Saveti za traženje posla

Kako se pripremiti za online intervju?

16.04.2020.
3 min

Online intervjui su u trenutnoj situaciji jedan od osnovnih vidova selekcije kandidata za posao, međutim, nisu ni toliko retka pojava u standardnom procesu selekcije, kao jedan od njenih početnih koraka. Zato, čitaj pažljivo, jer sledi nekoliko stvari na koje treba obratiti pažnju.

Online intervju

Foto: Pixabay

Dobro se informiši šta će biti tema intervjua

Dok sam bila u procesu traženja prakse/posla i kada bih dobila mejl ili poziv da sam pozvana za naredni krug selekcije, obavezno bih odgovorila na mejl ili pozvala osobu koja me je kontaktirala i informisala se o prirodi intervjua. Jako je bitno znati da li će intervju biti informativnog ili tehničkog karaktera, da li će se rešavati studija slučaja u grupi ili ćete individualno raditi zadatke. Dobijanje takve informacije jako doprinosi vašoj sigurnosti još na samom početku intervjua!

Potrudi se da saznaš ko će sve prisustvovati intervjuu

Online ili ne, ovo je jedna od ključnih stavki! Bitno je znati da li će intervjuu prisustvovati samo HR ili neko iz budućeg tima ili možda neko od menadžera. Ukoliko intervjuu prisustvuje neko od menadžera, vrlo je verovatno da će ih više interesovati vaše tehničke sposobnosti ili znanje iz prakse. Evo jedan mali tip. Potražite njihove profile na Linkedin-u. Pogledajte koje su fakultete završili, na kojim su do sada pozicijama radili i šta im je uska specijalnost. Pitanja očekujte upravo iz tih oblasti.

Jezici, sertifikati, diplome, kursevi… u CV-u

Proveri da li među ljudima koji prisustvuju intervjuu ima stranaca. Ukoliko jeste tako, onda možeš očekivati ceo intervju na engleskom ili možda čak i u delovima na jeziku koji si naveo da u bilo kom nivou poznaješ. Zato budi obazriv da svaka osvojena diploma, sertifikat ili kurs budu osveženi u tvojoj memoriji, ukoliko su se našli u CV-u.

Iskoristi činjenicu da se tvoje okruženje ne vidi na kameri

Odlična stvar kod online intervjua je to što uvek možeš imati milion svezaka, beležaka, računara i ostalih potrepština za koje misliš da ti u nekom trenutku u toku intervjua mogu zatrebati. Zato o intrevjuu razmišljaj na vreme i pripremi sve ono što će ti pružiti sigurnost.

Glas je tvoje najjače oružje. Fokusiraj se na to šta ćeš i kako govoriti.

Tokom online intervjua, gestikulacija, mimika i ostali govornici tela ne dolaze u prvi plan. Na prvom mestu je tvoj glas! Zato ga koristi da njime svojim sagovornicima pokažeš sigurnost, rešenost i motivisanost.

Sredi se kao za pravi intervju

Obuci se i sredi kao da se intervju održava u kompaniji. Prvo, osećaćeš se mnogo bolje i spremnije. Drugo, odaćeš utisak nekoga kome je jako stalo do posla, ljudi i firme za koju ćeš potencijalno raditi.

Srećno!

Kopiraj link

Ivana Stanić

Ivana je master studentkinja informacionih sistema i tehnologija na FON-u. Voli kvalitetne ljude, život i filmove. Rečenica koju voli da citira: "Ne ograničavaj svoje izazove, izazovi svoje granice."

Slični tekstovi

Kada imaš pravo na prvi godišnji odmor
25.09.2023.
8 min

Kada imaš pravo na prvi godišnji odmor

Saveti za traženje posla
Zašto je bitno imati dobrog mentora
22.10.2021.
7 min

Zašto je bitno imati dobrog mentora

Saveti za traženje posla
Rad od kuće: Koja su tvoja prava
11.08.2023.
7 min

Rad od kuće: Koja su tvoja prava

Saveti za traženje posla