Saveti za traženje posla

Hoćeš posao: 4 veštine koje će ti pomoći da se izdvojiš iz gomile

18.02.2022.
4 min

Na današnjem izuzetno konkurentnom tržištu rada vaše lične veštine su jednako važne kao i vaše profesionalne veštine. 

Kada se prijavljujete za posao, uvek je dobro imati neke lične veštine koje će vas istaći među konkurencijom. Na primer komunikacijske i međuljudske veštine, timski rad i liderstvo su samo neke od onih koje mogu da vas stave u prvi plan i daju vam tu prednost nad drugima na intervjuu za posao. 

Hoćeš posao: 4 veštine koje će ti pomoći da se izdvojiš iz gomile

Foto: Startuj.infostud.com (Shutterstock)

Liderstvo

Mnogi poslovi danas zahtevaju, između ostalih, i liderske veštine. Bilo da ste programer, pisac blogova ili marketing stručnjak, poželjno je da imate osnovne karakteristike vođe. One podrazumevaju sposobnost da se utvrdi jasan put do cilja kao i sposobnost upravljanja ljudima i vremenom dok se u isto vreme brine o tome da svi imaju neophodnu podršku i pomoć. Liderstvo takođe zahteva da imate samopouzdanje koje proizilazi iz jake radne etike jer nijedan poslodavac neće biti mnogo zainteresovan da zaposli nekoga ko nema radne navike. 

Poverenje u sebe, umeće da motivišete druge ljude i odlučnost u prelomnim situacijama će pomoći svakome da se istakne kod poslodavca i dobije posao ili preuzme odgovornije uloge u firmi.

Timski rad

Prilikom traženja posla važno je i biti timski igrač jer će većina poslova za koje se prijavljujete zahtevati rad u širem kolektivu. Vaša mogućnost ili nemogućnost da se u kolektiv uklopite će biti jedan od važnijih faktora pri odlučivanju da li da vas zaposle ili ne. 

Izražena komunikativnost i snalaženje u međuljudskim odnosima će vam biti veliki plus na razgovoru za posao jer prva pokazuje vašu sposobnost da se uklopite u bilo koji tim dok drugo ukazuje na to da sa lakoćom možete raditi na zahtevnim projektima sa drugima. 

Komunikacione veštine

Svakako je jedna od najvažnijih veština koju možete imati na današnjem tržištu rada komuniciranje. Iako može da deluje banalno onima kojima komunikacija sa drugima teče glatko, budite uvereni da je mnogima to i dalje veliki problem i baš zbog toga se cene i traže ljudi koji će profesionalnu komunikaciju obavljati u njihovo ime. Ako na samom razgovoru za posao jasno i koncizno prenesete svoje misli, i regruterima u potpunosti bude jasno šta ste hteli da kažete, koje su vaše prednosti i šta od vas mogu da očekuju, budite sigurni da ste privukli njihovu pažnju.

Tako da i te kako vredi usredsrediti pažnju ka unapređivanju svoje komunikacije sa drugima, pažljivo birati način na koji pristupate drugima u različitim okolnostima i uopšteno unaprediti svoj vokabular.

Rešavanje problema

Veština poznata kao „problem-solving“ ili umeće rešavanja realnih situacija iz svakodnevnog života, podrazumeva da imate um koji munjevito misli, lako se privikava na novonastale okolnosti i brzo rešava svakodnevne nadolazeće probleme. Benefite ove sposobnosti pored posla, možete osetiti i u svakodnevnom životu i studiranju. Kada se nađete pred nekim problemom važno je da znate da jasno identifikujete problem, prepoznate moguća rešenja i na kraju jasno izložite sve opcije kako biste odabrali najbolju.  

Takođe, ova veština predstavlja svesnu analizu različitih situacija kako bi se iz tih analiza izvukla korisna rešenja i pouke za buduće situacija slične njoj. Na taj način se mogu preduprediti slične neprilike i/ili se brže rešiti kada se ponovo pojave.

Kada se sve sumira, mnogo je stvari koje će odlučiti ishod razgovora za posao. Ipak iskustvo je pokazalo da su vaše lične sposobnosti i mogućnost da ih pokažete na delu među najboljim načinima da se izdvojite iz gomile. 

Zahtevi poslodavaca su svakako promenjivi i uvek će postojati nova očekivanja, ali osobine poput komunikativnosti, liderstva, timskog rada i brzog rešavanja problema će uvek biti na ceni.

 

Kopiraj link

Đorđe Ivanović

Ðorđe je diplomirani novinar čije interesovanje seže i u ostale društveno-humanistčke nauke. Smatra da se savršeno uklapa u sintagmu "sveznajuća neznalica" i svoju budućnost vidi u pisanju.