U pauzi od učenja

10 knjiga koje bi trebalo da pročitaš u 2023. (2. deo)

04.01.2023.
3 min

U prethodnom tekstu smo otpočeli listu preporuka knjiga koje bi trebalo da pročitaš u narednoj godini, a sada polako nastavljamo ovaj niz uz dodatnih pet knjiga.

10 knjiga koje bi trebalo da pročitaš u 2023. (2. deo)

Foto: Startuj.infostud.com (Shutterstock)

6. Kako zadobiti prijatelje i uticati na ljude – Dejl Karnegi

Ovo delo je jedan praktični vodič koji se lako čita i jasno komunicira niz koraka koje možemo da primenimo da bismo uticali na ljude da dele naše mišljenje, da se promene, a pri tome ne uvrede, kao i načine i tehnike koje možemo da primenimo da bismo se svideli drugim ljudima. Iz jednog ugla zvuči potpuno izlišno težiti dopadljivosti ili menjanju drugih ljudi, međutim, stavljanjem ovih tehnika u kontekst, jasno možete videti rezultate u različitim situacijama koje zahtevaju socijalnu angažovanost, pa tako i na koricama knjige možete pročitati: „Možete da tražite posao koji želite – a da ga dobijete! Možete da prihvatite posao kojim se bavite – a da napredujete! Možete da preokrenete bilo koju situaciju – u svoju korist!”

7. Faktologija – Hans Rosling

New York Times Bestseller

Bil Gejts je za Faktologiju rekao: „Jedna od najvažnijih knjiga koje sam ikada pročitao — neophodan vodič za jasno razmišljanje o svetu.“ Ova knjiga je zapravo jedna prava doza dnevnog realizma, svet objašnjava kroz brojke, ali sa druge strane čitaoce ostavlja u potpunoj zbunjenosti jer shvatamo da smo mnoge stvari generalizovali i smatrali lošijima nego što jesu, jer su nam neke vizije usađene bez realnih podataka na bazi kojih bismo te tvrdnje imali. Hans ovu knjigu započinje anketom za sve čitaoce, na osnovu koje poentira iskrivljenu sliku realnosti koje imamo.

8. I ne osta nijedan – Agata Hristi

Najprevođeniji pisac nakon biblijskih autora

Dela Agate Hristi su prevođena na preko 100 jezika, a jedno od najpoznatijih je svakako "I ne osta nijedan" koje je ujedno proglašeno i za omiljeno delo u svetskoj anketi povodom njenog 125. rođendana. Iako napisano pre više od 75 godina, ukoliko do sada nije došlo u vaše ruke, može biti dobar predlog da narednu godinu započnete sa njom.

9. Bogati otac, siromašni otac – Robert Kiosaki

Ova knjiga je preporuka svima koji žele da osećaju finansijsku nezavisnost, razumeju igru novca i razmišljaju o pokretanju sopstvenog biznisa. Ideja ove knjige i lekcija koje vam prenosi se svode na jednostavnu ideju sa korica knjige: „Ne radite za novac. Neka novac radi za vas. “

10. Okružen psihopatama – Tomas Erikson

Jako interesantna knjiga, edukativna i puna razumljivih primera na koje možemo da se referišemo. Tomas nudi i niz tehnika kako prepoznati i preduhitriti skrivene namere i kako reagovati na njih. Primenjiva je na sve aspekte života, poslovna i privatna okruženja i nudi načine kojima možemo da se odupremo manipulativnim uticajima na radnom mestu, a ceo vodič se svodi na to kako nadmudriti i prepoznati psihopate i kako zaštititi sebe.

Uz ovih pridodatih pet preporuka kompletirali smo listu od 10 knjiga za predstojeću godinu, kako novijeg, tako i starijeg datuma i njome pokrili raznoliki opseg žanrova, u kojima ćete, nadam se, uživati.

Kopiraj link

Ivana Stanić

Ivana je master studentkinja informacionih sistema i tehnologija na FON-u. Voli kvalitetne ljude, život i filmove. Rečenica koju voli da citira: "Ne ograničavaj svoje izazove, izazovi svoje granice."