U pauzi od učenja

Istraži najpoznatije beogradske atrakcije potpuno besplatno

12.06.2023.
9 min

Prestonica Srbije sinonim je za zabavu, razonodu i uživanje. Bogata istorija, estetski obojena arhitektura, užaren noćni život, gostoprimstvo i hedonizam obore s nogu svakog turistu.

Beograd

Foto: Startuj.infostud.com (Shutterstock)

Istina je da i domaćini često ne ostanu imuni na sve lepote i doživljaje koje glavni grad nudi.

No, da li znao da su neke od najpoznatijih atrakcija u Beogradu određenim danima potpuno besplatne?

Ukoliko je odgovor ne, tu smo da ti pružimo sve informacije.

Narodni muzej Srbije

Narodni muzej u Beogradu dom je brojnih umetničkih i istorijskih kolekcija. U njemu se može videti širok spektar umetničkih dela, arheoloških nalaza i predmeta iz srpske istorije. Muzej je poznat po svojoj stalnoj postavci koja, kako navode na zvaničnoj veb stranici muzeja, obuhvata ogromni hronološki opseg od dalekog paleolita sve do umetnosti 20. veka.

Narodni muzej se nalazi u centru Beograda, na adresi Trg republike 1a. Utorkom, sredom, petkom i nedeljom radno vreme muzeja je od 10 do 18 časova, dok četvrtkom i subotom radi od 12 do 20 časova. Ponedeljkom je muzej zatvoren za posete.

Pored centralne zgrade koja se nalazi na Trgu republike, muzeji koji su takođe u sastavu Narodnog muzeja su Muzej Vuka i Dositeja, Galerija fresaka, Arheološki muzej Đerdapa u Kladovu, Muzej Lepenski Vir i Spomen muzej Nadežde i Rastka Petrovića. 

U terminu od 10 do 18 časova, svake nedelje, ulaz na stalnu postavku Narodnog muzeja je besplatan.

Muzej Jugoslavije

U Muzeju Jugoslavije prikazani su brojni eksponati koji su povezani sa istorijom Jugoslavije. Glavna atrakcija muzeja je Kuća Cveća, mauzolej Josipa Broza Tita, koji je bio lider Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije. 

Takođe, tu je i Muzej 25. maj koji sadrži izložbu posvećenu Titovom životu i radu. U okviru kompleksa nalazi se i Stari muzej u okviru kojeg se kreira stalna postavka Muzeja Jugoslavije.

Muzej se nalazi na Dedinju, na lokaciji Mihaila Mike Jankovića 6. Od utorka do nedelje radno vreme muzeja je od 10 do 18 časova, dok je ponedeljkom muzej zatvoren za posete. 

Ulaz je besplatan za sve posetioce svakog prvog četvrtka u mesecu (od 16 do 18 časova) kao i 4. i 25. maja.

Muzej savremene umetnosti

U Muzeju savremene umetnosti izložena je velika kolekcija savremenih dela sa fokusom na srpsku umetnost 20. i 21. veka. Muzej poseduje značajne umetničke radove, uključujući slike, skulpture, instalacije, crteže i fotografije. Takođe se organizuju i privremene izložbe koje prikazuju dela domaćih i internacionalnih umetnika.

U sastavu kompleksa Muzeja savremene umetnosti nalaze se i Salon Muzeja savremene umetnosti (Salon MSUB) i Galerija-legat Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića koji su takođe utorkom zatvoreni za publiku i ulaz je slobodan.

Muzej savremene umetnosti se nalazi na adresi Ušće 10, u blizini šoping centra Ušće, na Novom Beogradu. Utorkom je muzej zatvoren za posete, četvrtkom radi od 12 do 20 časova, dok ostalim danima posete su dozvoljene od 10 do 18 časova. 

Svake prve srede u mesecu je ulaz u muzej besplatan.

Muzej primenjene umetnosti

U Muzeju primenjene umetnosti je moguće videti zbirku predmeta primenjene umetnosti i dizajna. Muzej sadrži kolekciju keramike, stakla, tekstila, nameštaja, nakita, numizmatike i drugih predmeta koji prikazuju različite stilove i tehnike primenjene umetnosti. Takođe se organizuju privremene izložbe koje prikazuju radove savremenih umetnika, dizajnera i zanatlija.

Muzej se nalazi u samom centru Beograda, na adresi Vuka Karadžića 18. Nedeljom i ponedeljkom muzej ne radi za posetioce. Ostalim danima posete su dozvoljene od 11 do 19 časova.

Poslednje subote u mesecu ulaz je besplatan.

Etnografski muzej

Etnografski muzej u Beogradu posvećen je proučavanju i prezentaciji etnografskog nasleđa Srbije i drugih regiona. U muzeju su izložene zbirke predmeta koji prikazuju tradicionalne običaje, nošnje, kućnu opremu, alate, muzičke instrumente, umetničke radove i druge artefakte koji su vezani za kulturu i tradiciju naroda Balkana. Izložbe obuhvataju različite aspekte života i tradicija, uključujući svakodnevni život, religiju, zanate, poljoprivredu i mnoge druge teme.

Pored stalnih izložbi, čije su teme "Narodna kultura Srba u 19. i 20. veku" i "Manakova kuća", muzej često organizuje gostujuće i privremene izložbe, kao i dodatna dešavanja koja prikazuju različite segmente etnografskog nasleđa i savremenih kultura.

Muzej se nalazi na lokaciji Studentski trg 13. Od utorka do nedelje radno vreme muzeja je od 10 do 20 časova, dok je ponedeljkom muzej zatvoren za posete. 

Nedeljom je pojedinačna poseta besplatna za sve.

Prirodnjački muzej

Prirodnjački muzej u Beogradu sadrži bogatu kolekciju prirodnjačkih eksponata koji prikazuju različite aspekte prirode i biodiverziteta. U muzeju izloženi su fosili, minerali, biljke, životinje, insekti i druge prirodne artefakte. Takođe, prezentovana je i paleontološka zbirka koja obuhvata fosile dinosaurusa i drugih praistorijskih stvorenja. Pored toga, muzej organizuje i privremene izložbe čiji su fokus različite teme iz oblasti prirodnjačkih nauka.

Po zvaničnim rečima preuzetih sa njihove veb stranice, Prirodnjački muzej je prva specijalizovana ustanova za naučno proučavanje, zaštitu i prezentaciju nacionalne prirodne baštine. Ove tri osnovne delatnosti su isprepletane i neodvojive kada su u pitanju vrednosti i rad muzeja.

Prirodnjački muzej svoje postavke organizuje u Galeriji na Malom Kalemegdanu 5. Radno vreme Galerije,od 4. maja do 31. oktobra, je od 10 do 21 časova, dok je u periodu od 1. novembra do 30. aprila od 10 do 18 časova. Ponedeljkom je objekat zatvoren za posete. 

Za studente je ulaz slobodan uz indeks, dok je četvrtkom besplatan ulaz za sve u periodu 10 do 12 časova.

Muzej grada Beograda

U Muzeju grada Beograda predstavljene su različite izložbe i kolekcije koje prikazuju istoriju i kulturno nasleđe grada Beograda. Muzej se sastoji od nekoliko objekata u kojima su postavljene stalne postavke, a to su: Muzej Ive Andrića, Muzej Jovana Cvijića, Konak kneginje Ljubice, Muzej Paje Jovanovića, Muzej banjičkog logora, Zbirka ikona Sekulić, Arheološko nalazište u Vinči, Zavičajni muzej Žarkova, Rodna kuća vojvode Stepe Stepanovića, Spomenički kompleks Stefanu Nemanji, Muzej Mladenovca, Zavičajni muzej Zemuna i Muzej Tome Rosandića.

Muzej grada Beograda, na osnovu informacija preuzetih sa njihovog sajta, trenutno nema stalni izložbeni prostor za izlaganje svojih bogatih zbirki, međutim Skupština grada Beograda je Muzeju dodelila na korišćenje zgradu Nove vojne akademije u Resavskoj 40b u okviru koje su trenutno pripremni radovi. U sastav Muzeja ubraja se i rad Salona Muzeja grada Beograda.

Svaki objekat ima različito radno vreme i adresu. Ulaz u Salon Muzeja grada Beograda, Rodnu kuća vojvode Stepe Stepanovića, Spomenički kompleks Stefanu Nemanji, Muzej Mladenovca i Zbirku ikona Sekulić je besplatan svakog dana, dok je ulaz slobodan svake poslednje subote u mesecu u Konak kneginje Ljubice, Arheološko nalazište u Vinči, Muzej Ive Andrića, Muzej banjičkog logora, Muzej Paje Jovanovića i Muzej Jovana Cvijića.

Muzej Zepter

Muzej Zepter je prvi privatni umetnički muzej u Srbiji posvećen umetnosti, kulturi i naučnim dostignućima. U njemu je prezentovan širok spektar umetničkih dela i predmeta koji mogu da dočaraju sliku kompleksne likovne pozornice umetnosti u Srbiji druge polovine 20. veka i početka novog milenijuma.

U Muzeju Zepter su izložene različite vrste umetničkih dela, uključujući slike, skulpture, keramiku, staklene predmete, antikvitete i druge umetničke predmete. Muzej takođe ima kolekciju posvećenu naučnim dostignućima, medicinskoj opremi i drugim predmetima vezanim za zdravlje i dobrobit. Kroz svoje izložbe promoviše umetnost, kulturu, estetiku i zdrav životni stil. Uz to, muzej povremeno organizuje i edukativne programe, predavanja i događaje. 

Objekat je otvoren utorkom, sredom i petkom od 12 do 20 časova, četvrtkom od 12 do 21 časova, a subotom i nedeljom od 10 do 20 časova. Muzej Zepter se nalazi u Beogradu, na adresi Knez Mihailova 42. 

Ulaz je besplatan nedeljom za sve posetioce.

Botanička bašta “Jevremovac”

Botanička bašta "Jevremovac" nudi uživanje u prelepom zelenom prostoru i raznolikosti biljnog sveta u okviru Staklenika, Japanskog vrta i otvorenog prostora. Ova bašta je jedna od najstarijih i najlepših botaničkih vrtova u Srbiji.

U bašti se nalazi veliki broj biljnih vrsta koje su raspoređene u tematskim sekcijama. Predstavljene su različite vrste drveća, cveća, šiblja i biljaka iz raznih delova sveta. Takođe, bašta ima i staklenike u kojima se gaje biljke koje zahtevaju posebne uslove, kao što su tropske biljke, kaktusi, orhideje i drugi egzotični primeri.

Botanička bašta "Jevremovac" takođe organizuje edukativne programe, predavanja i radionice kao i posebne manifestacije kao što su izložbe cveća, sajmovi biljaka i drugi događaji.

Bašta je otvorena svakog dana od 9 do 19 časova (ulaz do 18 časova) i nalazi se na adresi Takovska 43. 

Ulaz je besplatan studentima svih fakulteta Univerziteta u Beogradu uz indeks.

Javni akvarijum i tropikarijum

U Javnom akvarijumu i tropikarijumu moguće je istražiti fascinantan svet vodenih ekosistema i egzotičnih životinja. Ovaj akvarijum je dom za raznolike vrste riba, vodozemaca, gmizavaca, insekata i drugih vodenih stvorenja naših i tropskih voda, šuma, prašuma, pustinja i hladnih mora.

U Akvarijumu možete, između ostalog videti i Pirane iz Amazona, ribice Dori, Nemo, ribe afričkih jezera, gmizavce, vodozemce, kao i koralne grebene iz toplih mora. Akvarijum takođe ima edukativne programe i vođene ture koje nude bolje upoznavanje i više znanja o životinjama koje se tu nalaze, kao i njihovom staništu.

Radno vreme Akvarijuma za posete je od 12 do 20 časova, a vikendom od 9 do 19 časova (ulaz do 18 časova) i nalazi se na lokaciji Milenka Vesnića 3. 

Ulaz je utorkom besplatan za decu srednjih škola, a sredom za studente.

Kopiraj link

Tijana Đurić

Student sam Fakulteta organizacionih nauka, a u svetu digitalnog marketing sam od druge godine studija. Zaljubljenik sam u pisanu reč i volim da budem okružena inspirativnim ljudima.