Saveti za traženje posla

Šta radi Influenser marketing menadžer?

27.03.2023.
5 min

Dok i dalje postoje oni koji temu Influenser marketing stavljaju u isti koš sa gubljenjem vremena i skupim hobijem, podatak da je ova industrija prošle godine dostigla veličinu tržišta do rekordnih 16,4 milijarde dolara ruši sve sumnje.

Šta radi Influenser marketing menadžer?

Foto: Startuj.infostud.com (Shutterstock)

Po definiciji, influenser je pojedinac koji može uticati na promene u ponašanju drugih često kroz pouzdano mišljenje, znanje i kreiranje sadržaja, objašnjava Gordon Glenister, autor knjige „Influencer Marketing Strategy: How to Create Successful Influencer Marketing“ i dodaje da se Influenser marketing dešava kada je neko (influencer) uključen u kampanju za promociju proizvoda ili usluge.

Stubovi ove branše, za koju se očekuje da će dostići veličinu globalnog tržišta od 21,1 milijardi dolara u 2023. godini, upravo su Influenser marketing menadžeri koji predstavljaju glavnu sponu između influensera i kompanija.

Kako izgleda jedan radni dan Influenser marketing menadžera? Šta radi i sa kime sve sarađuje? Odgovore na ova, ali i druga pitanja o ovoj inovativnoj menadžerskoj poziciji dale su nam naše sagovornice Ivana Tomašević i Đurđa Nožinić.

Koji je opis posla Influenser marketing menadžera?

Đurđa Nožinić, specijalista za Influenser marketing u agenciji za integrisane komunikacije New Media Team, kaže da je Influenser marketing menadžer odgovoran za sve klijente i kampanje na kojima je potreban angažman influensera.

- Menadžer je zadužen za ceo proces: mapiranje influensera i onih koji su najprikladniji za klijenta/brend, zatim osmišljavanje aktivacija (kako će objave izgledati), kontaktiranje i komunikacija sa influenserima – traženje ponude, a zatim nakon klijentovog odobrenja budžeta vodimo dalje proces i koordinišemo objave na društvenim mrežama.

Nakon objavljivanja, objašnjava naša sagovornica, proverava se da li je sve urađeno po planu, a zatim sledi završnica - izrada izveštaja u kome se prikazuju objave i statistika objava i meri se koliko je kampanja bila uspešna.

Šta čini dobrog Influenser marketing menadžera?

Ivana Tomašević, direktorka sektora za Influenser marketing u agenciji New Media Team, naglašava da su komunikacione i pregovaračke veštine bitne za jednog menadžera i dodaje:

- Potrebno je da bude upućen u trenutna „dešavanja“ na „planeti influensera“ i da istražuje nadolazeće trendove, kako u marketingu, tako i u bliskim sferama poslovanja. Dobro poznavanje i konstantno pronalaženje novih ambasadora je takođe stavka koja krasi dobrog Influenser marketing menadžera, jer svaki brend želi nešto novo, što već nije viđeno. Svakodnevno praćenje društvenih mreža koje su u tom trenutku aktuelne (Tik Tok, Instagram, YouTube,..) samo je još jedan veliki plus. Takođe, kvalitetan menadžer je sposoban da prepozna mikroinfluensere, pruži im šansu, predstavi ih brendu i pomogne da postanu makroinfluenseri.

Na pitanje ko sve može da bude Influenser marketing menadžer, naša sagovornica ističe da je najvažnije da je to neko ko voli marketing i komunikaciju, fan je svih društvenih mreža, uspostavlja prijatne odnose sa ljudima, razmišlja “izvan kutije” i može predvideti ko će biti sjajan za koju kampanju.

Sa kime sve sarađuje?

Na našem tržištu pod influenserima ne podrazumevamo samo blogere, objašnjava Ivana, već i poznate ličnosti, glumce, muzičare, umetnike… Zbog raznovrsnih klijenata konstantno postoji potreba za saradnjom sa velikim brojem influensera iz različitih sfera interesovanja.

Iz ugla agencije, menadžeri komuniciraju i sa predstavnicima kompanija, te je najvažnije ustanoviti šta je glavni cilj klijenta i koliko budžeta ima na raspolaganju, naglašava Đurđa i dodaje:

- Ako je u pitanju novi proizvod ili usluga važno je uključiti neke od najpoznatijih influensera za koje znamo da “rade posao” odnosno imaju odličnu statistiku. Ukoliko je klijent neki novi mali brend koji je cenovno pristupačan na tržištu onda svakako težimo za influenserima srednjeg ranga, kao i mikroinfluenserima koji su danas takođe veoma važni budući da imaju vernu bazu pratilaca.

Kako izgleda jedan radni dan Influenser marketing menadžera?

Svaki radni dan je drugačiji i to je ono što je posebno uzbudljivo u ovoj industriji.

- Sve zavisi šta je prioritet. Ukoliko na primer imamo događaj onda je najvažniji zadatak tog dana slanje pozivnica i follow up-ovanje odnosno komunikacija i proveravanje da li je neko u prilici da se odazove pozovu. Tada imamo praćenje objava ukoliko je događaj istog dana, kao i sam dolazak na događaj i druženje sa influenserima, otkriva Nožinić.

Nekada dan ima više aktivnosti, ističe naša sagovornica, od komunikacije sa saradnicima, slanje brifinga (kratkog uputstva i najvažnijih informacija o kampanji), prosleđivanja objava klijentu itd.

I za kraj

Ivana i Đurđa su se jednoglasno složile da je najmanje interesantan operativni deo posla - prikupljanje statistika, izrada izveštaja. Ali, da i u tom segmentu ima magije, kada se analizom krajnjeg rezultata dođe do informacije da je cilj zadovoljen i da je prethodna kampanja nadmašena.

Za sam kraj razgovora, naše sagovornice su sa nama podelile deo posla koji im se najviše dopada. Ivana naglašava da je realizacija dogovorene kampanje i kreiranje sadržaja zajedno sa influenserima veoma zabavan deo posla, dok Đurđa objašnjava da je najlepši, ali i najizazovniji segment prilagođavanje potpuno različitim industrijama i zahtevima klijenata.

Kopiraj link

Tijana Đurić

Student sam Fakulteta organizacionih nauka, a u svetu digitalnog marketing sam od druge godine studija. Zaljubljenik sam u pisanu reč i volim da budem okružena inspirativnim ljudima.