Saveti za traženje posla

Kako da sebi olakšaš posao od kuće

23.10.2023.
5 min

U poslednjih nekoliko godina sve je postalo “onlajn”, od fakulteta do posla. Naročito je sve više poslova koji se obavljaju od kuće, sajtovi za oglašavanje sve više imaju ovakvih oglasa, a čini se da se većini zaposlenih svideo ovaj način rada.

Kako da sebi olakšaš posao od kuće

Foto: Startuj.infostud.com (Shutterstock)

Rad od kuće ima puno prednosti, međutim nije sve tako idealno. Iako možeš da radiš iz pidžame, piješ kafu ili jedeš, napraviš pauzu kad želiš, sve ono što na radnom mestu do sada nisi mogao, ipak često se javlja problem organizacije ili komunikacije sa kolegama dok radiš onlajn.

Kako bi radio od kuće, potrebna ti je dobra organizacija, kao i svi tehnički uslovi, kako bi sebi što više olakšao. Sve je više aplikacija koje ti mogu pomoći u tome, a mi smo izdvojili nekoliko.

1. Camo

Jedan od glavnih uslova za rad od kuće, pored interneta, jeste kamera koja je potrebna za takozvane video sastanke. Ukoliko nemaš dovoljno dobru kameru, aplikacija Camo ti može pomoći. To je aplikacija koja će ti telefon pretvoriti u kvalitetnu veb kameru sa računara.

Potrebno je samo da instaliraš aplikaciju na telefonu, zatim povežeš telefon i računar, a nakon toga da pratiš jednostavna uputstva kako bi pokrenuo aplikaciju. Takođe, aplikacija će ti omogućiti da kontrolišeš osvetljenje, urediš boje, isečeš ili fokusiraš video.

2. Slack

Slack je poslovna aplikacija za razmenu poruka, odnosno olakšava ti i ubrzava komunikaciju sa kolegama.

Aplikacija je veoma praktična i prilagodljiva bilo kom uređaju, može se koristiti na računaru, tabletu ili telefonu. Sa ovom aplikacijom više nećeš brinuti gde je sačuvana neka važna poruka ili da li ti je mejl otišao u spam folder, jer je sve organizovano i nije teško pronaći ono što ti treba.

Takođe, Slack usmerava svu timsku komunikaciju na direktnu razmenu poruka, potrebno je samo ukucati znak @ i označiti kolegu kojem želiš direktno da pošalješ poruku. Ukoliko uskoro imaš neki važan sastanak ili obavezu u vezi sa poslom, putem ove aplikacije možeš podesiti i podsetnik.

3. Monday.com

Putem aplikacije Monday.com možeš na jednostavan, a zanimljiv način, organizovati svoje projekte. Aplikacija omogućava korisnicima vizuelni prikaz organizacije projekta, odnosno ko na čemu radi, šta je u pripremi ili šta je do sada urađeno.

Takođe, putem kontrolne table možeš komunicirati sa svojim kolegama. Na jednom mestu je sve objedinjeno, možeš proveriti neki deo projekta i na brz način ispraviti ili dogovoriti nešto u vezi sa projektom sa ostalim kolegama.

4. Grammarly

Koristeći veštačku inteligenciju, aplikacija Grammarly proverava pravopisne i gramatičke greške u tekstu, a takođe nudi predloge za sinonime.

Ova aplikacija proverava sve što napišeš, od poruka na četu, tekstova i dokumenata, do postova na društvenim mrežama. Pored toga što ispravlja greške u pisanju, aplikacija će ti predložiti i reči zasnovane na kontekstu rečenice kako bi ti pomogla da što bolje izraziš svoje misli i ideje. Takođe, ova aplikacija otkriva plagijate, tako što tekst koji si uneo upoređuje sa velikim brojem veb stranica.

5. Google kalendar

Pomoću Google kalendara možeš bolje da upravljaš vremenom i organizuješ se tako što ćeš unositi detalje, sastanke i podsetnike. Na brz i jednostavn način se može koristiti, potrebno je samo da ga sinhronizuješ sa svojim mejlom.

Ono što je veoma važno, ova aplikacija skladišti svaki uneti podatak i u slučaju da izgubiš telefon ili da ti se pokvari laptop, tvoj raspored će i dalje biti sačuvan, a potrebno je samo da se prijaviš sa nekog drugog uređaja.

6. Noisly

S nedostatkom koncentracije, dolazi i do problema manje efikasnosti kada radiš od kuće. Ukoliko ti je potrebno da se koncentrišeš, onda je ovo prava aplikacija za tebe. Na ovoj aplikaciji možeš pronaći melodije uz pomoć kojih ćeš moći da se koncentrišeš na posao.

Noisly nudi veliki izbor opuštajućih melodija, od zvuka kišnih kapi do šuškanja lišća i klavira, a na tebi je da izabereš ono što te najviše opušta i pomaže da se koncentrišeš na posao.

Kopiraj link

Sara Vuković

Diplomirana novinarka koja uživa u istraživanju i pisanju. Uvek raspoložena za nova znanja, ljude i putovanja.