U pauzi od učenja

Studenski život nije lak. Kako da ne odustanete?

04.04.2017.
3 min

Svi smatraju da su studenti privilegovani zbog statusa koji su ostvarili tokom prethodnog školovanja i mogućnosti da se ostvare u toku narednog perioda studiranja. Ali, to poverenje treba opravdati. Smatra se da dve trećine studenata odustane tokom prve dve godine studiranja, jer ne mogu da se suprotstave stresu, obavezama i proseku, koji moraju opravdati ukoliko žele da zadrže stipendije i povlastice koje su dobili na početku studiranja. Zbog toga je važno da ne odustanu.

 

Studiranje

 

Pored svih izazova, kao što su  privatni problemi, studentske organizacije, ekskurzije, učešće na različitim proslavama i vanškolsko angažovanje, poruka je: umerenost.  Pokušajte da se maksimalno fokusirate na studiranje. Ukoliko vam to pričinjava zadovoljstvo, družite se, učite zajedno, ali sve stavite u svrhu vašeg izgrađivanja i unapređenja vaših znanja. Knjigu nosite čak i na sportske aktivnosti, koristite džepove u vremenu i nikada ne odustajte. Sve aktivnosti se uvek mogu dozirati, i da, uz dobru organizaciju i plan rada, možete ostvariti sve na vreme i u skladu sa svojim planovima, mogućnostima i zahtevima okruženja.

 

Zamislite sebe kao svršenog akademca, neka vam stalno ta slika bude u glavi, da se ostvarite kao ličnosti i da uspete u jednom velikom životnom izazovu i zadatku. Imajte na umu konkurenciju i trudite se da vas ona stimuliše, da pozitivno delujete jedni na druge, da sarađujete, razmenjujete mišljenja i dođete do velikih zaključaka, pa čak i da prevaziđete vaše profesore. Sinergetski efekat koji možete ostvariti u saradnji sa vašim kolegama je ujedno i efekat koji to može proizvesti na vas, njih i celokupnu akademsku zajednicu i on je je nemerljiv.

 

Teško je da se organizujete kada nemate tačno određenu matričnu strukturu i plan obaveza koji vam neko drugi nameće i kada vas niko ne tera da ispunjavate svakodnevno vaše aktivnosti? Zbog toga ste sami svoje gazde. Upravljate vremenom, prostorom i znanjem. Shvatite koliki su vaši potencijali i iskoristite ih maksimalno. Borite se protiv nesanice, stresa, materijalnih problema i mnogo čega drugog. Pobedite te izazove. Dokažite da vi to možete. Jedanput vam se u životu ukaže takva prilika da ste privilegovani i da možete da ulažete u sebe i svoju budućnost. Iskoristite šansu i zgrabite život. Uzmite sve što vam se nudi, ali opravdajte poverenje i vratite sve što je uloženo u vas u što kraćem roku, a zatim nastavite hrabro napred, bez bojazni, jer vi ste deo intelektualnog kapitala koji je izgrađen i koji donosi velike rezultate. Opravdajte to. To je najteži zadatak od svih i zbog toga studentski život nije lak, ali možete ga učiniti zabavnim, zanimljivim i korisnim ukoliko se dobro organizujete, kalkulišete svoje obaveze i pritom vreme radi za vas. Samo napred!

 

 

Izvor: mbs.edu.rs

Kopiraj link

Slični tekstovi

Pojam i definicija inteligencije
19.01.2009.
6 min

Pojam i definicija inteligencije

U pauzi od učenja
Da li je studentski život skup?
25.01.2016.
7 min

Da li je studentski život skup?

U pauzi od učenja
Najveće finansijske mudrosti koje treba da naučiš u dvadesetim
07.12.2020.
4 min

Najveće finansijske mudrosti koje treba da naučiš u dvadesetim

U pauzi od učenja