U pauzi od učenja

Kako da 2024. godina bude tvoja godina

22.12.2023.
4 min

Bližimo se kraju 2023. godine i pravo je vreme da sumiraš utiske iz ove godine, ali i da postaviš ciljeve i želje za narednu.

Kako da 2024. godina bude tvoja godina

Foto: Startuj.infostud.com (Shutterstock)

Početak godine je idealan period da se krene sa promenama, a ukoliko želiš da sledeća godina bude drugačija i bolja u odnosu na ovu ili prethodne, evo par saveta kako da 2024. godina bude tvoja godina!

1. Zapiši svoje ciljeve

Na samom početku godine odredi svoje ciljeve i želje koje bi želeo da ostvariš u toku sledeće godine. Vodi računa, treba biti ambiciozan i maštovit, ali pazi da tvoji ciljevi za 2024. godinu budu realni i izvodljivi.

Uzmi planer i u njega zapisuj sve svoje obaveze, planove i aktivnosti tokom godine, jer organizacija je ključ uspeha. Kako bi znao svoje obaveze u januaru ili februaru, ili kako bi znao do kada si zacrtao da želiš da ispuniš svoj cilj, važno je da sve to imaš na papiru. Lakše će ti biti da ispuniš svoje obaveze, ali i da se organizuješ kada budeš želeo da odvojiš slobodno vreme za sebe i prijatelje.

Takođe, planer ti može poslužiti i kao podsetnik, u slučaju da zaboraviš koje si ciljeve i želje sebi postavio na početku godine.

Nakon što ispuniš planirano, potrudi se da svake naredne godine postaviš sebi veće ciljeve.

2. Odvoji vreme za sebe

Veoma je važno znati kada treba odmoriti i odvojiti vreme za sebe. Iako si možda naviknut na ubrzan način života, studiranje ili posao, bitno je odvojiti vreme za sebe.

Bilo da pustiš neki film ili seriju i uz hranu i piće odmoriš od svega ili da sa prijateljima izađeš u izlasak, važno je znati u toku godine kada je vreme za predah.

3. Imaj meru u svemu

Kako bi 2024. bila tvoja najbolja godina, jedan od saveta je da budeš umeren u svemu. Posveti vreme i fakultetu, i poslu, ali i sebi.

Kako se ne bi zasitio od prekomernih obaveza, učenja ili posla, uzmi pauzu i odmori se kako bi nakon kratkog predaha imao snage i volje da nastaviš jače i bolje ispunjavanje obaveza u toku godine.

4. Putuj, bilo gde

Bez obzira na obaveze ili finansije, potrudi se da naredne godine omogućiš sebi da otputuješ negde. Nije važno da li je to negde u Srbiji ili neka turistička atrakcija u Evropi, važno je promeniti svakodnevnicu i videti nešto novo.

Ukoliko te novac sprečava da odeš na dalja putovanja, uvek možeš izdvojiti vreme i malo novca za izlet u prirodi ili selu.

Često se može čuti da putovanja i novi ljudi hrane dušu, zato omogući sebi da uživaš ove godine barem nekoliko dana u novom okruženju.

5. Treniraj, bavi se sportom

U zdravom telu, zdrav duh. Ove godine se pokreni, izađi iz kuće i uradi nešto dobro za sebe. Odvoji makar dva, tri puta sedmično po sat vremena za trening ili brzu šetnju.

Ukoliko ne voliš zatvoren prostor i teretane, najbolje rešenje su duge i brze šetnje na svežem vazduhu. Naravno, šetnje u prirodi možeš iskoristiti da u društvu s prijateljima provedeš kvalitetno vreme.

6. Piši čemu si zahvalan svakoga dana

Izražavanje zahvalnosti jedan je od najboljih načina da postigneš mir i uživaš u svakom danu u sledećoj godini.

Sa tim možeš početi već danas, uzmi papir i olovku i kad god osetiš potrebu, navedi makar 10 stvari na kojima si zahvalan. To može biti zahvalnost prema bilo kome ili bilo čemu, na primer od kafe koju piješ, prijateljima i porodici, zdravlju ili vremenu koje si proveo sa dragom osobom, do najsitnijih stvari koje svakodnevno imaš.

Kopiraj link

Sara Vuković

Diplomirana novinarka koja uživa u istraživanju i pisanju. Uvek raspoložena za nova znanja, ljude i putovanja.