Saveti za traženje posla

Ko su i šta tačno rade veb developeri

25.03.2022.
4 min

Veb developer je programer koji se bavi kreiranjem veb sajtova iz front-end i back-end perspektive. Front-end obuhvata sve ono što posetioci vide kada dođu na veb lokaciju, a back-end je strana koja front-end delu dostavlja informacije i obezbeđuje njegovu funkcionalnost. 

Ko su šta i tačno rade veb developeri

Foto: Startuj.infostud.com (Shutterstock)

Primarni zadatak veb developera je da kreira funkcionalan veb sajt koji je korisnicima pregledan i jasan za korišćenje, koji prati specifikacije klijenta i koji ispunjava potrebe krajnjih korisnika. 

Veb developeri mogu da rade po ugovoru kao frilenseri ili da budu zaposleni u nekoj firmi full-time. Kao frilenseri, sarađuju sa različitim klijentima i to ili samostalno ili zajedno sa dizajnerima. Kao zaposleni u nekoj firmi, obično su deo tima i svakodnevno komuniciraju sa drugim programerima, sa dizajnerima, IT stručnjacima i sa menadžerima.

Zaduženja veb developera variraju u zavisnosti od oblasti u kojoj se specijalizuju (front-end, back-end ili oba tj. full-stack) i od samih projekata na kojima rade. Zadaci najčešće uključuju pravljenje novog sajta, rešavanje grešaka i bagova na postojećim sajtovima i unapređenja sajtova u cilju poboljšanja korisničkog iskustva

U idealnom slučaju, veb developer treba da poseduje jake komunikativne veštine, sposobnost rada sa klijentima, kreativnost i tehnička znanja za realizaciju rešenja. Jedan prosečan dan na poslu za veb developera koji radi u kompaniji obuhvata sledeće zadatke:

  • Sastanke sa klijentima/menadžerima - Komunikacija i sposobnost razumevanja zahteva su u ovoj oblasti ključne veštine. Developeri razgovaraju direktno sa klijentima o zahtevima, svrsi sajta i potrebama korisnika, ili ove informacije dobijaju od menadžera.
  • Kreiranje sajtova - Veb developeri većinu svog radnog dana provode praveći sajtove, pisanjem kodova  u programskim jezicima kao što su HTML, CSS i JavaScript ili korišćenjem frejmvorka (gotova okruženja za izradu, npr. WordPress).
  • Kreiranje i testiranje aplikacija - Pored izrade sajta, developeri obezbeđuju i njihovu funkcionalnost i responzivnost. Oni kreiraju rešenja za specifične zahteve, dinamičke stranice, navigaciju i mobilne verzije i testiraju korisnički interfejs kako bi samostalno otkrili i ispravili što više bagova.
  • Koordinacija sa ostalim članovima tima - Veb developeri u kompanijama rade u koordinaciji sa kolegama kako bi obezbedili dobar dizajn i odgovorili na zahteve posla ostvarenje potreba u skladu sa predviđenim budžetom. Neke od pozicija sa kojima direktno sarađuju su dizajneri, projektni menadžeri, biznis analitičari i QA (quality assurance) inženjeri.
  • Nadgledanje performansi i saobraćaja na sajtu - Pored kreiranja sajtova i aplikacija, veb developeri održavaju i prate postojeće sajtove i ažuriraju ih kako bi obezbedili njihovu funkcionalnost. Ovo uključuje nadzor metrike i grešaka, rešavanje problema sporog učitavanja i obezbeđivanje kontinuiranog rada.

Manje firme proširuju spektar zahteva koje imaju od veb developera, tako da opis posla u ovim slučajevima uključuje i sledeće zadatke:

  • Dizajn - Ponekad, zaduženja veb developera mogu da se preklope i sa standardnim zaduženjima veb dizajnera. U tom slučaju, od front-end developera se očekuje da zna i da radi sa alatima kao što su Photoshop i Illustrator, kako bi spojio programersku stranu sa dobrim korisničkim iskustvom. Manji biznisi se uvek oslanjaju na veb developere kada je reč o kreiranju grafičkog sadržaja za njihove sajtove.
  • Optimizacija za veb pretraživače - Veb developeri se često bave i optimizacijom sajtova u cilju prikaza istih u svrhu rezultata pretraga na veb pregledačima. Ključni SEO zadaci uključuju eliminaciju duplikata sadržaja, kreiranje efikasnog code layout-a i optimizaciju za mobilne uređaje.
  • Generisanje sadržaja - Dešava se da klijenti traže od veb developera da pripremi i sadržaj za sajt koji će kreirati ili održavati. Ovo može da obuhvata pisanje članaka za blog, pronalaženje odgovarajućih stock fotografija, kreiranje grafike za sajt ili editovanje video materijala.
  • Onlajn marketing - Veb developeri u marketing agencijama često učestvuju u direktnom marketingu (odgovor na mejlove i upite putem telefona) i obezbeđuju podršku za klijente ažuriranjem sadržaja na sajtu u skladu sa aktuelnim kampanjama.

Veb development je izazovan karijerni put i kandidati za ovakve pozicije treba da poseduju kreativnost, odlične veštine komunikacije, analitičko razmišljanje okrenuto ka detaljima i mindset usmeren na rešavanje problema. Kako napreduju na više pozicije, menjaju vid zaposlenja (rad u kompaniji i freelance), ili im se menja senioritet, tako i sama zaduženja mogu da variraju.

Kopiraj link

Hristina Pajić

Hristina studira informacione sisteme na Fakultetu organizacionih nauka. Radi kao freelance Wordpress developer, a u slobodno vreme fotografiše i putuje.