Saveti za traženje posla

Kako da povećaš samopouzdanje na poslu?

11.02.2022.
4 min

Postoji dosta razloga zbog kojih možete da imate manjak samopouzdanja na poslu. Možda ste na poslu koji zahteva veštine koje nemate, ili ste osoba sa najmanje iskustva u timu.

Kako da povećaš samopouzdanje na poslu?

Foto: Startuj.infostud.com (Shutterstock)

Možda ste tek počeli da radite u kompaniji, i osećate se neugodno, ili ugroženo od strane kolega, bojite se gubitka posla, ili ste jednostavno previše strogi prema sebi. Dobra stvar je što možete da prevaziđete ove probleme i da poboljšate odnose, povećate samopoštovanje i pokrenete karijeru sa trenutne tačke

1. Usavršavajte se

Razvojem novih veština potrebnih za posao koji obavljate možete da poboljšate način na koji percipirate sebe u poslovnom okruženju. Kada poboljšate neku veštinu ili razvijete novu, unapređuje se način na koji obavljate posao i to ima pozitivan uticaj na vaše samopouzdanje. Posećujte treninge i obuke, konferencije, učite sami u slobodno vreme, učite od mentora, pitajte kolege da vam nešto pokažu, ili aplicirajte za neki kurs u kompaniji. 

2. Asertivnost

Zašto treba da budete asertivniji? Bićete shvaćeni ozbiljnije ako su vaše reči i postupci ubedljivi. Međutim, postoji tanka linija između asertivnosti i arogancije, pa pazite da ne preterate u samopouzdanju dok izlažete nešto na poslu. Zdrav nivo samopouzdanja povećava mogućnost da ćete biti uključeni u izazovne projekte koji će vam pomoći da izađete iz zone komfora i omogućiti vam da dosegnete nove ciljeve.

3. Ostanite fokusirani 

Kad ste na poslu, jako je bitno da se potrudite da ostanete fokusirani na sebe, da se koncentrišete na svoje zadatke, i da ne obraćate pažnju na tračeve i neproduktivne ometače pažnje. Ukoliko radite dobro i poštujete rokove, a uz to imate dobre stavove, steći ćete poverenje poslodavca koje će vam nesumnjivo uticati na samopouzdanje.

4. Identifikujte svoje snage i iskoristite ih

Jedan od najboljih načina da izgradite samopouzdanje na poslu je da utvrdite koje su vaše snage i da pronađete način da ih integrišete u svoj radni dan. Kada svoje snage uključujete u posao koji radite, lako je da budete angažovani, motivisani i puni energije, a to će doprineti i samopouzdanju.

5. Prepoznajte slabosti i poradite na njima

Ako postoje slabosti koje utiču na vaše samopouzdanje, napravite plan da ih svedete na minimum na poslu ili ih eliminišete u potpunosti ukoliko je to moguće. Iako ne bi trebalo da brinete previše o slabostima i neke od njih se prosto ne mogu iskoreniti jer dolaze sa karakterom i ličnošću, znajte da rad na slabostima i napori da se one prevaziđu mogu značajno da povećaju samopouzdanje.

6. Verujte u sebe

Gotovo uvek je to lakše reći nego učiniti, ali kažite sebi “ja to mogu” i verujte u to. Ako je potrebno, govorite sebi afirmacije - kažite sebi tri stvari koje volite kod sebe ili tri stvari koje su tog dana dobro prošle, bilo na poslu, ili uopšte u toku dana. Ono što govorimo i ono u šta verujemo postaje naša realnost, tako da iskoristite ovo kao način da izgradite sebi samopouzdanje.

7. Izazovite sebe

Ponekad, ostvarivanje ciljeva koji nismo mislili da su mogući može biti odličan način da se poveća samopouzdanje. Pronađite projekte ili zadatke koji vam daju priliku da koristite svoje snage, i prihvatite teške i izazovne projekte. Probajte nešto novo, čak i ako niste sigurni, ili se bojite. Preduzmite korake potrebne da napredujete i kako budete učili i sticali nove veštine, rašće i vaše samopouzdanje na poslu.

Kopiraj link

Hristina Pajić

Hristina studira informacione sisteme na Fakultetu organizacionih nauka. Radi kao freelance Wordpress developer, a u slobodno vreme fotografiše i putuje.