U pauzi od učenja

Šta sve kažemo na početku semestra

14.10.2015.
3 min

Na početku svakog semestra donosimo odluke kako ćemo biti bolji, uspešniji, vredniji… Hoćete li se pridržavati ovih odluka? I koliko dugo?

Šta sve kažemo na početku semestra

Ovog semestra moje beleške biće pravo malo remek delo

 

Svečano se zaklinjem da ću redovno praviti beleške na predavanjima i vežbama, te da ću ih prepisivati i sređivati. Rekli svi prvog dana, pa porekli. Možda će vas ovo držati neko vreme, ali ubrzo ćete se vratiti svojim “škrabotinama”, jer lakše je brzo pisati, pa onda dešifrovati beleške. Svi mi imamo naše male šifrarnike koji nam olakšavaju hvatanje beleški na predavanjima. Ali pokušajte da ovog puta beleške držite na jednom mestu, organizovane prema predavanjima i spremne za učenje, jer ukoliko dočekate ispitni rok sa gomilom razbacanih papira izgubićete dragoceno vreme.

 

Ni pod kojim uslovima neću prihvatiti poziv za provod dok ne završim sve obaveze

 

Još jedan popularan poklič i odluka s kratkim rokom trajanja. U redu, ne morate se zaista odreći svih društvenih aktivnosti, ali pokušajte da odolite primamljivim pozivima za provod u situacijama kada ste stvarno zauzeti, kada apsolutno morate učiti za kolokvijum ili ispit, kada ujutro morate da predate seminarski rad. Nakon noći provedene u provodu sasvim sigurno nećete stići da završite sve u poslednjem trenutku. Ali to ne znači da ne možete dozvoliti sebi povremeni odmor i razonodu, šta više prijaće vam i napunićete baterije za nove radne pobede. Budite sigurni da ste dobro organizovali vreme i spremite se za provod.

 

Neću potrošiti studentski kredit ili stipendiju u roku od tri dana

 

Ok, nećemo ulaziti u diskusiju o visini ovih nadoknada za studente, niti da li su vam dovoljne da pokrijete sve troškove studentskog života, ali pokušajmo da se pridržavamo tog obećanja da nećemo sav novac potrošiti već prve nedelje. Ukoliko živite sami potrebno je da savladate veštinu raspodele finansija. Što pre naučite da upravljate svojim finansijama pre ćete biti spremni da zakoračite u život. Napravite listu najvažnijih izdataka i količinu novca koji će vam biti potreban, tek onda se možete pozabaviti onim manje bitnim detaljima.

 

Biću aktivan na predavanjima

 

Ako je potrebno zapišite, napravite podsetnik, ali pridržavajte se ove parole. Budite redovni na predavanjima, “hvatajte” beleške, pazite ukoliko profesor govori o ispitu. Više od toga, potražite dodatne materijale, iskoristite biblioteku, internet…

 

Pozabaviću se svojim zdravljem

 

Pekara, roštilj, pica…doručak, ručak, večera, šta mi može biti više potrebno?! E pa zaboravite na ovo jer u pitanju je vaše zdravlje. Pokušajte da se suzdržite od brze hrane i prekomernog konzumiranja “pekare”, pokušajte da izbalansirate svoju ishranu. Na predavanje ponesite nešto kvalitetnije za užinu. Ukoliko se hranite u menzi pokušajte da odolite onom pohovanom kačkavalju i nemojte ga uzimati baš svaki put. Ukoliko volite da izlazite pokušajte da ne zloupotrebljavate svoju mladost i dobro zdravlje prekomernim konzumiranjem alkohola. Svi znate koje su posledice. I pokrenite se, sedenje “ubija”! Dovoljno je što sedate na predavanjima, u prevozu, kod kuće… Vaše telo biće vam zahvalno! Student ste, iskoristite sve mogućnosti da se bavite besplatnim sportom!

 

Preuzeto sa sajta www.studentskizivot.com

Kopiraj link