U pauzi od učenja

Verovali ili ne: Tinejdžeri vole ovih 10 hobija

16.11.2021.
6 min

Da život nije samo dvosmerna putanja “kuća škola, škola kuća” pokazuju mnogobrojna interesovanja koja neki od nas imaju. 

Hobi

Foto: Startuj.infostud.com (Shutterstock)

Hobiji su nam desna ruka kada želimo da zadovoljimo svoju radoznalost, naučimo i iskusimo nešto drugačije, upoznamo novo okruženje i ljude, začinimo svoju svakodnevnicu dozom mira ili da joj dodamo na dinamici.

Da li želite da umirite buku u glavi ili da ubrzate svoj životni tempo različitim sporednim aktivnostima, zavisi samo od vas. Zato ovu temu ne možemo da generalizujemo jer je svaka osoba priča za sebe i nećemo uživati svi u istim hobijima. 

Kada posmatramo američko tlo, YPulse izveštava da se na vrhu liste nalaze video igre kao omiljeni hobi generacije Z, a za njima slede sportske aktivnosti, pevanje i sviranje, pisanje, fotografija, ples i crtanje. Na petom mestu se nalazi čitanje, a na šestom gledanje filmova i serija. 

Kako delimo značajne razlike u mentalitetu i stilu života, želela sam da vidim kakva je situacija na našim prostorima. U to ime sam sprovela mini anketu u svom okruženju i time došla do podataka koji su to najpopularniji hobiji mladih kod nas.

1. U zdravom telu, zdrav duh - sport

Prvo mesto sa najviše glasova pripada sportu. Čak 90% ispitanika je među svojim hobijima navelo neku vrstu sporta - fudbal, košarku, odbojku, tenis, plivanje, folklor... Kao benefite ovog hobija mladi misle da je dobar saveznik u uklanjanju negativne energije, što im pruža fizičku i psihičku snagu, što sa sobom donosi nova prijateljstva, putovanja, rad u timu ali i strogu disciplinu i radnu naviku.

2. Knjiga kao najbolji prijatelj - čitanje

Zabluda je da mladi ne čitaju, a to pokazuje i anketa koju sam sprovela. Malo više od polovine ispitanika je naglasilo da uživa u čitanju. Kako navode, ova aktivnost im pokreće maštu, opušta i daje im uvid u inspirativne priče i nova saznanja. Takođe, pokriva i stranu ličnog usavršavanja time što ih edukuje i širi vokabular.

3. Maraton ispred malih ekrana - gledanje filmova i serija

U izležavanju ispred malih ekrana podjednako uživa i mlađa i starija populacija. Mladi vole da čuju tuđe priče, posebno ako su one lepo upakovane u filmski video format. Kako kažu, pažnju im najviše privlače priče sa kojima mogu da se poistovete, koje ih motivišu, inspirišu i nasmeju. Takođe, među odgovorima učesnici ankete su naveli da im ovaj hobi služi kao beg od realnosti i jedan vid zabave, ali i kao pomoć u učenju stranih jezika.

4. Šerpe, lonci i poklopci - kuvanje

Svoju kreativnost mladi vole da ispolje i kroz kuvanje. Kažu da time kombinuju zabavno i korisno, da se uče strpljenju, ali i da im prija taj trenutak kada su sami sa sobom i kada sve svoje senzore usmere na pripremu hrane. 

5. Nov jezik, nova kultura - učenje stranog jezika

Još jedan hobi koji pripada grupi “lepo, a korisno”. Sam proces učenja stranih jezika obuhvata i upoznavanje sa drugim kulturama, stilom života i načinom komunikacije što su mladi naveli kao jednu od prednosti ovog hobija. Geografska sloboda i osećaj pripadnosti kulturi druge države tokom putovanja idu u korist i učenju stranog jezika.

6. Sreća i mir su u koracima - šetnja

Još jedna fizička aktivnost koju mladi sprovode u toku svog slobodnog vremena. Lagani zamor, svež vazduh i kilometri pod nogama su izduvni ventil kada žele da se opuste, bolje promisle i dođu do rešenja za nejasnoće koje im se motaju po glavi. Kažu da lep osećaj nakon šetnje nema cenu i da je prava vežba i za um i za telo.

7. Umetnost kroz linije - crtanje

Za ovaj hobi nije nužno potreban talenat, kažu učesnici ankete. Bitno je da vas crtanje opušta i da u njemu uživate. Ovaj hobi nije samo vežba za ruku, već i za mozak, jer u tom miru i staloženosti različite ideje i misli padaju na pamet, što na kraju dana bude i produktivna, a ne samo opuštena aktivnost.

8. Ritam ih vozi - muzika

Pod pojmom muzika obuhvaćeno je pevanje, sviranje instrumenta ili jednostavno uživanje u melodiji. Oko 30% ispitanika navodi da svakodnevno uživa u ovom hobiju. Muzika opušta sve mišiće u telu i pravi restart u zahtevnim situacijama, a lepim trenucima samo doda na čaroliji. 

9. U društvu video igrica - gaming

Pozitivno sam iznenađena što gaming ne zauzima prvo mesto na ovoj listi. Statistički gledano, uglavnom je muški deo anketiranih navelo da u slobodno vreme igra video igrice. Ovim hobijem, kako navode, “čuvaju” dete u sebi, neguju svoj takmičarski duh i vežbaju mozak.

10. Ne drži ih mesto - putovanja

Poslednje, ali ne i najmanje zastupljeno. Sinonim za putovanja su im avanture, upoznavanje novih kultura, običaja, usvajanje novog stila života, istraživanje zabačenih predela i prilagođavanje novoj teritoriji. Osećaj koji ih vodi tokom putovanja ih napuni pozitivnom energijom za nove svakodnevne pobede. 

Nije ovde kraj liste...

Ukoliko vam nijedan od ovih predloga ne deluje zanimljivo i inspirativno, bez panike molim!

Toliko drugih aktivnosti postoje koje možete da radite u slobodno vreme. 

Ako ni na jednom spisku koje možete da nađete na Google pretraživaču ne pronađete hobi koji vas “radi” i “vozi”, vi ga izmislite.

Jer caka je kod hobija da u njemu uživate vi, a ne vaša okolina.

Zato prijatelji, ne lomite sebe kako biste se spakovali u određenu fioku, već sami gradite svoju policu. 

Kopiraj link

Tijana Đurić

Student sam Fakulteta organizacionih nauka, a u svetu digitalnog marketing sam od druge godine studija. Zaljubljenik sam u pisanu reč i volim da budem okružena inspirativnim ljudima.