U pauzi od učenja

Pod vedrim nebom: Ćoškovi Beograda koje treba da posetiš ovog proleća

01.04.2024.
5 min

O Beogradu su mnogi pisali. Većina ga je sa oduševljenjem opisivala, naglašavajući sve lepote koje nudi. Nekolicina mu je tražila mane, no, ko ih pa nema, zar ne?

Pod vedrim nebom: Ćoškovi Beograda koje treba da posetiš ovog proleća

Foto: Startuj.infostud.com (Shutterstock)

U najvećem broju slučajeva, Beograd se voli svim srcem. Čak i oni koji sebe karakterišu kao osobu koja nikada ne bi mogla da živi u velegradu, iz ugla turiste ga obožava.

Beograd zaista jeste džentlmen. Gnezdo mogućnosti i prilika, nepresušna inspiracija i poligon što za vožnju, što za život.

Ukoliko ovog proleća planiraš da posetiš Beograd ili da ga bolje upoznaš, u nastavku pronađi spisak lokacija koje treba da posetiš kako bi najbolje opipao puls ovog grada. Sve su pod vedrim nebom, besplatne i atraktivne.

1. Beogradska tvrđava i park Kalemegdan

Park Kalemegdan je smešten na ušću reke Save u Dunav, i podeljen je na gornji i donji grad. U njegovom srcu se nalazi Beogradska tvrđava čiji zidovi čuvaju bogatu istoriju Beograda.

Kalemegdan nije samo simbol prošlosti, već i nezaobilazna turistička destinacija glavnog grada Srbije, gde svi posetioci mogu uživati u prelepom zelenilu, brojnim izložbama, i panoramskim pogledima na reku i grad. Beogradska tvrđava je danas domaćin brojnim kulturnim događajima, koncertima i festivalima, čineći Kalemegdan vitalnim delom društvenog života Beograda.

Pored obilaska Beogradske tvrđave i trijumfalnog spomenika Pobednik, na Kalemegdanu možete posetiti i Rimski bunar, Sahat kulu, Veliki barutni magacin, Kulu Nebojša, Vojni bunker i Kazamati sa izložbom srednjovekovnih sprava za mučenje.

2. Tašmajdan

Tašmajdan je poznati beogradski park smešten u blizini centra grada, odmah uz Bulevar kralja Aleksandra, nedaleko od zgrade Skupštine i Glavne pošte. Lepo zeleno uređenje, velika fontana, brojni cvetni aranžmani i širok spektar raznovrsnog biljnog sveta posebnost su koja krasi Tašmajdan. Najznačajnije obeležje parka predstavlja Crkva Svetog Marka, koja je otvorena svakog dana od 7 do 19 časova.

Ovaj park je omiljena destinacija za šetnje i rekreaciju lokalnih stanovnika, posetilaca ali i njihovih ljubimaca. Takođe, Tašmajdan je poznat i po sportskim terenima, bazenima i halama koje predstavljaju mesto održavanja raznih kulturnih događanja i koncerata, što privlači veliki broj posetilaca tokom cele godine.

3. Hram Svetog Save i Karađorđev park

Na mestu gde se veruje da su spaljene mošti Svetog Save, prvog arhiepiskopa i prosvetitelja srpskog, na Vračaru, danas se nalazi Hram Svetog Save, jedan od najvećih pravoslavnih hramova u svetu.

Monumentalnost građevine i istorija lokacije čine ovaj religijski objekat izuzetnom turističkom atrakcijom u glavnom gradu Srbije, a njegova kupola uzdiže se iznad okolnog zelenila i dominira horizontom Beograda.

Pored velikog značaja za pravoslavlje, Hram Svetog Save predstavlja i spomenik arhitekture, koji svojom spoljašnjom i unutrašnjom lepotom privlači veliki broj turista i lokalnih posetilaca.

Hram je otvoren za posete svakog dana od 7h do 20h i pozicioniran je tik uz Narodnu biblioteku Srbije usred Karađorđevog parka.

4. Ada Ciganlija

„Svako od nas ima neko svoje ’srećno mesto’. To je mesto na koje se sklanjamo kada nam je potrebna uteha, ali i mesto gde odlazimo da bismo bili baš ono što jesmo, bez ulepšavajućih filtera. „Tatino srećno mesto bila je, bez sumnje, Ada Ciganlija", napisao je Momo Kapor u svom delu Ada.

Ada Ciganlija, nekadašnje ostrvo a današnje poluostrvo, nastalo je na četvrtom kilometru reke Save od njenog ušća u Dunav. Šezdesetih godina formirano je i veštačko Savsko jezero, poznato kao "Beogradsko more", koje se proteže u dužinu 4,2 kilometara i okruženo je bogatom florom i faunom, prijatnim ekosistemom i kao takvo predstavlja idealnu lokaciju za beg od gradske vreve i žege.

Ada Ciganlija je danas i najveći sportsko – rekreativno – kulturno – zabavni centar u Beogradu, i nudi raznovrsne aktivnosti za posetioce, uključujući plaže, sportske terene, staze za biciklizam i trčanje, kao i brojne restorane i kafiće.

U letnjim mesecima posebno, Ada Ciganlija za mnoge predstavlja ’srećno mesto’.

5. Avalski toranj

Avala sa svojih 511 metara nadmorske visine spada u red niskih planina. Uzdiže se nad Beogradom i nalazi se na udaljenosti od 16,6 km južno od grada.

Na vrhu Avale nalazi se Avalski toranj, prepoznatljiva struktura visoka 204,8 metara, koji možeš posetiti i na 119. metru uživati u restoranu ili fantastičnom pogledu sa vidikovca koji se nalazi na 122. metru tornja.

Na Avali takođe imaš priliku da istražiš i tvrđavu Žrnov (rudnike), Spomenik sovjetskim vojnim veteranima, Spomenik Vasi Čarapiću i Spomenik Neznanom junaku.

Avala je omiljena destinacija i za planinarenje, biciklizam i piknike, nudeći bogatu prirodnu lepotu, kao i izvore sa čistom vodom.

Kopiraj link

Tijana Đurić

Student sam Fakulteta organizacionih nauka, a u svetu digitalnog marketing sam od druge godine studija. Zaljubljenik sam u pisanu reč i volim da budem okružena inspirativnim ljudima.