Saveti za traženje posla

Kako da napraviš kreativan i drugačiji CV

08.12.2023.
5 min

Kada neko spomene CV sigurno ti na pamet prvo padaju dva pojma – formalnost i ozbiljnost. U suštini, to i jeste tačno, međutim kao i u svemu u životu i ovde postoje izuzeci. 

Kako da napraviš kreativan i drugačiji CV

Foto: Startuj.infostud.com (Shutterstock)

Ponekad, može biti veoma korisno da imaš CV koji je kreativan i drugačiji od drugih - upravo ti zbog toga donosimo savete kako da takav CV napišeš, ali i kada je pravi trenutak da ga iskoristiš, odnosno koja su to zanimanja kod kojih je poželjno da budeš taj koji će „prekršiti pravila“ i „razmišljati izvan kutije“!

Šta je kreativan CV?

Jednostavno rečeno, najveća prednost kreativnog CV-a je u tome što ti omogućava da odmah pokažeš svoju spremnost da razmišljaš na drugačiji način. Pod tim se podrazumeva bukvalno sve - od korišćenja nestandardnih kombinacija boja ili fontova, pa sve do različitih dizajnerskih elemenata koji su tu da privuku pažnju regrutera. 

Najjednostavnije rečeno - to je klasičan CV sa dodatim vizuelnim elementima. Tu su i druge forme kreativnog CV-a, poput onlajn prezentacija ili korišćenja video sadržaja, što je forma izražavanja koja je i najbliža mladima. Sve to će, naravno, privući pažnju regrutera, ali je jasno da je i mač sa dve oštrice. Zato treba da budeš oprezan i izabereš pravi trenutak za tako nešto.

Prednosti kreativnog CV-a

Regruteri često pregledaju na stotine različitih prijava tokom dana i nemaju puno vremena da detaljno pregledaju CV. Tu na scenu stupa tvoja kreativnost, koja će ti omogućiti da dobiješ njihovu pažnju. Na taj način, oni će pogledati i druge elemente tvog CV-a, što ti može biti od velike koristi naročito ukoliko u biografiji imaš dosta važnih informacija. Njihovo predstavljanje je veoma važno, pa zato iskoristi kreativni CV da ih prikažeš koncizno, putem, na primer, nekih vizuala. 

U oblastima kao što su grafički dizajn i digitalni marketing, gde je kreativnost veoma važan deo posla, ovakav CV može efikasno delovati kao dodatak tvom kreativnom portfoliju. Iako bi svi CV-evi trebalo da budu prilagođeni za svaki posao, kreativni CV ti omogućava da pokažeš relevantne veštine na način na koji tekst sam ne može. Ovo može biti posebno korisno ako imaš manje iskustva, odnosno nemaš dugu karijeru pa svoju poziciju moraš da ojačaš pokazivanjem različitih veština.

Zato, prilagodi sve kreativne elemente radnom mestu za koje konkurišeš. Na primer, za posao montaže video materijala, kreativni CV može imati oblik kratkog videa na kojem si radio ili link ka sajtu gde se tvoji radovi mogu pogledati. Sa druge strane, ako si grafički dizajner možeš predstaviti tehnike dizajna kojima vladaš i stvoriti vizuelno atraktivan CV. Ako pak apliciraš za posao u svetu marketinga, CV možeš napraviti u formi reklame. Kao što možeš da vidiš granica praktično nema i možeš se igrati sa formom u skladu sa pozicijom za koju se prijavljuješ. Ipak, uvek treba zadržati meru zdravog opreza i zadržati funkcionalnost i jasnu preglednost CV-ja.

Mogući nedostaci kreativnog CV-a

Kreativni CV sa sobom nosi rizik kog moraš biti svestan. Sve više prijava znači da kompanije moraju pregledati veliki broj CV-eva. Kako bi filtrirale nevažne prijave i pronalaženje novih radnika učinile što efikasnijim, neke kompanije sada koriste automatske sisteme

Ovi softveri skeniraju prijave kako bi se osiguralo da određene ključne reči tj. veštine budu uključene u CV pre nego što ih regruteri pročitaju. Nažalost, ovi sistemi obično funkcionišu samo sa tekstom. Ako je tvoj CV u kreativnom formatu, poput videa ili digitalne prezentacije, softver može preskočiti tvoju aplikaciju.

Mnoge kompanije, naročito kod nas, vole da posluju na tradicionalan način, bez puno eksperimentisanja. Ovo je posebno tačno u formalnijim profesijama poput bankarstva ili prava. Ova formalnost obično se preliva i na način na koji menadžeri tretiraju prijave za posao. Regruteri u ovim profesijama obično će više ceniti tradicionalne CV-eve nego kreativne CV-eve i mogli bi smatrati da je bilo kakvo iskakanje iz šablona jednostavno nepotrebno.

Najlakši način da se utvrdiš da li će kreativni CV biti prikladan za prijavu za posao jeste da jednostavno pitaš kompaniju direktno, naročito ako nisi siguran. Jednostavno, ne želiš da se nađeš u situaciji gde regruter odbacuje tvoju prijavu i pre nego što je detaljno pogleda.

U svetu gde formalnost i ozbiljnost često dominiraju, kreativni CV predstavlja izuzetak koji može značajno izdvojiti jednog kandidata od drugih. Kroz dodavanje vizuelnih elemenata, poput nestandardnih boja i fontova, ili čak korišćenja video formata, kreativni CV omogućava trenutan prikaz spremnosti tebe kao osobe koja konkuriše za posao da razmišlja na inovativan način.

Da sumiramo: potrebno je da pažljivo razmotriš kada ćeš koristiti kreativni CV. Automatski sistemi koje koriste kompanije mogu propustiti kreativne formate, a tradicionalnije profesije možda neće ceniti ovakav pristup. Ključno je pitati direktno kompaniju da li prihvataju kreativne CV-eve kako bi se izbegle neprijatnosti. Kreativni CV može biti snažan alat za isticanje u masi, ali je važno koristiti ga sa pažnjom i u pravom kontekstu, prateći specifičnosti industrije i potrebe poslodavca.

Kopiraj link

Đorđe Ivanović

Ðorđe je diplomirani novinar čije interesovanje seže i u ostale društveno-humanistčke nauke. Smatra da se savršeno uklapa u sintagmu "sveznajuća neznalica" i svoju budućnost vidi u pisanju.