Saveti za traženje posla

Šta radi Social Media Manager?

10.04.2023.
5 min

Društvene mreže su postale ključan aspekt komunikacije, marketinga i brendiranja u današnjem digitalnom svetu. Ovakav porast u značaju društvenih mreža je doveo i do nastanka jedne nove profesije!

Social Media Manager

Foto: Startuj.infostud.com (Shutterstock)

Menadžer društvenih mreža (Social Media Manager) je sve traženija profesija u poslednjih nekoliko godina, zbog toga što kompanije streme da stvore važno onlajn prisusustvo i time budu u toku sa konkurencijom, a videćete u nastavku teksta koja su zaduženja ovih profesionalaca i uopšteno ko su oni.

Ko je menadžer društvenih mreža?

Menadžer društvenih mreža je odgovoran za kreiranje i sprovođenje aktivnosti preko društvenih mreža, ali i drugih kanala onlajn komunikacije. Pa, tako može se reći da upravlja prisustvom kompanije na različitim društvenim mrežama, primera radi na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Linkedinu itd.

Specifičnije, njegova zaduženja su razvoj strategija koje se slažu sa poslovnim ciljevima i zadacima koje klijent želi da ostvari.

Kako bi to učinio na najbolji način prvo određuje ciljnu publiku, a zatim bira odgovarajuće platforme, na primer sve učestalije u opus njihovog rada ulazi i korišćenje TikToka - kako bi se pridobile mlađe generacije.

Poslednji korak i najvažiji je da osmisli kreativni sadržaj, koji će dopreti do željene publike i doneti predviđene rezultate, ako ne i bolje od očekivanog!

Osmišljavanje sadržaja i komunikacija sa zajednicom

Selekcija je podjednako važna koliko i kreiranje privlačnog i relevantnog sadržaja, jer će dobar odabir privući i zadržati pratioce.

Kada je reč o kreiranju sadržaja tu postoji bezbroj opcija, a neke od njih su pisanje blog postova, kreiranje grafika i produkcija video sadržaja.

Sem toga će biti neophodno i da se komunicira sa onlajn zajednicom, tako što će odgovarati na komentare i poruke, time uspostavljajući odnos sa pratiocima i osećaj profesionalnosti.

Dodatno, menadžeri takođe prate i onlajn razgovore na tuđim objavama, zbog prilika za komunikaciju sa novom publikom. Posebno je važno učestvovati u slučaju da pričaju o klijentu, jer onda je neophodno osigurati da brend te kompanije bude prikazan u pozitivnom svetlu i otkloniti potencijalne dezinformacije.

Ostvareni rezultati na društvenim mrežama

Nakon svega ovoga možda se pitate: Kako da budemo sigurni da to što radimo ima efekta? Posebno frustrirajuće je ukoliko se odmah ne vidi napredak, međutim spremite se na to da će ovaj proces trajati i da su retki uspesi preko noći!

Praćenje performansi objava je svakako moguće i neophodno, a za to se koristi npr. besplatan servis pod nazivom Gugl analitika – čime se omogućava praćenje poseta veb sajtu. Sem toga postoje i platforme za upravljanje društvenim mrežama, koje omogućavaju veću organizovanost u radu.

Pomoću njih, ali i mnogih drugih aplikacija i sajtova na tržištu, može se videti statistika poput pregleda, lajkova, sledbenika i interakcija. Ovo značajno olakšava posao, jer na osnovu rezultata se donose odluke za unapređenje performansi društvenih mreža kompanije.

Oglašavanje preko društvenih mreža

Menadžer može biti odgovoran i za planiranje i sprovođenje oglasa preko društvenih mreža, čime će se prikazivati reklame ciljanoj publici!

Kako bi se ovo sprovelo u delo neophodno je odabrati najpogodniju društvenu mrežu, imajući na umu željenu publiku, budžet i rezultate.

Važno je objasniti i kako se bira ciljna grupa i zašto!

Prema podacima koje aplikacije sadrže o njihovim korisnicima, primera radi o uzrastu, interesovanjima, lokacijama i slično, oglašivač može definisati kome će na zidu iskočiti reklama.

Ovo se čini na osnovu procene ko bi bio najviše zainteresovan za klijenta i kome su najpotrebnije usluge koje on nudi, a takođe treba uzeti u obzir da li postoji namera da se proširi zainteresovanost na druge grupe ljudi i time iskoristi potencijal za porast tržišta.

Reklama može biti u obliku teksta, slike, videa ili linka, a nakon kreiranja oglašivač plaća za prikazivanje reklame ciljanoj publici na društvenoj mreži i to je sve!

Kvalifikacije neophodne menadžeru za društvene mreže

Neobično je u modernom svetu nemati svoje profile, ako ne na svim društvenim mrežama onda bar na nekim, što je odličan prvi korak ka sticanju iskustva neophodnog za upravljanje društvenim mrežama.

Mada nije nužno da će bilo ko biti dobar u ovom poslu, ipak je potrebno malo dara, puno kreativnosti i smisao za kreiranje sadržaja koji će privući i zadržati pažnju pratioca, a zatim ih možda i pogurati da pogledaju sajt klijenta ili nešto da naruče.

Sem toga, važno je da svi razumeju menadžera prilikom izražavanja, pa će tako biti nužna sposobnost jasnog i efikasnog komuniciranja sa online zajednicom!

Društvene mreže su dinamične i brzo se menjaju, potrebno je stalno biti u toku sa novinama i nema opuštanja i zaostajanja za konkurencijom, u čemu će biti ključna sposobnost prilagođavanja promenama i adaptacije strategije novim trendovima.

Menadžer za društvene mreže ima važnu ulogu u poslovanju danas. Da rezimiramo, za kvalitetno obavljanje ovog posla je pre svega neophodno, iskustvo, kreativnost, poznavanje alata za analitiku, sposobnost komunikacije i fleksibilnost.

Kopiraj link

Dijana Lazić

Rekla bih za sebe da sam Junior SEO Content writer i novinar, a svoj oslonac imam u studiranju na Fakultetu političkih nauka, kao i znanju stečenom putem praksi u medijima i kompaniji za marketing. Osim toga, verujem da sam kreativna osoba uvek spremna na