U pauzi od učenja

7 saveta kako ući u ritam učenja za ispite

28.08.2024.
4 min

Povratak u studentske obaveze nakon letnje pauze može biti izazovan, ali sa pravim pristupom, lako možeš ponovo ući u ritam učenja i pripremiti se za septembarski i oktobarski ispitni rok. Ovde moćeš naći sedam konkretnih saveta koji će ti pomoći da postigneš bolju koncentraciju i efikasnije učiš.

7 saveta kako uci u ritam ucenja za ispite

Foto: Startuj.infostud.com (Shutterstock)

1. Postavi konkretne ciljeve

Postavljanje ciljeva je ključ za motivaciju i fokus. Podeli gradivo na manje delove i postavi dnevne ili nedeljne ciljeve koje možeš realno postići. Istraživanje o teoriji postavljanja ciljeva pokazuje da konkretni, merljivi ciljevi značajno povećavaju produktivnost.

2. Uči stojeći ili u pokretu

Sedenje duži vremenski period može dovesti do zamora i gubitka fokusa, pogotovo ukoliko je periodu učenja prethodio aktivan odmor. Pokušaj da učiš stojeći ili se lagano kreći dok pregledaš beleške ili se preslišavaš kako bi povećao svoj fokus, prisutnost i koncentraciju. Studija pokazuje da stajanje može poboljšati produktivnost.

3. Izbegavaj multitasking

Nakon što se odmor privede kraju, a rokovi približe, imaćeš osećaj da te čeka milion predmeta, izvora za učenje i krenućeš da ih sve odjednom prelaziš, čime možeš upasti u zamku multitaskinga. Multitasking može smanjiti tvoju efikasnost i dovesti do grešaka. Fokusiraj se na jedan zadatak u jednom trenutku kako bi postigao/la bolje rezultate. Studije pokazuju da multitasking smanjuje kognitivne performanse i produktivnost.

4. Piši rukom umesto na računaru

Iako je lakše i brže kucati beleške tokom učenja, pisanje rukom može ti pomoći da bolje zapamtiš informacije. Istraživanje pokazuje da studenti koji pišu beleške rukom imaju bolje razumevanje i pamćenje gradiva nego oni koji kucaju.

5. Uči sa prijateljem

Organizuj sesije zajedničkog učenja sa kolegama. Ovaj način učenja može biti motivišući, a takođe ti može pomoći da razjasniš nedoumice, dođeš do novih znanja i informacija koje si možda propustio/la u toku predavanja i vežbi, kao i da lakše međusobno proverite znanje. Rezultati pokazuju da većina studenata smatra da grupni rad olakšava učenje, posebno kada je reč o akademskom znanju.

6. Kreni od najlakših zadataka

Počni sa najlakšim zadacima kako bi stekao/la osećaj postignuća. Ovaj pristup može ti pomoći da izgradiš samopouzdanje i polako pređeš na teže zadatke. Ovo istraživanje pokazuje da postizanje malih, svakodnevnih napredaka u radu može dovesti do povećanog osećaja zadovoljstva i motivacije. Autori su otkrili da čak i najmanji koraci napred mogu izazvati pozitivne emocije i ojačati unutrašnju motivaciju.

7. Snimi sebe dok čitaš lekciju na glas

Ovo je jedna od tehnika koja ti može pomoći da ponavljaš lekcije bez da aktivno čitaš i stojiš pored knjige. Možeš jednostavno da snimiš sebe dok prvi put čitaš gradivo ili dok čitaš svoje sažete beleške i da slušaš dok obavljaš neke kućne obeveze, voziš se po gradu ili radiš nešto treće. Za ovaj savet nemam izvor, već dolazi iz ličnog primera, pa se nadam da i tebi može pomoći!

Ovih nekoliko saveta pomoći će ti da se brzo vratiš u ritam učenja i uspešno pripremiš za septembarske ispite. Srećno!

 

Kopiraj link

Ivana Stanić

Ivana je master studentkinja informacionih sistema i tehnologija na FON-u. Voli kvalitetne ljude, život i filmove. Rečenica koju voli da citira: "Ne ograničavaj svoje izazove, izazovi svoje granice."