U pauzi od učenja

Teško se budite: Ovi saveti će vam pomoći da prebrodite jutro

25.11.2015.
3 min

Svakog jutra i po nekoliko puta pritiskate snooze dugne na alarmu? Zavidite svojim prijateljima koji se bez problema i prirodno bude, dok je vama omiljena rečenica kada se oglasi budilnik ‘Još samo 5 minuta’? Prestanite sa teškim buđenjem i pokušajte da i vi postanete pravi ranoranilac. Rano buđenje ima svojih prednosti: duže ste izloženi suncu, uvek imate vremena za vežbanje i doručak, manja je gužva u saobraćaju ako krenete ranije na posao.

 

 

 

 

1. Ranije ležite: Teško je prestati da surfujete internetom ako ste noćna ptica, ali imajte na umu da sve što tada radite, može da sačeka sladeći dan. Naterajte sebe da ranije idete u krevet i ranije ćete se ujutru i probuditi.

 

2. Postepeno krenite sa buđenjem ranije: Možda će vam teško pasti da odjednom počnete da se budite ranije, ali ako svakog dana navijete alarm samo 10 minuta ranije, to će biti manji šok za vaše telo.

 

3. Pojedite zdrav doručak: Unesite neophodnu energiju ujutru porcijom obilnog i zdravog doručka. Bićete manje umorni tokom dana i veseliji od ranog jutra. Ako dan započinjete samo šoljom kafe, nije ni čudo što ste toliko džangrizavi još od početka dana.

 

4. Vežbajte: Čak i malo vežbanja ujutru vam mnogo može poboljšati dan. Bolje ćete se osećati posle vežbanja i moći ćete da sa više elana krenete u nove radne pobede.

 

 

5. Pridržavajte se rasporeda za spavanje tokom cele nedelje: Nemojte poremetiti bioritam time što ćete vikendom duže spavati. Pokušajte da se svoje rutine iz radnih dana pridržavate tokom cele nedelje. Pomislite samo na sve što možete obaviti slobodnim danima ako samo ustanete nekoliko sati ranije.

 

6. Opustite se pre spavanja: Nemojte gledati TV ili se igrati na lap topu ili tabletu pre nego što legnete, jer trepteće svetlo ulazi u oči i može prevariti vaš mozak da je ranije nego što ustvari jeste. Postarajte se da svetlost oko vas nije previše blještava kada dođe vreme za spavanje. Pokušajte da ne radite ništa što opterećuje pre spavanja i fokusirajte se na relaksirajuće aktivnosti, kao što je kupka ili slušanje opuštajuće muzike.

 

7. Nagradite sebe: Mnogo ćete lakše ranije odlaziti na počinak ako imate nešto čemu ćete se radovatu ujutru. Bilo da je to novo poglavlje u knjizi ili serija koju ćete pogledati, nagradite sebe zato što ste ranije ustali. Zaslužujete to!

 

Preuzeto sa sajta www.savrsena.com

Kopiraj link