Saveti za traženje posla

Kako postati grafički dizajner?

22.09.2023.
5 min

U svetu kreativnosti i estetike, grafički dizajneri su arhitekte vizuelnog jezika. Dobar grafički dizajn je danas važniji nego ikada. Poštovanje standarda i trendova koji se menjaju iz godine u godinu zahteva od kompanija da stalno ulažu novac u svoj vizuelni identitet. Jednostavno, danas niko neće kupiti proizvod koji izgleda zastarelo, ma koliko god dobar bio. Tu na scenu stupaju grafički dizajneri!

Foto: Startuj.infostud.com (Shutterstock)

Ukoliko želiš da postaneš dobar grafički dizajner pripremi se za dug put koji zahteva obrazovanje, formalno ili neformalno, ulaganje u skupocene softvere i različite kurseve za usavršavanje. No, najveća investicija će biti tvoje vreme - godine posvećene učenju i radu kako bi počeo da dobro zarađuješ od ovog posla.

Kako do diplome?

Ukoliko se odlučiš za rani ulazak u svet grafičkog dizajna, Grafičko-medijska škola u Beogradu nudi smer tehničar za oblikovanje grafičkih proizvoda, na kome se svake godine upisuje oko 30 učenika. Ovde možeš da naučiš osnove tehničkog aspekta crtanja, geometrije, ali i drugih veština ključnih za grafički dizajn. Sve to je odlična polazna osnova za dalji napredak u svetu dizajna.

Jedna od najznačajnijih ustanova za obrazovanje grafičkih dizajnera u našoj zemlji je svakako Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu, na kome već decenijama funkcioniše poseban smer posvećen grafici i dizajnu. Ovaj program pokriva razne aspekte grafičkog dizajna, od istraživanja istorije umetnosti do usvajanja i unapređivanja veština važnih za ovo zanimanje poput crtanja i slikarstva. Slične programe nudi i Akedemija umetnosti u Novom Sadu ali i brojni privatni fakulteti.

Druga opcija – onlajn kursevi

Ukoliko ti diploma nije bitna, onda su tu za tebe brojni onlajn kursevi posvećeni ovoj temi. To znači da ćeš za početak morati da se osloniš na freelance poslove. Ipak, budi uporan jer ćeš kroz iskustvo uspeti da napraviš dobar portfolio koji je najbolja preporuka. Ako možeš da pokažeš primere dizajna na koje si ponosan, nedostatak diplome će pasti u drugi plan.

Ovaj oblik učenja je, pre svega, prilagodljiv i dinamičan. Obezbeđuje fleksibilnost učenja jer je pristup sadržaju moguć bilo kad i bilo gde. Možeš napraviti raspored učenja koji odgovara tvom i ritmu i više se posvetiti onim oblastima koje te zanimaju.

Online kursevi dozvoljavaju pauziranje i ponavljanje odnosno praktično usvajanje veština koje su neophodne za grafički dizajn. Odsustvo ocena eliminiše bilo kakav stres vezan za ocenjivanje, pa možeš da se fokusiraš na sticanje veština i napredak.

Ukoliko imaš tu mogućnost, najbolja opcija su svakako stručna mentorstva koja pružaju personalizovanu podršku. To znači da ćeš raditi zajedno za dizajnerom koji će pratiti i ocenjivati tvoje radove uz vredne povratne informacije i savete za napredak. Fokus na praktičnim vežbama direktno podstiče razvoj dizajnerskih veština i njihovu primenu u realnom svetu.


Koliko zarađuju grafički dizajneri?

Zarada grafičkog dizajnera zavisi od mnogo faktora. Freelanceri, koji se oslanjaju na slobodno tržište imaju promenljivu zaradu koja zavisi od trenutnih projekata i povremenih angažovanja. Ukoliko se odlučiš da kreneš ovim putem, nećeš moći da računaš na dugotrajnu sigurnost koju nudi stalni posao u nekoj firmi.
S druge strane, oni koji imaju takav posao koja zahteva stalnu prisutnost grafičkog dizajnera često će prihvatiti da neke projekte rade po nižim cenama jer su sa druge strane zaštićeni stalnim prilivom poslova i prihoda.

Kada govorimo o Srbiji, prosečna plata grafičkih dizajnera se kreće između 500 i 1.200 evra. Iznosi se razlikuju u zavisnosti od kompanije u kojoj radiš i obima posla koji imaš u toku radnog dana. Freelanceri se, sa druge strane, mogu da zarađuju mnogo više, ali moraš da imaš na umu da njihovi prihodi variraju. Sve, na kraju, počiva na tvojoj sposobnosti da privučeš poslove i pregovaraš o cenama.

Najbolja opcije je svakako da, ukoliko imaš stalni posao, i voljan si da dodatno investiraš vreme i trud, utrošiš deo svog slobodnog vremena kako bi paralelno radio kao freelancer. Ovo omogućava dodatni priliv prihoda, dok istovremeno održava stabilnost stalnog radnog mesta. Dobitna kombinacija!

Ako se misliš da je grafički dizajn tvoj poziv, imaš sasvim dovoljno opcija da stekneš obrazovanje i veštine koje su ti potrebne. Ako imaš oko za detalje, nećeš imati problema da savladaš gradivo koje je pred tobom i to, na kraju, primeniš u praksi. Ukoliko uspeš da u standarde koje nameće moderno doba uklopiš i tvoj lični pečat, tvoj rad će biti prepoznatljiv i nećeš imati problema da dođeš do klijenata.

Čak i kada kreneš aktivno da se baviš dizajnom, ne zaboravi da moraš stalno pratiti trendove i usavršavati se. Danas je, uz pomoć veštačke inteligencije, moguće napraviti solidna grafička rešenja. Za ona vrhunska i jedinstvena, tu su ipak profesionalni dizajneri.

Kopiraj link

Đorđe Ivanović

Ðorđe je diplomirani novinar čije interesovanje seže i u ostale društveno-humanistčke nauke. Smatra da se savršeno uklapa u sintagmu "sveznajuća neznalica" i svoju budućnost vidi u pisanju.

Slični tekstovi

Popularni marketing poslovi za mlade
21.07.2021.
4 min

Popularni marketing poslovi za mlade

Saveti za traženje posla
Prvi posao - bauk ili ne?
02.11.2021.
8 min

Prvi posao - bauk ili ne?

Saveti za traženje posla
Univerzalni recept za uspeh: Kako iz ljubavi napraviti sopstveni biznis?
20.03.2023.
5 min

Univerzalni recept za uspeh: Kako iz ljubavi napraviti sopstveni biznis?

Saveti za traženje posla