Saveti za traženje posla

Mladi i liderstvo: Kako stiču veštine lidera i preuzimaju inicijativu

03.03.2023.
5 min

Kada se lider ili liderstvo, većina ljudi prvo pomisli na vlasnike velikih kompanija, ljude iz politike ili istorijske ličnosti. Ali, u realnom životu situacija je drugačija, jer su lideri svuda oko nas. To mogu biti naše kolege na fakultetu ili iz studentskih organizacija, prijatelji koji nas bodre i motivišu.

Mladi i liderstvo: Kako mladi stiču liderske veštine i preuzimaju inicijativu

Foto: Startuj.infostud.com (Shutterstock)

Šta je to što izdvaja jednog lidera? Kako prepoznati potencijal lidera, a kako razviti liderske veštine? Odgovore na ova, ali i druga pitanja o liderstvu dale su nam naše sagovornice Kristina Dorić i Katarina Milosavljević.

Ko su lideri?

Kristina Dorić, HR Manager u kompaniji Abstract, kaže da se lider najlakše prepoznaje kao neko ko uvek ima nekonvencionalne odgovore na pitanja, predloge koji nikome ne bi pali na pamet, koji su drugačiji, ali opet vrlo produktivni i smisleni.

- Lideri gledaju širu sliku i uzimaju u obzir sve faktore. Ono što ih posebno karakteriše je harizma na koju retko ko može da ostane ravnodušan i sposobnost da svojim idejama opčine druge, pa i oni postaju pristalice ideje za koju su primarno pomislili da je, u najmanju ruku, čudna.

Kristina navodi da lidera čini harizma, jasna vizija, plan B i jaka sposobnost da utiču na druge ljude. Lideri “ginu” za svoju ideju i uvek imaju plan B, ako prvobitni ne uspe.

- Mladim liderima najviše možemo pomoći poverenjem. Lideri znaju zbog čega rade ono što rade (kao i gde će ih postupci odvesti) i ponekad je potrebno samo prepustiti se ideji.

Naša sagovornica kaže da ono što razlikuje dobrog od lošeg lidera je namera.

- Namera dobrog lidera je da proizvede dobro za tim, namera lošeg lidera je da proizvede dobro za sebe. Od dobrog lidera se očekuje da, pored vizije, ima i akcione korake za svakog člana tima, da ume da iskomunicira svrhu svakog koraka i krajnjeg cilja. Dobar lider stavlja viziju i tim na prvo mesto, “ne gura se” u prvi red ili, kako bi to Simon Sinek rekao - lideri jedu poslednji.

Za kraj, Kristina kaže da se liderske veštine mogu razviti čitanjem, osluškivanjem, traženjem i primenjivanjem saveta od uspešnijih i pametnijih od sebe i hranjenjem radoznalosti.

Prepoznavanje potencijala

Katarina Milosavljević, Lead IT projektni menadžer u Bloxico kompaniji, kaže je biti lider multidisciplinarna uloga koju vodi jako velika želja.

- Ta želja nije samo za uspehom, već za konstantnim osećajem ljubavi prema tom poslu i ljudima koje vodi. Želja koja ne nestane kada tim doživi neuspeh i koja ne zaboravi da uspeh danas, ne znači uspeh sutra.

Katarina dodaje i sledeće:

- Lidera čini sposobnost prenošenja relevantnih informacija, aktivno slušanje, praćenje rada i davanje povratnih informacija, mapiranje prednosti i nedostataka članova tima i kreiranje individualnih karijernih puteva. Naravno, sve ovo je mnogo lepše kada ga krasi dobra energija.

Ono što Katarina ističe jeste da prepoznavanje potencijala kreće od prvog ulaska mlade osobe na vrata, a zatim i adekvatnim procenjivanjem i praćenjem kroz dalji rad.

- Mladom lideru je bitno na vreme pružiti mentorsku podršku, znanje i adekvatnu povratnu informaciju. Kako se ni ovaj odnos ne zasniva sa protokom informacija samo od jedne osobe, da bi potencijal izašao na površinu, potrebno je i da mladi lider sagledala isti i da radi na njemu.

Kako shvatiti da možeš da budeš lider

Katarina kaže da su njene liderske sposobnosti izašle na videlo još u detinjstvu, a vremenom ih je gradila kroz različite situacije.

- Pre svega je tu oko za detalje, tumačenje situacija, razmišljanje unapred i sposobnost rada više stvari u isto vreme. Shvatila sam kroz prvu od tih situacija i mislim da su mi u tome pomogli i roditelji, koji su od malena imali poverenje u mene i trudili se da budem samostalna.

Njen karijerni put je započela kao Project Manager Trainee, zatim je postala Junior Project Manager i sada radi kao Lead Project Manager.

- Mislim da sam se istakla samostalnošću, svestranošću i željom, ali takođe i samosvesnošću, skromnošću i što bi rekao moj mentor domaćinskim pristupom, koji podrazumeva da ne pravim razlike među ljudima na različitim pozicijama i posmatram nas kao tim.

Šta se očekuje od dobrog lidera?

Što se tiče očekivanja od lidera naša sagovornica Katarina se malo našalila i rekla da se očekuje od njega da odgovara na poruke minut ranije.

- Lider nosi dosta odgovornosti. Pored toga što vodi tim i odgovara za rad istog, najvažnija stvar je da lider nauči da dodeljuje, ali i da oduzima posao članovima svog tima. Biti dobar lider u mirnom okruženju je lako. Biti dobar lider u nestabilnom okruženju je izazovno, ali i lepo. Jako je bitno staviti do znanja svom timu kada mogu očekivati povratnu informaciju u skladu sa vašim obavezama.

Naše sagovornice su nam objasnile da lidera čini harizma, jasna vizija i sposobnost uticanja na druge i da je biti lider multidisciplinarna uloga koju vodi jako velika želja.

Završićemo ovu temu rečenicom književnika Džona Maksvela koji kaže „lider je onaj koji zna put, ide tim putem i pokazuje put drugima“. 

Kopiraj link

Zorica Đukić

Po profesiji master pedagog, u duši večni kreativac. Uživam u šminkanju, čitanju knjiga, pisanju i šetnji sa mojim kucama.

Slični tekstovi

Kako napisati dobar CV ako si student
31.05.2023.
6 min

Kako napisati dobar CV ako si student

Saveti za traženje posla
Koji je posao stvoren za tebe? Šta je profesionalna orijentacija
01.03.2024.
4 min

Koji je posao stvoren za tebe? Šta je profesionalna orijentacija

Saveti za traženje posla
Kako da ovog leta zaradiš za svoj džeparac?
14.07.2023.
9 min

Kako da ovog leta zaradiš za svoj džeparac?

Saveti za traženje posla