U pauzi od učenja

12 sitnica koje će vam pomoći kada ste neraspoloženi

03.02.2016.
7 min

Svi imamo one čuvene "sive" faze i "žute" minute, zar ne? To je nešto sa čime se moramo susresti u životu, a kada vam baš nije dan, teško i da možete da razmišljate o tome kako da popravite raspoloženje i spasite dan. Ipak, postoje načini kako ćete lako i brzo povratiti dobro raspoloženje ili bar krenuti u tom pravcu. Nema tajnih recepata za to, niti ozbiljnih metoda za postizanje dobrog raspoloženja. Sve je vrlo lako. Evo nekoliko predloga za onaj sledeći put kada "ustanete na levu nogu".

 

 

Uživajte uz čašu omiljenog pića

 

Svi znamo da je najzdravije popiti čašu obične vode, ali u ovakvim situacijama možete ugoditi sebi i počastiti se omiljenim toplim napitkom, nekom posebnom kafom, vitaminskim sokom ili slično. Čak i takva sitnica delovaće ekspresno i odmah ćete se osećati bolje.

 

girl-959115_960_720

 

 

Pojedite neku grickalicu, ali ne brzu hranu i slično

 

Mladi se često susreću sa problemom prekomerne težine koji je uzrokovan upravo time što kada su neraspoloženi vrlo lako posegnu za nezdravim grickalicama i brzom hranom. To je začarani krug jer ćete se posle takvog obroka osećati još gore. Prekinite taj krug i pojedite neko voće, najbolje rešenje je koštunjavo voće i različite vrste semenki jer to možete konzumirati u dužem periodu i pritom se „zanimati“ umesto da u sekundi progutate celu kesicu čipsa ili palačinku. Ukoliko vam se baš jede slatko u takvim momentima, najbolje rešenje je da sami napravite neki kolač. Nakon toga sigurno nećete biti neraspoloženi.

 

Istuširajte se ili uronite u toplu kupku

 

Ako ste neraspoloženi, pokušajte da se opustite pod tušem jer je dokazano da prijatan mlaz tople vode deluje terapeutski na naš organizam. Zaboravite na brige, a nakon tuširanja ili još bolje tople kupke osećaćete se prijatnije i lakše.

 

Idite u šetnju

 

Šetnja je najbolji lek. Čak i da niste sportski tip, čak i da niste u ovom trenutku „sposobni“ za fizičku aktivnost, mrzi vas da ustanete iz kreveta a kamoli da pešačite, naterajte sebe da izađete u šetnju. Ovakav vid fizičke aktivnosti najbolji je za umorno telo, a svež vazduh će vam sigurno prijati. Imaćete i vremena da se pozabavite svojim mislima, ili jednostavno možete pozvati prijatelja u pomoć da vam pravi društvo. Naravno podrazumeva se da šetate negde u prirodi ukoliko je moguće (malo informacija ukoliko niste znali ali na teritoriji deset gradskih opština u Beogradu ima 65 javnih parkova), ili prošetajte po gradu, samo nemojte molim vas otići da „šetate“ po tržnom centru.

 

alone-1031338_960_720

 

 

Trenirajte

 

Trening je odličan način da izbacite iz sebe to neraspoloženje. Pravac na trčanje ili u teretanu, kardio trening vas čeka. Ako već nemate mogućnosti za prethodno, i dnevna soba će dobro doći za vežbe istezanja i vežbe. Nakon dobrog treninga sasvim sigurno ćete biti kao novi.

 

Igrajte se sa kućnim ljubimcem

 

Svi oni koji imaju kućnog ljubimca dobro znaju da su naši mali prijatelji prave antistres terapije! Igrajte se i „gnjavite“ ih jer ne postoji bolji način da se oraspoložite. Osmeh će vam se vratiti na lice za čas.

 

winter-995356_960_720

 

 

Pazite šta ste obukli tog dana

 

Neudobna garderoba može biti dodatni podstrekač neraspoloženja. Svi smo to osetili. Ako niste baš raspoloženi tog dana, jednostavno obucite nešto u čemu ćete se osećati prijatnije jer vam nije potreban dodatan izvor stresa. Takođe, poznato je da boje mogu uticati na naše raspoloženje. Pokušajte da se odbranite od neraspoloženja nekim veselim bojama i dezenom.

 

Promenite okruženje

 

Gledanje u 4 zida koja vas okružuju u sobi tokom dana kada ste neraspoloženi sasvim sigurno vam neće popraviti raspoloženje. Ukoliko imate tu mogućnost, promenite okruženje, promenite mesto ako morate da učite ili radite, takva sitnica je dovoljna da vam popravi raspoloženje. Ukoliko previše vremena provodite u određenom prostoru može dovesti do toga da vas taj prostor guši i sputava u učenju ili radu. Potrebna vam je mala promena.

 

Pričajte sa ljudima, ali ne telefonom, preko mesindžera i slično

 

Potreban vam je kontakt sa živom osobom, a ne one tri tačkice u iščekivanju odgovora na mesindžeru ili slično. Pozovite brata/sestru, najboljeg druga/drugaricu, kolegu/koleginicu, komšiju/komšinicu, idite u šetnju ili na piće i razgovarajte. To ne moraju biti neki dubokoumni razgovori o suštini bivstvovanja, bitno je da ćaskate i zaboravite na brige.

 

amity-1107005_960_720

 

 

Odgledajte video na YouTube-u koji će vas nasmejati

 

Nema boljeg načina da poboljšate raspoloženje od presmešnog videa koji će vam naterati suze na oči od smeha. Smeh je najbolji lek!

 

Završite nešto makar i sitnicu

 

Znate li onaj osećaj zadovoljstva kada ste priveli kraju i završili neki ozbiljan i zahtevan zadatak? Taj prijatan osećaj osetićete svaki put kada završite neki zadatak. Bitan je taj momenat završetka, kompletiranja, stavljanja tačke. Ukoliko niste spremni da završite veliki projekat, fokusirajte se na manje zadatke i bićete podjednako efikasni. Na kraju nagradite sebe za dobro odrađen posao!

 

Dozvolite sebi da se osećate loše

 

Imate svo pravo da se ponekad osećate loše i neraspoloženo. Ne pokušavajte stalno da to krijete i pretvarate se na silu da ste odlično raspoloženi kada to niste. Imate pravo na svoju „žutu minutu“ s vremena na vreme.

 

Preuzeto sa sajta www.studentskizivot.com

Kopiraj link