Saveti za traženje posla

Kompjuterske veštine bitne za CV

11.08.2021.
3 min

Obavljanje bilo kog posla zahteva različite setove veština. Neki su više usmereni na fizičke alate, dok su neki više okrenuti ga digitalnim alatima. Tehničke veštine su kvaliteti koji se dobijaju sticanjem i primenom znanja u nekoj oblasti.

Kompjuterske veštine

Foto: Startuj.infostud.com (Shutterstock)

Tehničke veštine koje se traže od kandidata na konkursima za posao dosta variraju u zavisnosti od industrije i tipa posla. Osnovne IT veštine su bitne jer se svaki posao modernog doba zasniva na njima, a u svakom oglasu za posao kompanije navode obavezne i poželjne veštine. Neki primeri kompjuterskih veština koje se traže navedeni su u nastavku:

1. Opšte kompjuterske veštine

U osnovne kompjuterske veštine ubrajaju se sve veštine bitne za obavljanje poslova koji nisu nužno u IT sferi, ali uključuju rad sa računarima. One obično obuhvataju brzo kucanje, poznavanje rada u programima Microsoft Word, Excel, PowerPoint, Microsoft Teams, Outlook, Google Suite (Docs, Sheets, Slides, Forms).

2. Napredne veštine

Ponekad se, u zavisnosti od industrije i same kompanije koja traži novog zaposlenog, u ovu grupu mogu ubrojiti i rad u programima Zoom, Canva, Adobe Photoshop, Illustrator ili Microsoft Access-u. Postoje i primeri kada neki od programa iz opšte kategorije (npr. Excel) mogu da predstavljaju i naprednu veštinu, odnosno da obuhvataju znanja o kompleksnim funkcijama i funkcionalnostima ovog softvera (npr. rad sa funkcijama kao što je vlookup, kao i pivot tabele). U slučaju da imaš napredna znanja u Excel-u, specificiraj to (npr. napiši da si ekspert u Microsoft Excel-u, uključujući vlookup i pivot tabele). 

3. Programerske veštine

Pored softverskog inženjerstva, postoji još puno zanimanja koja zahtevaju znanje u oblasti programiranja. Na primer, pisci i copywriter-i često treba da imaju bar osnovno znanje iz HTML-a. Neki od najtraženijih programskih jezika od strane poslodavaca su: C i C++, C#, Java, JavaScript, Perl, PHP, Python, Swift, SQL, R i Ruby.

4. Rad u softverima za produktivnost

Većina kompanija od svojih zaposlenih traži da koriste kako popularne, tako i specijalizovane software, koji najčešće spadaju u grupu softvera za produktivnost, odnosno softvera kreiranih da pomognu da se posao brže i efikasnije završi. Primeri ovakvih softvera su Trello, Slack, Zapier, JIRA i Salesforce.

Ako je bilo koji od ovih programa naveden kao zahtev u opisu posla koji te zanima, trebalo bi da ga uključiš u svoj CV. Budući da su ovi softveri rasprostranjeni i predstavljaju osnovne zahteve mnogih poslova, ne moraš ih navoditi osim ako ti baš nisu specijalnost. Posebno ako softver za produktivnost nije naveden u opisu posla, bolje ga izostavi iz CV-ja i daj prioritet drugim veštinama.

5. Veštine specifične za industriju

Tehničke veštine variraju u zavisnosti od industrije, pa je važno istražiti industriju u kojoj želiš da radiš. To možeš da saznaš iščitavanjem oglasa za posao u toj industriji. Istakni veštine koje već poznaješ, i razmotri da naučiš one koje su relativno lake, pa da im daš prioritet u biografiji.

Evo nekih primera tehničkih veština specifičnih za određena radna mesta, koji se mogu pronaći na oglasima za posao: QA testiranje, iOS/Android programiranje, internet bezbednost, modeliranje, UI/UX, SEO, društvene mreže (vođenje i oglašavanje), CMS, marketing alati za analitiku i brojni drugi.

Da poboljšaš svoje IT veštine, razmotri da upišeš neki novi kurs, da se priključiš self-study programu, da učiš od mentora ili da tehničko znanje stekneš na praksi ili radnom mestu. :)

Kopiraj link

Hristina Pajić

Hristina studira informacione sisteme na Fakultetu organizacionih nauka. Radi kao freelance Wordpress developer, a u slobodno vreme fotografiše i putuje.

Slični tekstovi

Prvi posao: Radite ovih 6 stvari i bićete uspešni
01.03.2022.
3 min

Prvi posao: Radite ovih 6 stvari i bićete uspešni

Saveti za traženje posla
Kako napisati preporuku
07.08.2007.
3 min

Kako napisati preporuku

Saveti za traženje posla
Prvi razgovor za posao
10.01.2020.
6 min

Prvi razgovor za posao

Saveti za traženje posla