Predavanja

Playing Narratives: jedinstveni susret stripa i gejminga

29.03.2021.
5 min

Program Playing Narratives: from comics to games posebno je namenjen strip crtačima, ilustratorima, animatorima, kreativnim piscima, kao i onima koji se bave kompjuterskim modelovanjem ili dizajnom zvuka. Ukratko - svima onim profilima koji mogu biti vredan član tima koji razvija koncept jedne video igre, kao i onima koji žele da se lično i profesionalno razvijaju u tom pravcu.  

 

Playing narratives

 

U pitanju je skoro celogodišnji program edukacije, mentorstva i produkcije, koji će 15ak učesnika uvesti u svet gejminga, i potražiti dodirne tačke između ove sfere i domena stripa. Zajednički su im vizuelna naracija, razvoj karaktera, kreativno pisanje, “worldbuilding” i brojne druge tehnike i metodologije, a jedan od ciljeva ovog projekta je da pojedini stripovi “ožive” i dobiju svoje interaktivne verzije kroz razvoj celokupnih gejming koncepata. 

 

Odabrani učesnici će stoga prolaziti kroz predavanja i radionice iz tema kao što su istorijat gejminga, narativni dizajn, vizuelni storytelling, razvoj karaktera, game i level dizajn, game art i animacija, ali i upoznati tehničke (game engine) i poslovne aspekte gejminga i vezane za marketing, user aquisiton i druge važne teme. Pored svega toga, radiće se i na razviju “mekih” veština kao što su timska kultura ili prezentacione veštine. Neka od predavanja biće otvorena i za širu zajednicu, i realizovana kao hibridni ili onlajn događaji. 

 

Prijava

Stoga pozivamo sve mlade stvaraoce i profesionalce starosti između 16 i 35 godina koji su aktivni u nekoj od navedenih disciplina, da se prijave na konkurs ispunjavanjem online prijave, najkasnije do nedelje,  4. aprila u ponoć! (Nakon ovog roka, selekciona komisija koju čine predstavnici svih partnera na projektu sačiniće užu listu kandidata koji će biti pozvani na kratke online intervjue 8. i 9. aprila. Nakon toga, 12. aprila biće objavljena lista 15-20 odabranih učesnika, dok će prvi sastanak i predavanje biti održani 15. aprila.)

 

Za učešće se mogu prijaviti mladi kreativci iz cele Srbije, s obzirom da će programi biti održavani u “hibridnom” formatu, a troškovi lokalnog transporta učesnika takođe mogu biti pokriveni. Neke od radionica ili predavanja biće realizovani i u Novom Sadu i Nišu. 

 

Imaćeš priliku da:

Kroz učešće u programu Playing Narratives učesnici imaju priliku da:

 • se profesionalno i lično razvijaju, sarađuju sa drugim mladim stvaraocima i rade u timu
 • razviju svoj prvi kolaborativni gejming projekat ili koncept
 • cele godine rade u inspirativnom i transdisciplinarnom okruženju
 • sagledaju kompletan gejming ekosistem i istražuju proces razvoja jedne igre iznutra, kroz predavanja, radionice, specijalne događaje, studijske posete i praktičan rad
 • direktno upoznaju neke od vodećih francuskih, nemačkih i srpskih eksperata iz domena gejminga, stripa i srodnih disciplina, koji će svoje znanje prenositi njima i njihovim kolegama
 • imaju obezbeđen prostor za zajednički rad, neophodnu opremu i materijale
 • dobiju celogodišnje članstvo u ImpactHUB-u, koje omogućava da do kraja godine koriste njihov coworking prostor i druge prednosti
 • imaju besplatan pristup svim SGA programima koji budu realizovani do kraja godine 
 • imaju priliku da zajedno sa svojim timom osvoje nagradu i prođu kroz proces produkcije trejlera za pobednički koncept
 • se pripremaju se za eventualne profesionalne angažmane u gejming industriji
 • uspostavljaju nova poznanstva, prijateljstva i saradnje

 

O projektu

Ferenc Giric i Norbert Varga, osnivači kompanije Digital Arrow koja je generalni sponzor projekta, istakli su povodom svog učešća u njemu da “Digital Arrow smatra da je važan razvoj mladih talenata u raznim formama transdisciplinarnosti iz više razloga: zbog pružanja mogućnosti mladim i ambicioznim ljudima da se inspirišu i upoznaju sa stvaranjem video igara, kao i zbog razvoja regiona u celini.” Kao istaknuti sponzor uključila se i kompanija Two Desperados, čiji je CEO Vojislav Milutinović pojasnio da “Two Desperados podržava projekat Playing narratives jer predstavlja inicijativu koja spaja gejming ekspertizu evropskih zemalja i Srbije, a omogućava mladima da kroz aktivnosti tokom cele godine bolje upoznaju industriju video igara.” 

 

Iz SGA ističu da je ovo njihov prvi međunarodni projekat, i da ono što posebno ohrabruje je da je prepoznat od velikog broja partnera, i pre svega domaćih kompanija, koje su odličile da ga podrže i da se uključe u njegovu realizaciju. “U narednim godinama može se očekivati značajnija internacionalizacija našeg rastućeg gejming ekosistema, kako kroz aktivnosti SGA tako i brojnih drugih aktera i stejkholdera”,istakao je Relja Bobić, programski direktor SGA.

 

Program Playing Narratives zajednički su inicirali Francuski institut i Goethe-Institut u Beogradu, u saradnji sa SGA. Projekat je podržan od strane Francusko-nemačkog kulturnog fonda, koji je osnovan 2003. godine povodom 40. godišnjice Jelisejskog sporazuma. Fond ima za cilj jačanje francusko-nemačke saradnje kroz podršku kulturnim i umetničkim projektima koje zajednički sprovode diplomatska predstavništva i instituti za kulturu obe države u tesnoj saradnji sa lokalnim partnerima. 

 

Pored toga, projekat su prepoznali i brojni partneri u zemlji i inostranstvu: generalni pokrovitelj projekta je kompanija Digital Arrow iz Novog Sada, a kao istaknuti sponzori u realizaciji učestvuju i domaće kompanije Two Desperados i 3lateral kao deo Epic Games. Ubisoft Belgrade takođe je sponzor projekta. Renomirane organizacije iz Nemačke (akcelerator Spielfabrique) i Francuske (visoka škola za video igre i interaktivne digitalne medije Cnam-ENJMIN) i njihovi predavači takođe su involvirane u realizaciju projekta.

 

 

Kopiraj link