Konferencije

POLITEIA Western Balkans School for Youth Participation

22.04.2021.
3 min

Fondacija Centar za demokratiju nastavlja sa održavanjem tradicionalne POLITEIA škole, ove godine u novom online formatu. Nakon što je 2019. godine POLITEIA proširena na region kroz projekat Regional Youth Compact for Europe/Mladi Balkana za Evropu dobila je slogan Politeia Goes Regional, koji ove godine postaje Politeia Goes Digital

 

E-learning

Foto: Pixabay

„POLITEIA Western Balkans School for Youth Participation“ biće održana od 7. do 29. maja 2021. godine putem nove digitalne obrazovne POLITEIA platforme. 

 

Prva Politeia škola za civilno društvo održana je 1997. godine u vreme velikog građanskog i studentskog protesta gde su mladi na Politeia kursevima sticali znanja o demokratiji i evropskim vrednostima. Od tada je nekoliko hiljada mladih obučeno i osnaženo za aktivno učešće u društvenim i političkim procesima. Imajući u vidu odličan izbor predavača, interaktivnu metodologiju učenja, kao i sjajno kvalifikovane polaznike, Politeia je danas prepoznata kao jedan od najkvalitetnijih neformalnih nastavnih programa na ovim prostorima. 

 

Neke od glavnih tema na ovogodišnjoj Politeia školi biće:

  • Zašto nam je važna Evropska unija? 
  • Ima li razvoja i perspektive za mlade bez vladavine prava? 
  • Kakvo obrazovanje želimo?
  • Saradnja i pomirenje na Zapadnom Balkanu – pogled unazad, pogled unapred 
  • Demokratija u lokalnoj zajednici – ideja i praksa aktivnog građanstva 
  • Mladi u dijalogu s državom – ka učešću u osmišljavanju i razgovoru o javnim politikama 
  • Evropska unija i proširenje – Pogled iz Brisela, Pogled sa Zapadnog Balkana 

 

Učestvovanje u Politeia školi za mlade sa Zapadnog Balkana je otvoreno za studente završnih godina, studente diplomskih studija, mlade stručnjake i naučnike do 28 godina starosti. Učesnici će biti izabrani u skladu sa svojim akademskim, aktivističkim i političkim dostignućima koja se odnose na temu škole. Od polaznika se očekuje da pokažu čvrsto razumevanje procesa evropskih integracija na Zapadnom Balkanu i Turskoj i snažan interes za oblasti vladavine prava, temeljnih prava, zapošljavanja i socijalne politike, te osmišljavanje i praćenje javnih politika. 

 

Svečano otvaranje škole planirano je za 7. maj 2021. godine, dok će se radionice održavati svake subote od 10h do 14h, a predavanja svakog utorka i četvrtka od 16h do 18h, do 29. maja 2021. godine putem POLITEIA platforme

 

Pozivamo sve zainteresovane da se prijave putem formulara: https://politeia.institute/formular. Rok za prijavu je 23. april 2021. godine. 

 

Projekat je finansijski podržan od strane Evropske unije uz kofinansiranje Balkanskog fonda za demokratiju. 

 

Kopiraj link