Saveti za traženje posla

Kako napisati motivaciono pismo

24.06.2021.
4 min

Motivaciono pismo ili cover letter je dodatak uz CV koji se traži u većini oglasa za posao. Među HR-ovima kruži šala da je ovaj dokument osmišljen samo kako bi lenje ljude koji nisu stvarno zainteresovani za poziciju već se prijavljuju “reda radi” odbio i ostavio samo kandidate koji su izdvojili vreme i potrudili se oko prijave. Kako znamo da je u svakoj šali pola istine, donosimo vam sve potrebne informacije da napišete fenomenalno motivaciono pismo. :)

Motivaciono pismo

Foto: NajStudent (Shutterstock)

Poenta motivacionog pisma jeste da se predstaviš, pomeneš posao za koji se prijavljuješ, naglasiš neke svoje veštine i iskustva koja su potrebna za ovaj posao i da iskažeš svoje uverenje da si idealan kandidat za poziciju za koju šalješ CV.

Motivaciono pismo nekoga sa ispod 10 godina radnog iskustva ne bi trebalo da ima više od jedne strane, kao ni CV. Suvišno je naglašavati da se za svaku poziciju piše drugačije motivaciono pismo koje se prilagođava, i da se jedno “univerzalno” ne šalje svima redom

Pre nego što započneš pisanje, istraži više o poslu i pokušaj da proceniš kakvo iskustvo, osobine i veštine očekuje regruter kome ćeš poslati prijavu, pa u skladu sa tim oblikuj motivaciono pismo. Pored toga, raspitaj se o kompaniji i istraži ih na internetu, pogledaj šta sve obuhvata njihovo poslovanje, kakve ljude zapošljavaju, sa kojim problemima se suočavaju, šta su im misija i vizija, vrednosti koje se poštuju i sl.

Motivaciono pismo možeš da napraviš i u Word-u, ili ako želiš da sastaviš kreativan dokument, možeš da koristiš alat kao što je Canva.

Šta treba da sadrži motivaciono pismo?

1. Uvod i kratak sažetak najrelevantnijih iskustava koja te kvalifikuju za željeno radno mesto

Predstavi se i kaži ko si i zbog čega smatraš da možeš da obavljaš posao za koji se prijavljuješ. Ovde ne treba da prepričaš svoj CV koji već svakako šalješ, već da iz njega izvučeš dve-tri rečenice i da tako naglasiš svoja najbitnija profesionalna iskustva, ili edukacije ako si tek na početku karijere i nemaš neka značajna iskustva.

2. Zbog čega vidiš sebe u toj firmi

Kako se ti uklapaš u njihovo okruženje, njihovu misiju, njihove vrednosti? Zašto su baš ONI neko za koga želiš da radiš, zašto smatraš da treba njima da daš svoje vreme? 

3. Kako možeš da doprineseš toj firmi/zašto moraju da te zaposle

Ako istraživanjem po netu iskopaš neke probleme ili izazove sa kojima se firma kod koje se prijavljuješ suočava, pomeni im kako bi im pomogao da ih reše. Ili im ukaži na nešto što si primetio i daj im predlog kako mogu da se poboljšaju (npr. ako se prijavljuješ za poziciju web developer-a, daj im predlog kako bi unapredio njihov trenutni sajt).

4. Jasno izražen entuzijazam za rad na poziciji za koju se prijavljuješ

Motivaciono pismo treba da bude odraz tvog samopouzdanja i vere da ne mogu pronaći boljeg kandidata od tebe, kao i ukazivanje na to da ste savršeni “match” po vrednostima i ciljevima.

5. Nešto o sebi iz privatnog života/hobija što pokazuje da imaš kvalitete koji te čine idealnim kandidatom za njih

Za kraj motivacionog pisma ubaci rečenicu-dve o sebi koja otkriva neke tvoje lične osobine koje bi bile cenjene na radnom mestu za koje se prijavljuješ.

6. Poziv na akciju

Zahvali se unapred na razmatranju i na pruženoj šansi, i ukaži kako željno očekuješ njihov poziv i odgovor na prijavu koju šalješ.

Da li postoji nešto što ti je i dalje nejasno u vezi motivacionog pisma? Piši nam u komentaru!

Kopiraj link

Hristina Pajić

Hristina studira informacione sisteme na Fakultetu organizacionih nauka. Radi kao freelance Wordpress developer, a u slobodno vreme fotografiše i putuje.

Slični tekstovi

Kako iskoristiti društvene mreže za posao
13.05.2022.
6 min

Kako iskoristiti društvene mreže za posao

Saveti za traženje posla
Prvi posao: Da li je plata najvažnija?
30.05.2022.
6 min

Prvi posao: Da li je plata najvažnija?

Saveti za traženje posla
Stvari koje ne smeš da pokažeš ili uradiš na intrevjuu
17.05.2021.
3 min

Stvari koje ne smeš da pokažeš ili uradiš na intrevjuu

Saveti za traženje posla