U pauzi od učenja

Kad treba da legnete da biste se probudili odmorni

30.03.2018.
3 min

Evo kako da vam se više ne dešava da legnete "na vreme", a ujutru se probudite mrtvi umorni.

 

Sat

Foto: Pixabay

Da li ste znali da postoji "pravi trenutak" za odlazak u krevet u zavisnosti od toga kada ujutru treba da ustanete? Ali, ne "pravi trenutak" kao "pa znam da treba ranije da legnem ako treba ujutru da ustanem rano", nego prilično precizno određen "pravi trenutak"?

 

Evo kako da vam se više ne dešava da legnete "na vreme", a ujutru se probudite mrtvi umorni.

 

Više sati provedenih u snu u toku noći ne znači da ćete se ujutru sigurno probuditi sveži i odmorni, malčice je komplikovanije od toga.

 

Ono što je mnogo važnije od toga koliko ćete sati spavati je poštovanje ciklusa sna. Drugim rečima, ako vam budilnik zazvoni u pogrešnom trenutku, osećaćete se "sažvakano" iako ste možda spavali i čitavih sedam, osam sati.

 

Šta su "ciklusi sna"?

Svaki ciklus sna traje oko 90 minuta, tokom kojih prolazimo kroz pet faza: četiri "ne-REM" faze i REM faza sna, i sve one ponavljaju se tokom noći sve dok se ne probudimo. Spavanje zato ne bi trebalo da posmatrate kao aktivnost od osam sati, nego više ciklusa od sat i po vremena.

 

U prvoj fazi, mi smo u vrlo lakom snu, a najdublji san je u četvrtoj fazi, neposredno pred REM fazu u kojoj najčešće sanjamo i koja je zapravo najbliža budnom stanju.

 

Najlošiji trenutak za buđenje je tokom 4. faze sna, i ako se tada probudite, bićete "grogi", možda ćete imati i glavobolju.

 

Najlakše se budimo u prvoj fazi i u REM fazi sna, i tada se budimo odmorni i sveži.

 

Kako ovo da iskoristite? Pa, prilagodite šemu svojim potrebama. Znate kad morate da ustanete, a znate i da jedan ciklus sna traje oko 90 minuta, i da je najbolji trenutak za buđenje "između ciklusa", pa izračunajte kad je "idealno" vreme da odete u krevet.

 

Ako propustite pravi trenutak, bolje ostanite budni sledećih sat i po vremena, do novog "idealnog termina".

 

Ako treba da ustanete u sedam ujutru…

… u krevet bi trebalo da odete ili u 21:46, ili u 23:16. Ako volite da sedite do kasno u noć, gledate film ili izlazite, možete na spavanje i u 00:46 ili 02:16.

Računica "pokriva" i činjenicu da nam je u proseku potrebno 14 minuta da se uspavamo, tako da možete i to da uzmete u obzir i da legnete i koji minut kasnije.

 

Ako treba da ustanete u šest ujutru…

… u krevet idite u 20:46, 22:16, 23:46 ili, ako ste prava "noćna ptica", u 01:16.

 

Ako treba da ustanete u osam ujutru…

… u krevet idite u 22:46, 00:16, 01:46 ili 03:16.

 

 

Izvor: mondo.rs

 

Kopiraj link