U pauzi od učenja

3 rutine koje su preokrenule moj život na bolje

31.07.2020.
3 min

Ova godina, po svemu što je donela, jedna je od najizazovnijih sa kojima smo se susreli u novijoj istoriji. Dok se na globalnom nivou dešavaju drastične promene i scene kao iz najluđih filmova, dok su nam oči uperene u sve moguće medijske portale i društvene mreže u težnji da ispratimo i saznamo šta se novo SADA dešava, lako je izgubiti iz fokusa sebe i sopstveni razvoj.

Rutine

Foto: NajStudent (AdobeStock)

Moram da priznam da je na ličnom planu, ova godina za mene bila puna promena koje su me dovele na bolje mesto od onoga na kome sam bila krajem 2019. godine. U želji da utičem i na boljitak drugih, sa tobom delim tri rutine koje su ove godine zaokrenule moj život za 180 stepeni:

#1 Ustajanje u pola 5

Znam da sada prevrćeš očima i misliš: „Gle ove lujke“, ali nemoj – ovo je ubedljivo najbolja stvar koju sam uradila za sebe, svoj napredak i svoju produktivnost u 2020. godini. Počelo je kao posledica brojnih obaveza koje nisam uspevala da završim u okviru jednog dana od 24h – trebalo mi je dodatno vreme, priželjkivala sam da dan traje 48h. Želja mi je ispunjena nakon što sam odlučila da poslušam dobijeni savet i probam da ustajem rano, ne bih li tada odradila deo zadataka.

Jedna stvar koju će ti reći svako ko ustaje rano jeste da do 9 sati često uradi više stvari nego za celokupan ostatak dana. Ima nečega u odlaženju u krevet rano (između 21 i 22h) i buđenja pre zore, gledanja izlazaka sunca i uživanja u apsolutnoj tišini dok ceo grad spava. Atmosfera ovakvih trenutaka je zarazna i svakome bih preporučila da pokuša da ustaje rano. Bilo da želiš dodatno vreme koje možeš da posvetiš sebi pre fakulteta/posla... ili želiš još vremena da završiš sve što imaš u toku dana, rano ustajanje ti može značajno pomoći. Pored očiglednih benefita u vidu produktivnosti, možeš da očekuješ i promene u raspoloženju, motivaciji i energiji koje će brzo postati vidljive.

#2 Aplikacija za opuštanje

Ova godina je donela mnogo haosa celoj planeti, i pored svega što se dešava veliki je izazov ostati pribran, smiren i „u vinklu“ dok nam se pred očima dešava smak sveta kakvog znamo. Sa druge strane, svako od nas u nekom periodu ima i neke svoje probleme sa kojima se bori, kao i stresove sa kojima mora da izađe na kraj. Ja sam ove probleme uspela da rešim nakon što sam već počela da dižem ruke od aplikacija za meditaciju koje su mi samo na kratko držale interesovanje. Tada sam na Linkedinu pročitala o vrlo jednostavnoj aplikaciji na srpskom jeziku koja se zove „Trenutak tišine – tehnika opuštanja“. Maksimalno je jednostavna za korišćenje, do sad nisam naišla na aplikaciju koja je za mene „radila“ u ovoj meri i koja mi je zaista pomagala na duge staze. Obavezno preuzmite sa Play store-a i isprobajte!

#3 Podkast pre doručka

Na podkaste sam se bacila još početkom godine i moj ubedljivi favorit je Google Podcasts aplikacija u okviru koje ispratim svaku epizodu „Mindset mentor“ podkasta Roba Diala. Vrednost koju ponesem sa sobom posle svake epizode je nešto neprocenljivo, i minuti koje posvetim ovome su jedna od mojih najdražih jutarnjih rutina koje obećavaju sjajan dan.

Svaka od ovih navika unapredila je moje celokupno psihičko stanje, motivaciju, raspoloženje i energiju u prethodnom periodu i značajno mi pomogla da postignem bolje rezultate kako na fakultetu, tako i na poslovnom planu. Ukoliko isprobaš neku od preporuka, obavezno ostavi komentar sa utiscima! ☺

Kopiraj link

Hristina Pajić

Hristina studira informacione sisteme na Fakultetu organizacionih nauka. Radi kao freelance Wordpress developer, a u slobodno vreme fotografiše i putuje.