Saveti za traženje posla

Šta je posao tajnog kupca

12.02.2024.
6 min

Nezaposleni, studenti, penzioneri, nastavnici, zanatlije... Svako od nas, bez obzira na godine i zanimanje, ko obilazi maloprodajne objekte, drogerije, banke, benzinske pumpe, prodavnice tehnike, itd. može da bude tajni kupac i na taj način zarađuje. Zvuči zanimljivo i primamljivo, naročito ako se zna da je u prirodi svakog od nas želja da ocenjujemo sebe i druge.

Šta je posao tajnog kupca

Foto: Pexels

Iako se rane naznake ovog posla javljaju još četrdesetih godina prošlog veka u SAD-u i vezuju za unajmljivanje privatnih detektiva, Mystery shopping se bazira na principima nastalim 1997. godine formiranjem asocijacije Mystery Shopper Providers Association (MSPA). Evropski ogranak nastao je kasnije, a zasniva se na fer i objektivnom ocenjivanju stanja objekta, procesa kupovine, okoline i usluge na osnovu unapred određenih zahteva kompanija koje naručuju posao. Iako, na prvu loptu, može da deluje kao špijuniranje, taj termin nema nikakve veze sa time.

Jednostavno, tajna kupovina nastala je kao odgovor na psihologiju potrošača. Većina nezadovoljnih će pre izabrati da ne kupuje određeni proizvod, nego da se obrati kompaniji. Na neki način, tajni kupac definiše se kao inspektor koji na licu mesta proverava odnos zaposlenih prema potencijalnim kupcima. U ovom tekstu ćeš saznati šta je tačno njegov posao i kakve sve zadatke ima.

Prednosti i mane tajnog kupca

Svaki posao ima svoje prednosti i mane, pa tako i ovaj. Ukoliko ne voliš monotonost i zatvoren kancelarijski prostor, ovo je idealna profesija za tebe. Fleksibilno radno vreme, istina, ne prija nekima, no ukoliko možeš da se prilagodiš, onda nećeš imati problema. Često ćeš imati i priliku da dođeš do besplatnih usluga ili na primer obroka u nekom restoranu, pa imaj i to na umu!

To je ono što možeš da dobiješ, no hajde da vidimo šta se traži od tebe. Važno je da budeš detaljan u ocenama, jer se površnost jednostavno ne trpi. Moraš da shvatiš da si plaćen da pružiš informacije koje su veoma važne klijentima. Neke kompanije čak angažuju i tajanstvene kupce koji se preko interneta upoznaju sa funkcionisanjem, na primer neke prodavnice, pa postoji prilika i da ovaj posao obavljaš od kuće. To je danas sve važnije, pa raste potreba i za takvim uslugama. 

Na kraju, takozvani store check zasniva se na analizi celokupnog iskustva kupovine ili korišćenja neke usluge bez razgovora sa prodavcem. U centru pažnje je, na primer, u slučaju prodavnica ispravnost i prikaz cena, pozicioniranje proizvoda ili reklamnih materijala, čistoća objekta, tehnička ispravnost uređaja, itd.

Dobra honorarna prilika

Izazovi sa kojima se susreću tajni kupci mogu biti veoma različiti. Uzmi samo u obzir da možeš biti angažovan da proveriš kako izgleda kupovina garderobe, razgovaraš sa prodavcem o materijalu od kog je nešto napravljeno ili da pak boraviš u hotelu kako bi ocenio smeštaj ili ljubaznost osoblja. Prethodno, neophodna je priprema, u čemu ti naravno mogu pomoći društvene mreže i recenzije na osnovu kojih možeš da proceniš kako ćeš uraditi posao koji dobiješ.

Kako kažu oni koji se duži niz godina bave ovim poslom, najvažnije je da budeš kao prosečan potrošač i da tako razmišljaš stalno, što ponekad može biti teško. Podaci se nakon obrade šalju klijentu. Iako ti možda deluje da kompanije ne obraćaju pažnju na rezultate, one koje su uspešne i žele da poboljšaju svoj položaj na tržištu će morati da razumeju šta je neophodno ispraviti kako bi u budućonsti povećale prihode i imale više zadovoljnih mušterija.

Po podacima sajta za zapošljavanje Indeed, u Sjedinjenim Američkim Državama, prosečna zarada tajnih kupaca na nacionalnom nivou je 15.42 dolara po satu, a to može da dođe i do 30 dolara u nekim njihovim državama. Iako naravno ne možemo očekivati takvu satnicu u Srbiji, možemo primetiti da čak niža satnica donosi prosečnu zaradu u SAD, što posao Mystery Shopper stavlja u rang sa drugim svakodnevnim poslovima. Takođe, ovi poslovi neretko donose besplatne usluge i stvari što je bonus na već plaćen rad.

Brojke ne lažu!

Kako u Srbiji trenutno ima oko 10,000 tajnih kupaca, možemo zaključiti da je tržište i te kako razvijeno i da nije u svojim početnim fazama. Neki poslodavci navode da jedan zadatak može biti plaćen od 1.500 do 6.000 dinara u zavisnosti od toga koliko je zahtevan.

Sve nas to navodi na zaključak da je jednom velikom delu poslodavaca važno da kupci odu zadovoljni nakon kupovine njihovih stvari ili usluga. Na osnovu dugogodišnjeg iskustva poznato je da se samo četiri odsto kupaca koji dožive lošu uslugu žali, a ostali jednostavno odlaze i „negativnu priču“ dele sa još 9 do 20 osoba.

Od onih koji napuštaju određeno prodajno mesto čak 68% to učini zbog loše usluge i neljubaznosti. Pet puta je skuplje dovesti novog kupca nego zadržati starog, a svaki veoma zadovoljan kupac najbolji je nosilac besplatne reklame.

Zbog svega, ako si recimo zaposlen u nekom trgovinskom lancu već od sutra budi obazriv, možda te u toku dana čeka iznenađenje u vidu dolaska kupca čiji će utisak biti značajan tvom nadređenom!

Kopiraj link

Đorđe Ivanović

Ðorđe je diplomirani novinar čije interesovanje seže i u ostale društveno-humanistčke nauke. Smatra da se savršeno uklapa u sintagmu "sveznajuća neznalica" i svoju budućnost vidi u pisanju.