Radionice

Dizajn kamp na Mikser festivalu 2021.

29.04.2021.
3 min

U okviru Mikser festivala 2021 koji će ove godine, pod sloganom Zagrljaj, biti održan od 26. do 28. maja u prirodnom ambijentu kompleksa Zornića kuće, Mikser i Savez izviđača Srbije, uz podršku Šumarskog fakulteta, organizuju Dizajn kamp i pozivaju mlade autore da se prijave na trodnevnu radionicu Ghost Project: Nova vrednost za izradu održivih rešenja za život u prirodi, koristeći odbačene sekundarne sirovine.

 

Dizajn kamp na Mikser festivalu 2021.

Foto: Pixabay

Mikser festival podstiče mlade dizajnere da svojim inovativnim rešenjima reaguju na pojačanu potrebu za boravkom u prirodi i svoja iskustva pretoče u projekte koji će smanjiti otpad u našoj okolini dajući mu novu upotrebnu vrednost i doprineti podizanju svesti o uticaju konzumerizma i otpada na životnu sredinu, te ukazati na važnosti cirkularnog dizajna za njeno očuvanje, nakon godine velikog usporavanja uzrokovanog globalnom pandemijom.

 

Predmet radionice je osmišljavanje i realizacija funkcionalnih prototipova predmeta koji imaju upotrebnu vrednost za život u prirodi, uz korišćenje odbačenih sirovina – rashodovanih drvenih paleta kao osnovnog i otpada sakupljenog u okolini Zornića kuće kao dopunskog materijala, a cilj je savladati ograničenja nametnuta upotrebom raspoloživih korišćenih materijala i iskoristiti sve njihove atribute za izradu predmeta koji se mogu upotrebljavati u spoljašnjoj sredini.

 

Odabrani polaznici će tokom trajanja radionice biti smešteni u samom kampu gde će im domaćini i mentori biti članovi Saveza izviđača Srbije koji će im preneti veštine potrebne za kampovanje u prirodi, a pored Marka Ivoševića i Jelene Košarić iz Saveza izviđača Srbije, predavači i mentori biće i Volker Albus, dizajn kritičar i kustos iz Nemačke, Jelena Matić prof. na Šumarskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, Kristina Cvejanov, ekspertkinja za otpad, doc. Madlena Dašić sa Univerziteta Metropoliten.

 

Prijava se dostavlja putem elektronskog formulara dostupnog na adresi: http://formulari.mikser.rs/ghostproject/ i sadrži osnovne podatake o autoru / grupi autora i Radni zadatak (PDF dokument sa maksimalno 3 stranice A4 formata) sa prikazom pravca razmišljanja, od istraživanja teme do preliminarnog koncepta i narativa, izraženih kroz skice, crteže, fotografije, kolaže i/ili tekst.

 

Formular za prijave je otvoren do 5. maja 2021. u ponoć. Finalna lista učesnika biće objavljena 8. maja na web stranici mikser.rs i društvenim mrežama organizacije Mikser.

 

Nakon proglašenja rezultata, organizatori će održati preliminarni online sastanak sa odabranim učesnicima radionice i mentorima projekta u cilju što boljih priprema za dizajn kamp.

 

Učešće je otvoreno za sve stvaraoce, bez obzira na status i formalno obrazovanje. Kandidati mogu biti pojedinci ili grupa autora od 2-3 člana. Sve dodatne informacije možete naći na linku formulara za prijave: http://formulari.mikser.rs/ghostproject/

 

Radionica Nova vrednost je deo projekta Ghost Project koji predstavlja međunarodnu platformu za talentovane pojedince u oblasti industrijskog dizajna. Projekat je iniciran 2006. godine, kao mala lokalna izložba, da bi narednih godina prerastao u jednu od najvećih regionalnih smotri talenata iz oblasti dizajna, a zatim i u mesto razmene znanja, veština i ideja među mladim dizajnerima i stvaraocima drugih kreativnih disciplina.

 
Kopiraj link