U pauzi od učenja

Zašto bi trebalo da slušaš podkaste

01.09.2023.
5 min

Podkasti pre svega podstiču logičko razmišljanje, širenje uma zbog razumevanja različitih tačaka gledišta, ali i motivaciju za lični napredak i uspeh zbog drugih priča običnih ljudi, kakvi smo i mi, a koji su ostvarili neverovatne uspehe u svojoj karijeri. Takođe, postoje podkasti koji daju konkretne smernice za generalno poboljšanje života, postizanje samodiscipline (što je ključno za svaki uspeh, bilo privatni ili poslovni) i samim tim i postanka bolje verzije sebe.

Zašto bi trebalo da slušaš podkaste

Foto: Startuj.infostud.com (Shutterstock)

Podkast će ti sigurno unaprediti život, a naša preporuka je da ga slušaš tokom obavljanja svakodnevnih obaveza, koje ne zahtevaju umni rad, već su automatske poput pranja sudova, spremanja hrane ili putovanja autobusom.

U nastavku teksta pronađi preporuku za 7 sjajnih podkasta.

1. Tačka povratka

Podkast koji će sigurno biti vrlo zanimljiv svima onima koji planiraju svoje studije u inostranstvu, a onda i povratak natrag u svoju zemlju. U ovom podkastu možeš čuti različite zanimljive priče naših veoma uspešnih ljudi, koji su zbog jake ambicije otišli preko da studiraju, a zatim i da rade.

Mnogi od njih su se vratili u svoju zemlju, ne bi li ovde osnovali nešto svoje, zatim i demistifikovali i proširili dalje mlađim naraštajima znanje koje su stekli na prestižnim fakultetima, ali i poslovima na kojima su dobili neprocenjivo iskustvo.

Autori ovog podkasta su Ivan Brkljač i Uroš Živković.

2. Ivan Kosogor podkast

Ovaj podkast je takoreći za sve, jer obuhvata različita interesovanja i starosne dobi, stoga se za svakog može pronaći po nešto. Podkast obuhvata teme kao što su sport, fitnes, zdravlje, putovanja, lični razvoj, napredak i blagostanje, kao i mnoge druge. Ovo je podkast koji bismo doslovno svima preporučili, upravo zbog toga što se u njemu mogu čuti jako korisni saveti uspešnih ljudi, koji pričaju svoju priču na jedan jako jednostavan, lako razumljiv i prijemčiv način običnom čoveku. Tokom trajanja svake epizode ćeš se osećati kao da si na kafi sa sagovornicima. Imaš našu toplu preporuku za ovaj, možda i najzanimljiviji podkast autorke teksta.

3. Jovana Miljanović podkast

Podkast jedne žene prepune različitih iskustava, koja se pre svega bavi biznisom, marketingom i prodajom. Školovala se u Beogradu, a zatim i u Americi, i dobar deo svojih znanja, kako formalnih, tako i neformalnih se trudi da prenese pre svega ženama sa naših prostora. U svom podkastu, bez dlake na jeziku, priča o važnosti psihoterapije i ulaganju u svoju "glavu" pre svega, o svim saboterima koji nas sprečavaju da napredujemo, o izlasku iz svoje zone komfora i mnogim drugim. Njen način obraćanja je izuzetno direktan, ali i vrlo realan i koristan, stoga verujemo da svako može naučiti nešto iz ovakvog tipa sadržaja.

4. Sara Peranić podkast

Podkast vrlo sličan podkastu Jovane Miljanović. Donekle je i logično, jer je Jovana bila njena biznis mentorka, ali ipak se dosta i razlikuje. Sara Peranić je socijalni psiholog, neko ko završava geštalt psihoterapiju, ali i preduzetnica. Stoga njen podkast najviše govori o stanju uma, promenama obrazaca ponašanja, kao i izlaženju iz zone komfora pri započinjanju određenog biznisa.

Daje puno korisnih saveta kod različitih mentalnih blokada, koje se mogu upotrebiti u svakodnevnom životu, a ne samo u biznisu. Njen način davanja smernica je malo suptilniji i drugačiji od Jovaninog, ali svakako vrlo koristan.

Naš savet je da poslušaš oba i odabereš onaj koji ti više prija, ili da slušaš oba, i stoga implementiraš ono što ti je najpotrebnije.

5. Biznis priče

Podkast koji vodi Vladimir Stanković i u kome učestvuju različiti sagovornici iz sveta biznisa i preduzetništva. Ovaj podkast govori o počecima, prevazilaženju različitih prepreka i na kraju, postizanju uspeha. Epizode traju u proseku od 1,5 do 2,5 sata i idealne su za slušanje tokom vožnje. Tematika je malo ozbiljnija i sigurni smo da će se najviše svideti budućim ekonomistima, programerima i preduzetnicima, ali i mnogim drugima.

6. The Mindset Mentor with Rob Dial

Podkast koji govori o motivaciji i fokusu, i koji daje jasna uputstva kako promeniti određene stvari u životu. Na primer: kako prevazići prokrastinaciju, kako ne odustati i nastaviti dalje kad postane teško, kako postići bilo koji cilj i tako dalje. Epizode traju prosečno petnaestak minuta i sigurni smo da ćeš znatno poboljšati kvalitet svog života ukoliko primeniš samo deo saveta iz njih.

Podkaster Rob Dial većinom navodi primere stečene sopstvenim iskustvom, s kojim se mnogi od nas mogu poistovetiti, te bolje razumeti i primeniti ono što govori.

7. I help you live your dream life (by Rafael Eliassen)

Koncept ovog podkasta je sličan prethodnom, s tim što su ovde epizode usmerene na kratke priče o samopoboljšanju i motivaciji. Traju u proseku 5-7 minuta i sjajne su ukoliko zaista nemaš puno vremena, a želiš da napraviš određene promene u svom životu. Ovde se ne priča o ličnom iskustvu, već se priča uopšteno kako nešto poboljšati. Ovaj podkast više navodi na razmišljanje i traženje sopstvenih načina za poboljšanje, nego što daje konkretne korake.

Kopiraj link

Kristina Pavlović

Student Farmaceutskog fakulteta, koji se već neko vreme bavi marketingom u turizmu. Veliki je zaljubljenik u čitanje, pisanje i putovanja. A pored toga strast su joj fitnes i nutricionizam, kao i konstantno upoznavanje inspirativnih i zanimljivih ljudi.