Saveti za traženje posla

Diplomirao/la! Kako i gde tražiti posao?

16.12.2019.
4 min

Diploma u rukama i indeks sa pečatom “diplomirao” su zajedno jedna od onih dugo iščekivanih stvari, ali sa druge strane i ulaznica ka potpunom osamostaljivanju. Da li ćemo do karata doći lako ili gurajući se u redu i da li ćemo kupiti kartu za dramu ili komediju, zavisi od naših izbora. Opcija je puno, ali kako izabrati onu koja je najviše za nas?

Traženje posla

Foto: NajStudent (AdobeStock)

Šta tražiti?

Treba početi od razgovora. Dobro popričaj sa sobom o tome gde sebe vidiš, ali i sa bliskim ljudima o tome gde oni tebe vide! Papir je često dobar prijatelj u ovim situacijama. Možeš napraviti listu elemenata koje bi želeo da tvoj posao ima. Zamisli sebe u maloj firmi, korporaciji, start up-u. Zatim zamisli sebe u dinamičnom okruženju, sa brzom promenom projekata i dosta putovanja, osrednje dinamičnom ili pak potpuno statičnom okruženju. Zamisli ljude sa kojima bi voleo da budeš okružen. Da li će to biti kreativno, takmičarsko, okruženje individualaca ili možda grupni rad? Koliko si spreman da odstupiš od oblasti za koju si se školovao?  Koja starosna struktura će ti više odgovarati? Kojom brzinom bi voleo da napreduješ u karijeri? Šta ćete više motivisati: godišnji napredak i sopstvena konfirmacija staležnog tipa, novac ili rezultati koje će projekti na kojima radiš postizati. Posao koji će stalno zahtevati da učiš i primenjuješ nove tehnologije ili posao u kome ćeš moći samo da produbljuješ znanja koja si već stekao. Zaokruži sve odgovore i neka ti to bude vodič kada budeš prolazio kroz oglase.

Gde i kako tražiti?

Obavezno napravi svoj profil na LinkedIn-u. Danas je to jedan od najpraktičnijih mesta za spajanje firmi i kandidata. Možeš biti u toku sa svim oglasima, dešavanjima i aktuelnostima u poslovnom svetu, lako se informisati što o firmama, tako i njenim zaposlenima i napraviti direktne kontakte. LinkedIn ti već na polovinu postavljenih pitanja može dati odgovor i tako možeš pretragom sastaviti listu željenih firmi.

Zatim, stalno budi u toku sa novostima na sajtovima koje nude prakse i poslove. Novi oglasi se javljaju svakog dana. O firmama se danas možeš lako informisati, što preko već pomenute mreže, što preko raznih sajtova koji prikupljaju utiske zaposlenih itd. U slučaju da kompanije za koje bi aplicirao trenutno nemaju javno otvorene pozicije, uvek možeš poslati svoj CV, na to se može gledati kao poseban plus, jer si bez oglasa pokazao interesovanje baš za rad u određenoj kompaniji.

Raspituj se kod ljudi u svom okruženju. Slobodno reci da aktivno tražiš posao i koji je tip posla na kome sebe vidiš. Danas su preporuke sve češća pojava. Nemoj držati informacije vezane za posao samo za sebe, jako je bitno da komuniciraš, jer ćeš samo tako dobiti nove ideje i čuti mišljenja drugih ljudi. Ukoliko si bio član organizacija i sarađivao sa kompanijama, slobodno ih kontaktiraj. Svi vole mlade koji su se angažovali tokom studija. Ukoliko su ti se neki profesori, njihove karijere van ili na faksu svideli ili oblasti kojima se bave, slobodno ih pitaj za savet u kom smeru krenuti, koje kompanije bi bile idealne za prve početke, da li bi bili volji da te preporuče.

I možda najbitnija stvar koju sam kroz procese selekcija, obavljanja praksi, volontiranja i posla stekla, jeste da je to obostrani proces i da koliko su oni (kompanija) nama potrebni, toliko smo i mi njima i da koliko je nama u cilju da oni budu zadovoljni nama, toliko je i njima u cilju da mi budemo zadovoljni njima. Kada se tako, realno, stvari postave, mesta za tremu, oklevanje ili nesigurnost nema, jer kada smo mi videli da HR ima tremu dok ispituje kandidata ispred sebe?

Zato sastavite svoju listu realnih želja, ispitajte svoje opcije i količinu kompromisa na koju ste spremni da pristanete, tražite, raspitujte se i šaljite prijave!

Srećno!

Kopiraj link

Ivana Stanić

Ivana je master studentkinja informacionih sistema i tehnologija na FON-u. Voli kvalitetne ljude, život i filmove. Rečenica koju voli da citira: "Ne ograničavaj svoje izazove, izazovi svoje granice."

Slični tekstovi

ANKSIOZNOST: Kako je prevazići?
30.12.2021.
6 min

ANKSIOZNOST: Kako je prevazići?

Saveti za traženje posla
Kako napisati CV (biografiju)
11.06.2021.
4 min

Kako napisati CV (biografiju)

Saveti za traženje posla
Povećanje plate – kako tražiti?
23.03.2021.
5 min

Povećanje plate – kako tražiti?

Saveti za traženje posla