U pauzi od učenja

Budite učenik života

13.10.2015.
6 min

Možda ste čuli za onu motivacionu parolu “Nikad ne prestajte da učite, jer život nikada ne prestaje da vas uči”, verujemo da se svakog dana možete uveriti u istinitost iste. Svi jedva čekamo da završimo fakultet i konačno zakoračimo u svakodnevni život koji ne ispunjavaju obaveze učenja i pripreme za ispite.

Budite učenik života

Ali da li je to zaista tako, možemo li iskreno reći da se naše “obaveze” učenja i usavršavanja završavaju onog dana kad završimo školu? Posmatramo li život i rad najuspešnijih i najistaknutijih ličnosti, možemo primetiti jednu zajedničku crtu – takve osobe žude za znanjem i konstantno su u potrazi za novim idejama i otkrićima. Oni jednostavno vole da uče!

 

Učenje nikako ne bi trebalo da se ograniči na školovanje. To što smo završili studije ne znači da više ne možemo biti đaci, zapravo mi smo svi đaci u jednoj velikoj školi zvanoj život! Jer život nas uči lekcijama kojima nas čak ni najbolji fakultet ne može naučiti. A vi, kao pojedinac, morate konstantno biti u potrazi za novim načinima kako da se razvijate i rastete. Prepuštanje ustaljenosti i nezainteresovanost nikako ne smeju biti opcija za osobu koja poseduje toliki potencijal. Uvek postoji nešto što možete naučiti i što tek treba da bude otkriveno.

 

Ukoliko odlučite da budete učenik života, otvarate vrata bezbrojnih mogućnosti.

 

Istražite svet.

 

Nemaju svi mogućnosti da putuju i otkrivaju udaljene krajeve naše planete, ali ne mora svako putovanje da bude grandiozno. Razmislite da li ste posetili baš svako mesto u našoj zemlji. Krenite da istražujete svoj grad, posetitie mesta u gradu gde nikada niste bili, izađite malo iz grada u kojem živite ili studirate. Dovoljan je samo jedan kratki vikend da otkrijete neko sasvim novo mesto. Vrlo verovatno neko od vaših kolega dolazi iz nekog drugog grada ili čak zemlje, razgovarajte s njima, budite radoznali, saznaćete sigurno neku zanimljivost o običajima i životu u njihovom kraju. Svako slično saznanje obogaćuje čoveka i njegov duh. Isto tako, ukoliko učite neki strani jezik, ili vas samo fascinira neka zemlja, čitajte, istražujte, otkrivajte, uronite u njihovu kulturu i običaje.

 

Proširite krug prijatelja.

 

Jedna od najznačajnijih preporuka jeste da upoznajete nove ljude i proširite svoj krug prijatelja. Upoznajući ljude različitih profila i kultura vi otkrivate i njihove svetove i na taj način postajete bogatiji za nova znanja. Šireći krug prijatelja vi postajete svesniji sveta koji vas okružuje i stičete bolju perspektivu života.

 

Isprobajte nešto po prvi put.

 

Kada ste poslednji put uradili nešto prvi put u životu? Ukoliko ne možete da se setite odgovora, možda je pravo vreme da isprobate nešto novo. To što ćete uraditi nešto po prvi put ne mora da bude nešto impresivno i zvučno, nešto što će vam promeniti život, jednostavno probajte nešto što do sada niste, možda odete u kineski restoran ili na jogu. Bitno je da ste probali nešto novo.

 

Budite inicijator.

 

Zašto biste uvek čekali da neko drugi bude inicijator, pokrenite se i nemojte dozvoliti da čekate da neko drugi učini nešto za vas. Ukoliko mislite da nešto treba da uradite, onda verovatno to morate sami i da pokrenete. Čekajući da vas neko drugi pokrene na akciju, ne samo da gubite dragoceno vreme, nego možda nikad ni ne dočekate realizaciju.

 

Naučite nove veštine.

 

Ne postoji bolji osećaj od onog kada sa zadovoljstvom posmatrate svojih ruku delo. Ne mora se raditi o nekom velikom poduhvatu, bitno je da ste sami napravili nešto zahvaljujući svojim sposobnostima i veštinama. Ukoliko niste sigurni šta bi to moglo biti, napravite listu želja šta biste želeli da naučite, koje veštine biste želeli da steknete i počnite da ih ostvarujete redom. Naučite da vozite rolere, naučite da svirate muzički instrument, naučite strani jezik, crtajte, slikajte, pravite nakit ili popravljajte nešto, bitno je da pokušavate i da učite.

 

Podržite ono za šta se zalažete.

 

Ljudi će često imati svoje mišljenje, neće se ustručavati da ga istaknu, ali da li će se svaki put i založiti za isto? Ali zaista, budite ono što želite da vidite u svetu, uradite i sami ono za šta se zalažete ili podržavate. Nekada reči jednostavno nisu dovoljne. Volite životinje? Zašto ne biste tu svoju simpatiju uložili u nešto konkretno i priključili se nekom udruženju za zaštitu životinja. Niko od vas ne očekujete da budete čudotvorac, ali jednostavno pokušajte da učinite neku sitnicu koja će vas ispuniti zadovoljstvom, a koja će istovremeno biti od opšte koristi.

 

Rizikujte.

 

Ukoliko vas konstantno savlada strah od greške, nikada nećete ništa novo naučiti. Možda je kliše, ali na greškama se zaista uči. Samo se potrudite da svaki put pravite neke nove greške. Naučite da rizikujete jer to je jedini put ka uspehu. Sasvim je uredu da napravite neku grešku.

 

Kultura, kultura, kultura i informisanost.

 

Koliko god da ste kljiga pročitali, koliko god da ste filmova ili dokumentaraca odgledali, uvek može još. Normalno je da vas određena tematika više interesuje, ali izađite iz tog ustaljenog kruga, upijajte što više informacija. Mogućnosti su beskonačne.

 

Naučite da se prilagođavate.

 

Neke stvari jednostavno ne možemo da zaustavimo. Nekad je potrebno naučiti prilagoditi se novonastalim situacijama. Zapravo to je samo još jedan način da naučimo nešto novo, usvajamo nešto do sada nepoznato. Ukoliko se konstantno opirete promeni, nikada nećete napredovati i razvijati se.

 

Postoji toliko opcija za učenje i otkrivanje sveta, budite aktivni, budite željni znanja, neka vas život uči i vodi, jer život je jedno veliko igralište i jedna velika beskonačna učionica namenjena svima nama da učimo i rastemo.

 

Preuzeto sa sajta www.studentskizivot.com

Kopiraj link