U pauzi od učenja

Evo rešenja za sve koji odugovlače i kažu: Lenj sam

28.12.2017.
4 min

Ako biste baš sada seli licem u lice sa nekim od veoma uspešnih, bogatih, čuvenih, ljudi za primer i ponos sa pitanjem Koja je vaša tajna?, ne bi propustili da vas posavetuju da nikada ne odlažete poslove. Nikada. Odlaganje vas ni na jedan dobar, a još manje uspešan put neće odvesti.

 

Odugovlačenje

Foto: Bizlife

Ovakav savet treba poslušati (baš kao i onaj Sve što možeš danas ne ostavljaj za sutra). Ali, ineresantno je posmatrati odlaganje i odugovlačenje sa druge strane i malo ga bolje upoznati.

 

Peri Maršal (Perry Marshall) je savetnik, biznismen i pisac čije reči deluju veoma lekovito za sve koji su skloni da odlažu ili sebe nazivaju lenjim. Ono što je njemu, pa i njegovim klijentima, veoma pomoglo je da je zaključio i prihvatio da je odlaganje bilo kakvog posla siguran znak da je taj posao veoma važan. Radi se, dakle, o nečemu veoma bitnom što donosi višestruku korist. Upravo tada, kada posao treba da se uradi, imate potrebu da ’prošetate’ po FB, Tviteru, da nešto prezalogajite, zalijete cveće ili protegnete noge, a možda ste baš žedni ili biste mogli da telefonirate prijatelju.

 

Ako pažljivije analizirate vašu potrebu da odložite posao, doći ćete do zaključka da je to upravo ono čime treba da se bavite, da je važno, da ste na odličnom putu. I, niste zato lenji ili ne želite da radite, već se bojite da radite nešto što će ’pomeriti svet’. Većina nas ima strah od uspeha!“, kaže Maršal.

 

Preokrenite situaciju i odlaganje navedite u svoju korist. Kako?

 

„Statistika kaže da, ako ste za danas planirali da uradite 10 stvari, jedna od njih je čak 10 puta ’vrednija’ od ostalih. Naša prirodna reakcija je da baš tu jednu ostavimo za kasnije ili sam kraj i to uz brdo razloga. Stisnite petlju i tu jednu, pravu, najvredniju od svih uradite. Važna je. Veoma je važna“,prvi je savet koji je i samom Maršalu pomogao da prestane sa odugovlačenjem.

 

Sva ona ’velika’ pitanja u životu, za koja sigurno znate da su velika a svakako ih odlažete, donose velike i pozitivne promene. Znate da treba da tražite povišicu, da zaprosite, da počnete da pišete knjigu – ali, nikako. Opet odugovlačite. Ako odugovlačite toliko, znajte da vam intuicija govori ’na pravom si putu, samo napred’.

 

Perry Maršal obavezno savetuje svoje klijente da koliko mogu oslobode sebe ’ovozemaljskih’ poslova – da angažuju druge da im čiste kuću ili zaposle ličnog asistenta. Umesto da vreme trošite na tehnikalije, posvetite se zadacima od važnosti. Nećete tako odlagati.

 

„Perfekcionizam je koren svakog zla“,siguran je Maršal i tvrdi da većina živi nekim sasvim prosečnim životima upravo zato jer gubi vreme trudeći se da učini perfektnim nešto što takvo ne mora da bude (otkucate e-mail, a 15 minuta odlažete klik ’pošalji’ ili bez potrebe dvaput sedmično perete kola). Nije odlaganje kad ne radite ništa, već kad se namesto ključnog posla bavite onim sporednim i ’glupavim’.

 

Na svoju radnu listu upišite i stavku ’ne raditi ništa!’. Obavezan je i slobodan dan. Ako želite da dobro radite svoj posao, morate da izdvojite vreme kada ćete se zabaviti, čitati romane, odmarati. To je siguran put do kreativnih ideja. To vreme hrani vašu kreativnost.

 

Maršal je u svojoj knjizi ’80/20 Sales and Marketnig’ napisao:

 

„Sve sam ovo naučio na najteži mogući način. Radio sam sedam dana u sedmici, godinama sam se vrteo u krug ili veoma sporo napredovao i to samo zato jer nisam radio ono što je trebalo da uradim pre svega. To su oni poslovi koji me čine nervoznim i za koje sada znam da su prozor u nov život“.

 

 

Izvor: Bizlife

Kopiraj link

Slični tekstovi

Kako da pronađete motivaciju u ostvarenju poslovnih ciljeva?
25.12.2008.
8 min

Kako da pronađete motivaciju u ostvarenju poslovnih ciljeva?

U pauzi od učenja
Mislite da oni nemaju dodira sa realnim životom? Grešite!
31.12.2015.
3 min

Mislite da oni nemaju dodira sa realnim životom? Grešite!

U pauzi od učenja
Kako da nađem dečka?
08.06.2018.
2 min

Kako da nađem dečka?

U pauzi od učenja