Saveti za traženje posla

Kako da budeš spreman za prvi radni dan

08.04.2024.
3 min

Našao si svoj prvi posao, ali si nesiguran i nervozan kako će proći prvi radni dan. Iako si uzbuđen, u isto vreme si i nervozan i uplašen zbog novih kolega i okruženja.

Kako da budeš spreman za prvi radni dan

Foto: Startuj.infostud.com (Shutterstock)

Prvi utisak je veoma važan, zato smo izdvojili nekoliko saveta kako da prevaziđeš strah i nervozu zbog prvog radnog dana.

1. Isplaniraj sve unapred

Kako ne bi došlo do nepridviđenih okolnosti, isplaniraj sve na vreme. Za početak, isplaniraj kako ćeš stići na vreme na posao. Saobraćaj može biti nepredvidiv, pogotovo u jutarnjem špicu, zato organizuj i isplaniraj rutu kojom ćeš ići. Ako ti je posao daleko od kuće ili stana, isplaniraj i alternativnu rutu ukoliko na prvoj dođe do gužve ili zastoja.

Prvi dan se potrudi da stigneš koji minut ranije, a uostalom to bi trebalo da ti bude praksa - da na posao uvek dolaziš na vreme, a ne samo prvih nekoliko dana. Takođe, pored organizacije puta, isplaniraj i kako ćeš otići do posla, svojim ili gradskim prevozom, kao i šta ti je sve potrebno da poneseš prvi dan na posao.

2. Istraži više o firmi

Pored osnovnih informacija koje si pročitao na internetu ili saznao na razgovoru za posao, istraži više firmu u kojoj si se zaposlio. Što više novih informacija saznaš, bićeš spremniji za ono što te očekuje prvi dan i manje nervozan zbog nepoznatog.

Takođe, pokušaj da saznaš kakav je kodeks oblačenja u firmi u kojoj si se zaposlio. Ako je okruženje u firmi ozbiljnije, izaberi klasičnu i otmeniju kombinaciju, na primer pantalone, košulju i sako. Međutim, ako je okruženje ležerno, obuci se prikladno tome, na primer džemper ili bluzu sa farmerkama ili pantalonama.

3. Budi pristupačan

Prvi utisak je veoma važan. Predstavi se svojim novim kolegama i nadređenima, budi raspoložen i komunikativan. Shvati da, iako ti je prvi dan sve stresno, što zbog novih kolega, što zbog novog okruženja, isto tako si i ti njima nov i nepoznat, potrudi se da te prvi dan upoznaju u što boljem svetlu. Takođe, loš prvi utisak se teško popravlja, zato neka te kolege upoznaju, a ti prihvati njihove savete i budi otvoren za saradnju.

4. Uklopi se u poslovno okruženje

Trudi se da zapamtiš imena svih svojih kolega, iako ti je prvi dan i zatrpan si sa previše novih informacija. Tako ćeš pokazati da ti je stalo da se uklopiš u poslovno okruženje i lakše ćete oni prihvatiti kao svog kolegu.

Upoznaj se sa svima, pitaj sve što te zanima, neka kolektiv vidi da si radoznao i da ti je stalo do posla. Takođe, nemoj biti lenj, pomozi kolegama ukoliko te zamole za nešto. Budi sa svima dobar, ali prvenstveno završi obaveze koje se očekuju od tebe.

5. Zapisuj i hvataj beleške

Normalno je da ne znaš ili da nisi siguran kako se nešto radi, ipak si tek početnik, zato pitaj nadređene ili kolege sve što ti nije jasno. Takođe, ne pitaj iste stvari 100 puta, već sve što ne znaš i ono što je važno, zapiši.

Hvatanjem beleški ćeš brže pamtiti, a i svaki put kad nisi siguran, imaš svesku u kojoj možeš proveriti sve šta si zapisao.

Kopiraj link

Sara Vuković

Diplomirana novinarka koja uživa u istraživanju i pisanju. Uvek raspoložena za nova znanja, ljude i putovanja.