Saveti za traženje posla

Kako prilagoditi biografiju oglasu za posao?

24.03.2011.
4 min

slikaDa li ste znali da su vam daleko veće šanse za poziv na intervju ukoliko svoju biografiju „skrojite" prema potrebama poslodavca?

Ukoliko u svojoj biografiji istaknete one stavke za koje ste sigurni da će privući poslodavca i izbacite sva ona radna iskustva i znanja koja nisu relevantna za poziciju za koju konkurišete, povećaćete svoje šanse za poziv na intervju.

Naime, prema analizi broja prijava na oglase na sajtu poslovi.infostud.com, poslodavci u proseku primaju 120 prijava za posao po jednom oglasu. Ovo je izuzetno veliki broj za detaljnu analizu svih prijava (biografija i propratnih pisama). Upravo zbog toga, poželjno je da svoju biografiju sastavite tako da poslodavac može za 30 sekundi da stekne dobar utisak o vama i da ga jedno parče papira dovoljno zainteresuje kako bi poželeo da vas upozna.

 

6 koraka do najbolje biografije:

  • Napravite što opširniju biografiju - u jedan dokument popišite sve što ste radili po pitanju svog profesionalnog razvoja. Ovo podrazumeva studije, praksu, volonterske poslove, dosadašnje radno iskustvo, dodatne obuke (seminari, kursevi, predavanja, konferencije) i slično. Za sve napišite što više detalja o tome šta ste radili i šta ste naučili. Ovo će biti vaša polazna tačka i ova verzija vaše biografije ne treba da stigne u ruke poslodavca.
  • Analizirajte oglas za posao / odredite ključne reči - kada ste izabrali poziciju koja vas zanima, dobro proučite zahteve i proverite da li ih ispunjavate. Izvucite neke ključne reči iz oglasa i pokušajte da zamislite osobu koju poslodavac traži i, ukoliko ste to vi, pokažite to u svojoj biografiji. Ubacite neke od ključnih reči u svoju biografiju, ali nemojte preterivati u tome.
  • Brišite nebitne stavke iz opširne biografije - sad kada otprilike znate šta poslodavac traži, počnite sa skraćivanjem biografije i pritom budite vrlo surovi. Sasvim je moguće da će i više od pola stvari koje ste napisali biti obrisano, ali vaš cilj i jeste da sa što manje relevantnih podataka zaokupite pažnju poslodavca.
  • Modifikujte biografiju prema poziciji / kompaniji/ industriji - istražite sve o poslodavcu kako biste sakupili što više informacija o tome kakvog kandidata traže. Nije svejedno da li se prijavljujete za posao u građevinskoj ili marketinškoj firmi ili na menadžersku ili ulaznu poziciju. Imajući u vidu sve informacije koje prikupite o poziciji, kompaniji i industriji u kojoj želite da se zaposlite, pokušajte svojoj biografiji dati odgovarajući "ton".
  • Uporedite svoju biografiju sa oglasom - kada pred sobom imate preliminarnu biografiju, uporedite je sa oglasom kako biste proverili da li biste vi, iz ugla poslodavca koji je raspisao konkurs, bili zainteresovani da upoznate osobu čiji je to CV. Kako je veoma teško biti objektivan kada se radi o vašoj biografiji, bilo bi dobro da zamolite prijatelja ili člana porodice da vam u tome pomogne.
  • Obratite pažnju na vizuelni doživljaj biografije - standardni izgled biografije, crni font na belom papiru, u današnje vreme nije dovoljno dobar. U velikom broju prijava koje pristižu poslodavcu bitno je i vizuelno se istaći, sa 2-3 blage nijanse boja koje "osvežavaju" čitanje CV-ja. Bitno je, takođe, da se ne preteruje sa ulepšavanjem jer nikako ne želite da efekat vizuelnog utiska nadjača sardžajni/informativni deo.

Naravno, pri slanju prijave, ne zaboravite da pošaljete i prilagođeno propratno pismo.

 

Ako vam je potrebna pomoć

Prvi sajt na ovim prostorima koji se bavi profesionalnom izradom radnih biografija, unaprediCV.com, može biti odličan start na vašem putu do posla. Tim stručnjaka vam pomaže i olakšava put do intervjua za posao.

 

Da li ste znali da svaki treći kandidat za posao ne prilagođava svoju biografiju oglasu za posao?

Prema anketi na sajtu poslovi.infostud.com u kojoj je učestvovalo 2.947 posetilaca sajta, čak 38% kandidata koji koriste usluge Infostuda u potrazi za poslom ne prilagođava svoju biografiju konkursu već šalje istu biografiju za sve oglase. Ukoliko ste i vi među ovih 38% i imate poteškoća u dolaženju do intervjua za posao, možda je upravo slanje neprilagođene prijave vaša glavna prepreka.

Neke manje izmene u svoju biografiju unosi svaki drugi kandidat, ali ne uvek.

 

Svega 6% ispitanih uvek prilagođava veliki deo svoje biografije u skladu sa zahtevima konkursa. Naravno, ovde se podrazumeva da ne treba izmišljati i dodavati neke netačne informacije, već treba svoje isksutvo, znanja i veštine predstaviti na najbolji mogući način.

Budite u tih 6% i povećajte svoje šanse za susret sa poslodavcem! :)

Kopiraj link