U pauzi od učenja

Povećajte svoje opšte znanje prateći ove sajtove

04.07.2022.
5 min

Opšte znanje se usvaja kroz čitav život, kako kroz školovanje tako i kroz čitanje, gledanje filmova, slušanje podkasta ili bilo koje drugo “upijanje” sadržaja. Zbog toga je teško ponuditi jedan izvor znanja opšte kulture ili jedan način koji će vam sigurno unaprediti fond znanja. Ipak, postoji nekoliko prečica na tom putu, koje smo i sami isprobali, a one vam mogu približiti razumevanje raznih prirodnih i društvenih nauka na jednostavan i privlačan način.

Povećajte svoje opšte znanje prateći ove sajtove

Foto: Startuj.infostud.com (Shutterstock)

Sajtovi koje ćemo vam preporučiti u ovom tekstu postoje već duži niz godina i imaju milionske pratioce, što znači da su ozbiljno posvećeni svom zadatku prenošenja znanja. Pogledajte našu listu i vidite da li neki od njih prepoznajete!

The Marginalian (bivši BrainPickings)

The Marginalian je sajt sa čitavim nizom tekstova koji se bave manje poznatim pogledima na svet i mislima poznatih pisaca, naučnika i filozofa, obogaćenih komentarima njegovog kreatora, Marije Popove. Na sajtu tako možete pronaći tekstove “Mi smo napravljeni od muzike, mi smo napravljeni od vremena: violinistkinja Natali Hodges o poetskoj nauci zvuka i osećanja”, “Kosmičko čudo od drveća: Astronaut Leland Melvin čita ljubavno pismo Pabla Nerude Zemljinim šumama”, “Kako je Kepler izmislio naučnu fantastiku i branio svoju majku na suđenju za veštičarenje dok je iz korena promenio naše razumevanje univerzuma” i mnoge druge.

Sajt posebno čini interesantnim to što sve tekstove uređuje sama autorka, a kroz njih ne pokušava da daje svoje duboke analize motiva o kojima tekstovi govore, već dozvoljava samim autorima da govore o sebi. Ona zapravo kao prava margina zapisana u knjizi, čitaocu daje samo kontekst teme i blage smernice, nakon čega je on prepušten originalnim mislima nekog od velikih autora iz prošlosti i sadašnjosti.

Za početak, naš savet je da pogledate ovu odličnu kolekciju postera sa motivacionim porukama za brucoše, koju su napravili razni dizajneri.

Big Think

Možda vam je ovaj kanal već “provirio” sa svojim interesantnim videima na Youtubeu, ali Big Think je mnogo više od toga. Okupljajući svetski poznate ličnosti iz raznih sfera poput filozofa Slavoja Žižeka, astrofizičara Nil Degras Tajsona, autorke Margaret Atvud i mnoge druge, ovaj sajt pretenduje da postane jedan od autoriteta za brojne teme savremenog sveta. Kako tehnologija utiče na nas, hoće li se veštačka inteligencija okrenuti protiv nas, da li imamo slobodnu volju i da li ima života posle smrti, samo su neka od pitanja na koja ovaj sajt pokušava da odgovori.

Velika prednost sajta Big Think je što ima odlično razvijen YouTube kanal. Svesni toga da je video-sadržaj danas izuzetno popularan na društvenim mrežama, kreatori ovog sajta su se odlično prilagodili i ponudili za svakoga po nešto. Od kratkih videa koji traju do pet minuta, pa preko onih od 15-ak, do onih koji traju i sat vremena, YouTube kanal Big Think-a će vas sigurno zaintrigirati na prvi pogled. Naša preporuka je ovaj video koji govori o tome kako najbolji u svojim disciplinama automatizuju svoje navike i napreduju.

Jetpunk

Ukratko, Jetpunk je kviz sajt, najverovatnije jedan od najvećih na svetu. Uz one klasične kvizove koji podsećaju na naše testove iz škole, ovaj sajt ima pregršt kvizova o gotovo svakoj temi koja vam može pasti na pamet: zemlje koje se graniče sa Indijom, prezimena likova iz Hari Potera, nacionalne životinje zemalja, kviz o sirevima, britanska istorija za početnike, pa čak i kviz o serijalu Državni posao.

Praktični i brzi kvizovi koji imaju ograničeno vreme na pet do deset minuta, mogu se pokazati kao najbolja provera sopstvenog nivoa znanja, ali i trening za pab kvizove koji su sve popularniji kod nas. Jetpunk na kraju rešavanja kviza prikazuje tačne odgovore na pitanja čije odgovore niste znali, a usput vam daje i statistiku za sva pitanja koja su vam bila postavljena kako biste mogli da se uporedite sa drugim takmičarima i vidite kako stojite u odnosu na prosečnog igrača Jetpunka.

Hiljade i hiljade kvizova koji se stalno ažuriraju su garant da vam ovaj sajt neće brzo dosaditi, a njihova praktičnost i lakoća pristupa, kako na kompjuteru tako i na mobilnom, znači da ih možete rešavati i uz kafu i u gradskom prevozu. Kvizova ima na raznim jezicima, a na srpskom trenutno ima 292.

Naša lista je imala za cilj da vam pokaže dobre sajtove koji mogu da vam pokrenu “male sive ćelije” i nauče vas mnogo na jedan zabavan i originalan način. Imate našu garanciju da će biti tako, a voleli bismo da čujemo vaše utiske o ovim sajtovima, kao i to koje vi sajtove slične ovima pratite?

Kopiraj link

Đorđe Ivanović

Ðorđe je diplomirani novinar čije interesovanje seže i u ostale društveno-humanistčke nauke. Smatra da se savršeno uklapa u sintagmu "sveznajuća neznalica" i svoju budućnost vidi u pisanju.