Saveti za traženje posla

Tvoja prava za vreme probnog rada

18.12.2023.
5 min

Probni rad je oblik radnog angažovanja sa kojim ćeš se susretati vrlo često na početku svoje karijere, upravo zbog toga želimo da ti na jednostavan način pojasnimo sve nepoznanice i nedoumice koje ti se, eventualno, mogu pojaviti u vezi sa probnim radom kao takvim.

Tvoja prava za vreme probnog rada

Foto: Startuj.infostud.com (Shutterstock)

Dakle, probni rad je suštinski zasnivanje radnog odnosa pod odložnim uslovom, gde se od tebe očekuje da pokažeš zadovoljavajuće rezultate rada i nije uslov za zasnivanje radnog odnosa, ali jeste za njegov opstanak.

Karakteristike i trajanje probnog rada

Instutut probnog rada je regulisan čl. 36 Zakona o radu, kada budeš, na primer, prilikom zaključivanja ugovora video da se u tekstu samog ugovora spominje probni rad, nemoj se zbuniti, jer se u praksi ugovorom o radu može odrediti ugovorni probni rad za jedan ili više povezanih, odnosno srodnih poslova. Moraš da znaš da probni rad može da traje najduže šest meseci, sve duže od toga je nepoštovanje odredaba Zakona o radu. Vremenski okvir od šest meseci je najduži mogući period trajanja probnog rada propisan zakonom, dok minimalni vremenski okvir nije određen zakonom, tako da je to ostavljeno u domen poslodavca da odluči, u skladu sa potrebama određenog radnog mesta, a u praksi je to najčešće od jednog do tri meseca.

Probni rad je način da poslodavac proveri tvoje radne i stručne sposobnosti. Poslodavac će tokom trajanja tvog probnog rada da prati rezultate rada koje postižeš, a to može da vrši neposredni rukovodilac ili da se obrazuje komisija za praćenje i ocenjivanje rada. Probni rad ne treba u svemu poistovećivati sa „klasičnim“ radnim odnosom. Naime, iako se on zaključuje na osnovu ugovora o radu, probni rad je ipak uslovan tj. zaključen je pod raskidnim uslovom, jer ako tokom trajanja probnog rada ne pokažeš potrebne radne i stručne sposobnosti - tebi prestaje radni odnos. Probni rad nije uslovljen vrstom ugovora o radu, što znači da se on može zaključiti i kod radnog odnosa na određeno vreme i kod radnog odnosa na neodređeno vreme.

Prestanak probnog rada

Zavisno od toga da li si pokazao potrebne radne i stručne sposobnosti, ostaješ na radnom mestu po završetku probnog rada ili ti prestaje angažman. Ako nisi ispunio kriterijum zahtevanih radnih i stručnih sposobnosti poslodavac može da ti da otkaz pre isteka probnog rada, donošenjem rešenja o otkazu koje obavezno sadrži obrazloženje i otkazni rok od najmanje pet radnih dana. Ono što moraš da znaš kao važnu činjenicu jeste da poslodavac nije dužan da ti kod probnog rada prethodno dostavlja upozorenje pred otkaz, to je jedna od specifičnosti po kojoj se ovaj institut odvaja od klasičnog radnog odnosa. U drugom slučaju, ukoliko se tvoj rad vrednuje i prati tokom čitavog perioda probnog rada, tada ako poslodavac utvrdi po isteku probnog rada da nisi ispunio očekivanja, prestaje ti radni odnos danom isteka probnog rada. Rešenje o otkazu se donosi na dan isteka. Veoma je važno za tebe da znaš da ne postoji obaveza poslodavca da ti ostavi rok za poboljšanje rada u slučaju davanja otkaza tokom trajanja probnog rada, zato daj sve od sebe od samog početka.

Tvoje pravo na zaradu kod probnog rada

Čitajući prethodni pasus, možda si stekao utisak da se poslodavcu daju široka ovlaščenja kod ovog pravnog instituta, što nije daleko od istine, ali zato se i zove probni rad. Međutim, ono što je važno za tebe jeste da ćeš imati pravo na zaradu tokom ove vrste rada. Štaviše, imaćeš pravo na istu zaradu kao i zaposleni koji nisu na probnom radu, tj. kao i „redovno“ zaposleni. Za razliku od nekih drugih vidova radnog angažovanja, kao što su stručna praksa, volontiranje i pripravnički status, kod probnog rada uvek imaš pravo na punu zaradu u skladu sa ugovornim uslovima. Još jedna prednost za tebe kod probnog rada je da su ti plaćeni doprinosi za obavezno socijalno osiguranje, prostije rečeno „ide ti staž“ za penziju, što kod volontiranja i stručne prakse nije slučaj. Kao što si pročitao, uprkos određenim „ustupcima“ na račun poslodavca, prednost kod probnog rada je to što zarada nije 80 posto od zarade ostalih zapsolenih na istim poslovima kao kod pripravničkog staža, iako, priznaćeš, isto si početnik. Nemoj se ustručavati da prihvatiš ugovor sa probnim radom jer kao što iz napisanog možeš da zaključiš, vrlo često kod korektnih poslodavaca koji cene tvoje zalaganje tokom trajanja probnog rada, to može da dovede do zasnivanja stalnog radnog odnosa.

Zloupotrebe probnog rada u praksi

Nedostaci detaljnije zakonske regulative kod ovog pravnog instituta često dovode do izigravanja zakona. U praksi se dešavaju dve stvari na koje treba da obratiš pažnju. Zbog nepostojanja preciznih kriterijuma kod ocene tvog rada, postoji široko polje za samovolju i proizvoljnost poslodavca, zato obrati pažnju i pitaj koji segmenti tvog rada se ocenjuju i šta su radni zadaci. Drugo, često je izgovor za rad na crno upravo probni rad, zato smo ti ukazali na obavezu poslodavca da te prijavi na osiguranje, a to možeš proveriti kod nadležnog organa. Ono što ti savetujemo kada budeš u prilici da potpišeš ugovor o radu, obzirom da probni rad nije uslovljen vrstom ugovora o radu, probaj da izdejstvuješ potpisivanje ugovora na neodređeno vreme, jer ćeš u tom slučaju kada istekne probni rad odmah biti primljen za stalno, naravno ako si prethodno zadovoljio očekivane rezultate.

Kopiraj link

Dušan Cvrkušić

Dušan je diplomirani pravnik, prevodilac, konsultant za oblast obaveznog socijalnog osiguranja, tipičan društvenjak po interesovanju, altruista i uvek spreman za nešto novo.