U pauzi od učenja

10 filmova za edukaciju i usavršavanje - 2. deo

16.04.2021.
3 min

Tema filmova je nepresušna inspiracija za sve ljude, a kako većina mladih pribegava filmovima u slobodno vreme ili u trenucima mnogo potrebnog odmora, mi smo vam pripremili 10 preporuka koje bi trebalo da pogledate. Trenutno čitate drugi deo teksta o predstavnicima sedme umetnosti koji će vas inspirisati da učite, napredujete i radite na sebi.

Filmovi

Foto: NajStudent (Shutterstock)

Ako ste preskočili prvi deo članka, pogledajte ga na ovom linku, a mi nastavljamo dalje:

6. Interstellar (2014)

Radnja filma odigrava se u budućnosti, kada situacija sa prašinom na planeti načini zemlju nenastanjivom. Fizičar iz NASA-e, radi na planovima za spas čovečanstva transportovanjem ljudske vrste u novi dom u solarnom sistemu. Kako bi se ovo dogodilo, on šalje pilota Kupera i tim istraživaču kao posadu u galaksiju kako bi otkrili koja planeta je najbolji izbor za novi dom čovečanstva. Ovaj film će vam otvoriti nove vidike, naterati vas da preispitate sve što znate i da počnete da gledate na vreme iz nekog novog ugla.

7. To Kill a Mockingbird (1962)

Maestralni Gregori Pek u ovoj drami glumi Atikusa, samohranog oca dvoje dece, koji živi u mirnom gradiću u Alabami. Kada njegovog poznanika Toma optuže za zločin koji nije počinio, samo zato što je crnac, Atikus kao advokat preuzima slučaj, kako bi pokazao sva zla rasizma i stereotipizacije u društvu. Pouke filma su da ne treba suditi o knjizi po koricama, da dela govore više od reči i da uvek treba gledati kako da se borimo "glavom", a ne pesnicama. Film je zasnovan na čuvenom romanu Harper Li, koji je dobio Pulicerovu nagradu.

8. The Social Network (2010)

Film prati dva mladića sa Harvarda odluče da iskustvo univerzitetskog obrazovanja prebace u onlajn svet u pokušaju da steknu nova poznanstva. Priča je zasnovana na životu Marka Zakerberka, osnivača Fejsbuka, i prikazuje kako je ova platforma rođena. Gledaoci će videti kako je Mark, IT genije sa velikim idejama, ušao u istoriju kao najmlađi milijarder ikada. Film će biti posebno interesantan svima koje zanima preduzetništvo. Oni će se podsetiti da je egzekucija bitnija od toga ko je imao ideju za biznis, da se promene dešavaju brzo i da treba shvatiti kako da nekome pružimo vrednost. Pored toga, da su sadržaj i zajednica ono što je najbitnije u odnosu sa korisnicima, a ne prihodi.

9. The Intern (2015)

Početak na novom poslu je ozbiljan izazov, a taj izazov postaje mnogo veći kada je neko u penziji. Udovac Ben Vitaker odlučuje da iskoristi priliku i postane senior praktikant u firmi koja se bavi modom. Film će nam pokazati kako nikada nije kasno za rad na sebi i usavršavanje, kako je najteže napraviti prvi korak i kako svako ima vrednost koja pre ili kasnije izađe na videlo.

10. It's a Wonderful Life (1946)

"Život je lep" je praznični klasik u kome pratimo Džordža koji poželi da nikada nije ni rođen, i čija se želja ostvaruje. Tek kada vidi kakav bi svet bio bez njega, on počinje da shvata koliko života je promenio i na koliko ljudi je uticao a da nije ni znao. Lekcije koje će vas ovaj film naučiti su da se ne treba porediti sa drugima, kao i da na svakom koraku napravimo odluku koja na neki način promeni nečiji život. Osim toga, priča će vam pomoći da shvatite koliko ste srećni sa onim što imate, iako toga često niste ni svesni.

Sačuvaj ovaj post u svojoj galeriji, i ako pogledaš neki od filmova na našu preporuku, ostavi nam komentar :)

Kopiraj link

Hristina Pajić

Hristina studira informacione sisteme na Fakultetu organizacionih nauka. Radi kao freelance Wordpress developer, a u slobodno vreme fotografiše i putuje.