Saveti za traženje posla

Kako možete zaraditi ovog leta?

10.06.2022.
6 min

Leto se bliži, za nekoga će ono biti par meseci odmora, a za nekoga par meseci rada. Zarada preko leta zvuči veoma primamljivo i razlozi zašto se mladi odlučuju na produktivno leto su mnogobrojni. Neko želi da zaradi džeparac za izlaske, letovanje, neko da kupi karte za Exit festival, a neko jer ne voli da se dosađuje kod kuće.

Kako možete zaraditi ovog leta?

Foto: Startuj.infostud.com (Shutterstock)

Koji su to sezonski poslovi za koje su mladi najviše zainteresovani, kakva je trenutno ponuda i ono najznačajnije za mlade, koji su to poslovi najplaćeniji, teme su o kojima smo razgovarali sa Markom Vučetićem, PR-om sajta Startuj.infostud.com.

- Period u kojem mladi najčešće traže sezonske poslove jesu maj, jun, jul i septembar, zato što se tad završavaju predavanja i mladi imaju najviše slobodnog vremena. Mladima je potreban džeparac za putovanja, za obezbeđivanje sredstava za školovanje, kurseve i obuke. Kada pričamo o tome koji su to najčešći sezonski poslovi, na prvom mestu su pomoćni radnici u ugostiteljstvu i građevini. Na drugom mestu je trgovina i prodaja, zatim promoteri i promo lideri, a na petom mestu su magacioneri, navodi naš sagovornik.

Iznenađujući podatak jeste da postoji četiri puta više oglasa za inostranstvo nego za Beograd, ističe Marko i dodaje:

- Na prvom mestu su poslovi u Nemačkoj, Austriji, Crnoj Gori i Hrvatskoj. Na drugom mestu je Beograd koji je uvek najtraženiji, a na trećem Kopaonik. Zatim idu Novi Sad, Subotica i Niš. U inostranstvu je najtraženije ugostiteljstvo, priprema hrane, higijena, briga o starim ljudima, trgovina i prodaja i turizam. Jug Srbije i kraj oko Ivanjice nudi mnogo sezonskih poslova, kao što su berba malina i šljiva, dodaje Marko.

Koji sezonski poslovi su najplaćeniji?

- Neki od najplaćenijih poslova su građevina, gde mladi imaju dnevnicu 30-40 evra i mogu da imaju ozbiljnu platu. Berba voća je dobro plaćena i satnica je visoka, kao i poslovi konobara i kuvara, navodi naš sagovornik, i dodaje zašto je važno da mladi rade sezonske poslove:

- Za mlade je dobro da rade preko leta zato što će sebi obezbediti finansijsku sigurnost i iskustvo. Svi mi pričamo o tome da mladi nemaju radnog iskustva i sezonski poslovi su prava prilika da oni steknu radnu naviku, nauče kako se radi u manjim sistemima, kako bi se kasnije što bolje uklopili na prvim poslovima.

Savršen spoj rada i odmora

Ivana (20) je studentkinja Medicinskog fakulteta i ovo leto planira da radi u restoranu u Crnoj Gori, kao i prethodnih godina.

- Što se tiče zarade, primetila sam da se iz godine u godine povećavaju satnice i do sada sam dnevno zarađivala i do 50 evra. Radno vreme mi brzo proleti pošto je u morskim gradovima sve dinamično, a slobodno vreme provodim na plaži. Savršen spoj rada i odmora.

Naša sagovornica ističe da rad tokom leta može da ima i prednosti i mane, sve zavisi od sektora i iskustva. Ona već nekoliko godina radi u restoranu, stekla je radnu naviku i dodaje da joj novac koji zaradi preko leta znači tokom studiranja.

- Novac koji zaradim tokom leta trošim za vreme predavanja i ispita, jer tada nemam vremena za rad zbog obaveza oko fakulteta. Na ovaj način sam se osamostalila i naučila da raspolažem mojim finansijama, što smatram da, pogotovo mladima u mojim godinama, nedostaje.

Pomoć roditeljima

Jovana (19) je studentkinja Fakulteta tehničkih nauka i poslednjih nekoliko godina radi u kafiću tokom leta.

- Mesečna plata mi je 30.000 dinara, planiram da radim dva meseca kako bih imala džeparac za letovanje. U letnjem periodu nemam obaveza pošto sve ispite položim u junu, i smatram da imam i određenu vrstu odgovornosti prema roditeljima i želim da im olakšam bar jedan deo troškova. Studiranje i život u velikim gradovima je skup i roditelji me finansiraju u tom smislu, ali za letovanje i zabavu želim sama da zaradim.

Naša sagovornica ističe da se zbog rada tokom leta rešila lenjosti i naučila da ustaje ranije, ali i mnogo bolje organizuje svoj dan i obaveze.

- Leti mogu sve, i posao i druženje sa prijateljima. Uvek se dobro organizujem i smatram da će mi radna navika koju sam stekla dosta pomoći kada budem tražila prvi posao.

Bolje radne navike

Miloš (21) je student Poljoprivrednog fakulteta i od srednje škole svako leto provodi na njivi učestvujući u berbi krastavaca.

- Živim u malom mestu gde su poljoprivreda i zemljoradnja glavni izvori zarade i već u srednjoj školi sam osetio da želim da imam svoj novac i roditelji su me uputili na rad na njivi. U početku i nisam bio baš oduševljen, ali kada sam video koliko zarađujem, ništa mi nije bilo teško.

Naš sagovornik mesečno zaradi i do 70.000 dinara i na kraju leta ima dosta ušteđevine kojom raspolaže tokom cele godine.

- Zarada je moj glavni i jedini motiv za rad. Novac mi je potreban za kupovinu telefona, izlaske, letovanje, zato što ne želim da opterećujem roditelje sa tim. Ono što sam primetio, jeste da sam naučio da raspolažem finansijama i da čak i nakon leta trošim zarađeni novac, kaže Miloš i zaključuje da je razvio radnu naviku koja mu pomaže i prilikom studiranja jer je naučio da svoje obaveze na vreme završava.

Zvanični podaci, a i iskustva mladih, govore nam da su sezonski poslovi veoma traženi. Ponuda je raznovrsna i ako želite da priuštite sebi neke stvari koje dugo priželjkujete, ovo je način da ih dobijete i bez pomoći roditelja. Takođe, svaki od ovih poslova su, osim još jedne stavke u CV-ju, i jedno veliko iskustvo. Odličnu ponudu sezonskih poslova za mlade potražite i na našem sajtu.

Kopiraj link

Zorica Đukić

Po profesiji master pedagog, u duši večni kreativac. Uživam u šminkanju, čitanju knjiga, pisanju i šetnji sa mojim kucama.