom poslu, čija vam energija prija i čiji način rada podržavate i želite da savladate. 

Ukoliko trenutno niste u bliskom kontaktu sa takvim ljudima, pitajte da radite na zajedničkim projektima, razgovarajte na pauzama, provodite vreme na kolektivnim druženjima, pitajte ih za mišljena o temama koje vas interesuju. Pokrenite sami komunikaciju. Ne čekajte njih da učine prvi korak kako biste stvorili konekciju.

Sreća prati hrabre

Hrabrost ili osobina koja se u poslovnom svetu zove “preuzimanje rizika”. Ako nešto ne probate, nećete znati da li je dobro ili loše, da li ima potencijala ili ne. Možda nećete uvek biti u pravu sto odsto, ali ćete sigurno biti stepenicu iznad početne situacije. Dobro odrađen posao donosi benefite svima, a ukoliko ne bude kako ste planirali, znaćete za sledeći put kako da postupite i šta da izbegnete. 

Zato uvek podelite sa ostalima svoju ideju, svoj stav o nekoj situaciji, svoja razmišljanja i postupke za koje smatrate da su ispravni. Objasnite kako biste vi uradili i zašto mislite da je taj put ispravan ili bolji od ostalih opcija. Ukoliko zaista verujete u svoje reči i budete hrabri da ih sprovedete u delo, i sreća će vam se osmehnuti.

I za kraj

Nadamo se da smo vam ovim bakinim rečenicama bar na kratko vratili uspomene i izmamili osmeh na lice, a savetima pomogli da u poslovnom okruženju budete još bolji. 

Do sledećeg čitanja, ne preskačite nedeljni ručak kod bake.

Kopiraj link

Tijana Đurić

Student sam Fakulteta organizacionih nauka, a u svetu digitalnog marketing sam od druge godine studija. Zaljubljenik sam u pisanu reč i volim da budem okružena inspirativnim ljudima.