U pauzi od učenja

4 knjige koje će vam vratiti osmeh na lice

29.12.2017.
3 min

Nauka je dokazala da će vas redovno čitanje može učiniti srećnijim. Međutim, zdrav razum nam kaže da nam neće sve knjige dati istu „dozu sreće“.

 

Biblioteka

Foto: Pixabay

Neke preporuke za ozbiljnije štivo će vas sigurno učiniti pametnijim i bolje informisanim, ali da li će vam „Život i prključenija“ Dositeja Obradovića, doneti osmeh na lice? Verovatno da neće. Sajt Inc.com se baš zbog toga potrudio da vam sastavi listu knjiga koje će vam sigurno vratiti osmeh na lice i potruditi se da ga ne skidate!

 

1. „Put u divljinu“ Džon Krakauer

Nakon što diplomira na Univerzitetu Emori, Kristofer Makandles, odličan student i sportista, odlučuje da promeni svoje ime u Aleksander Superskitnica i otisne u divljinu Aljaske. Njegovo telo nalaze četiri meseca kasnije, a šta ga je nagnalo da se odvaži na ovu opasnu pustolovinu, o čemu je razmišljao, kao i njegova smrt, teme su ove priče koja nikog neće ostaviti ravnodušnim. Knjigu možete pogledati ovde.

 

2. „Heartburn“ Nora Ephron

“Heartburn” je autobiografija zasnovana na životu Nore Efron, njenom braku i razvodu od Karla Bernstajna – njenog drugog muža. Prvobitno objavljen 1983, roman se umnogome bazira na njegovoj aferi sa Margaret Džej, ćerkom bivšeg britanskog premijera Džejmsa Kalagana. Efronova je, takođe, napisala scenario za ovaj film u kome glume Meril Strip i Džek Niklson. Knjigu potražite ovde.

 

3. „Samo deca“ Peti Smit

Autobiografija „Samo deca“ na prvi  Izgleda kao ispovest o o ljubavi, odrastanju i prijateljstvu pank-princeze Peti Smit i kultnog fotografa Roberta Mepltorpa. Ovo je priča o životima umetnika i njihovoj borbi za opstanak u Njujojku krajem šezdesetih i početkom sedamdesetih godina prošlog veka.  Ova knjiga ipak nudi mnogo više: ona je svojevrsni omaž ne samo minulom vremenu i ljudima koji su ga obeležili (Bobu Dilanu, Džimu Morisonu, Brajanu Džounsu) već i uzorima koji su oblikovali autorkin prepoznatljiv umetnički identitet. Knjigu potražite ovde.

 

4. „Kradljivica knjiga“ Markus Zusak

Knjiga se odvija tokom 1939. godine u Nemačkoj. Devetogodišnja Lizel živi sa svojom starateljkom porodicom u Ulici Humel. Roditelje su joj odveli u koncentracioni logor, a Lizel provodi svoje vreme u krađi knjiga. Knjigu možete pronaći ovde.

 

 

Izvor: BIZLife

 

Kopiraj link