Saveti za traženje posla

Ljubav prema životinjama pretočena u zanimanje: Kako izgleda posao grumera?

09.10.2023.
5 min

Šišanje, kupanje i četkanje životinja, samo su neki od poslova koje obavlja grumer. U današnjim vremenima, kada su kućni ljubimci postali deo naših porodica, uloga grumera je neprocenjiva.

Ljubav prema životinjama pretočena u zanimanje: Kako izgleda posao grumera?

Foto: Startuj.infostud.com (Shutterstock)

Katarina Maricki je mlada grumerka koja je svoju ljubav prema životinjama pretvorila u posao. Kako kaže, ideja o bavljenju grumingom je oduvek postojala u njenom životu, a nakon dugogodišnjeg truda i rada otvorila je i sopstveni salon u Sremskoj Mitrovici.

- Od svoje petnaeste godine sam dosta poslova promenila dok nisam shvatila da je gruming moj životni poziv i tada sam odlučila da se posvetim isključivo tome. Međutim, iako je ideja bila tu, finansijska sredstva nisu, pa sam odlučila da odem u Austriju, ne bih li zaradila novac koji sam posle uložila prvenstveno na usavršavanje na kursu COCORUZAxCHARLOTTEPETSALON u Beogradu, koji svima preporučujem. Nakon toga je sve išlo nekim logičnim sledom događaja i ubrzo sam otvorila sopstveni salon u Sremskoj Mitrovici – kaže Maricki.

Umetnost i odgovornost

Kao što smo napomenuli, grumeri igraju ključnu ulogu u održavanju higijene, izgledu i zdravlju naših ljubimaca. Stoga, gruming sa sobom nosi brojne lepe stvari, ali i dosta odgovornosti.

- Posao grumera je predivan, ali naravno nimalo lak, pošto snosim svu odgovornost za životinje koje sređujem. Treba imati u vidu da su to živa bića kojima ne možemo rečima da objasnimo da kupanje i šišanje nije ništa strašno i bolno. Stoga su najveći izazov upravo takve životinje, koje treba smiriti, opustiti i srediti bez ikakvih posledica – navodi Katarina.

Katarina je dodala i da je jedna od mana ovog posla ta što postoje životinje koje su iz različitih razloga agresivne ili istraumirane, te joj treba više vremena i energije da ih smiri ili u nekim slučajevima i „savlada“. Međutim, uživa u svom poslu, jer kako kaže, obožava životinje, te je najveća prednost ovog posla ta što je okružena njima celo svoje radno vreme.

- Ono što je najvažnije jeste da ja, kao neko s kim će životinje provesti par sati, budem smirena i da one ne osete tenziju i strah, što će potencijalno i njih umiriti. A naravno je bitno da i vlasnici budu opušteni pre dolaska na tretman, jer kakvu god oni emociju da nose u sebi, u ovom slučaju strah, prenose to i na svoje životinje, koje sve mogu da osete – objašnjava Katarina.

Na naše pitanje kako izgleda jedan radni dan grumera, Katarina je navela da je veoma važno doći u salon pre zakazanog termina i sterilisati i dezinfikovati alatke, kao i pripremiti sve što je potrebno za rad, nakon čega sledi najzanimljviji deo dana – uživanje u sređivanju životinja.

- Pošto sam početnik i sa svakom životinjom se tek upoznajem, ne zakazujem puno životinja u jednom danu, da bih se svakoj pojedinačno dovoljno posvetila. Na kraju radnog dana ponovo dezinfikujem alatke, prebrišem i usisam podove i pripremim sve za naredni radni dan – dodaje Katarina.

Podrška i ljubav prema poslu kao ključ uspeha

Katarina je u razgovoru za Startuj.infostud.com rekla da je sama sebi inspiracija i da je veoma srećna što tako mlada radi posao koji je ispunjava. Najveća podrška su joj, kako kaže, porodica, prijatelji, mentorke i zadovoljne mušterije.

- Stres je sastavni deo svakog posla, ali ja se trudim da tokom tretmana ostanem pribrana, a da posle sama sa sobom odvojim nekih pola sata da se saberem i napunim baterije. Životinje koje su teške za rad crpe zaista puno energije, ali navikavam se i trudim se da dam sebe u potpunosti u odnosu sa svakom životinjom tokom sređivanja – ističe Katarina.

U toku svoje karijere susrela se i sa brojnim izazovima i preprekama, ali onaj koji joj je zauvek ostao urezan u sećanju jeste trenutak koji se dogodio neposredno nakon otvaranja salona.

-Tada sam dobila ponudu da sredim dva mađarska pulija. Ova rasa je vrlo specifična zbog svojih dredova, pa je i sam način pristupa drugačiji u toku tretmana. To je za mene tada bio veliki izazov, ali sam ga bez oklevanja prihvatila. Dosta sam istraživala i raspitivala se kod svojih mentorki o pravilnom negovanju ovih pasa, i bila sam ponosna na krajnji rezultat tretmana, a ono što je najvažnije, vlasnici pasa su bili i vise nego zadovoljni! – navodi Katarina.

Onima koji u budužnosti žele da se bave grumingom poručuje da istraju u želji da to postanu, ali samo ukoliko zaista imaju iskrena interesovanja za taj posao i ukoliko vole životinje.

- Ukoliko biste se bavili ovim poslom samo zato što ste čuli da je dobro plaćen, odmah odustanite, jer nijedan posao, a pogotovo ne ovaj, ne može da se radi ukoliko ga ne volite i niste u potpunosti predani. Predlažem da upišete neki dobar kurs, da verujete u sebe i da se trudite. Samo napred i srećno svima! – rekla je Katarina.

Kopiraj link

Hristina Kovačević

U toku studiranja na Fakultetu političkih nauka, pisala sam za više različitih medijskih kuća. Pored pisanja, u slobodno vreme volim da čitam, fotografišem i da se družim sa ljudima.

Slični tekstovi

Ima posla ko hoće da radi: 7 najčudnijih zanimanja na svetu
30.09.2022.
5 min

Ima posla ko hoće da radi: 7 najčudnijih zanimanja na svetu

Saveti za traženje posla
Kako se postaje pica majstor – „Tajne nema, tajna je iskustvo“
08.09.2023.
5 min

Kako se postaje pica majstor – „Tajne nema, tajna je iskustvo“

Saveti za traženje posla
Copywriter, content writer i social media menadžer - u čemu je razlika
21.08.2023.
5 min

Copywriter, content writer i social media menadžer - u čemu je razlika

Saveti za traženje posla