Radionice

Prijave za osmi „Art Kvart - Start!” otvorene do 20. oktobra!

14.10.2021.
5 min

Umetnički kursevi „Art Kvart - Start!“ namenjeni su mladim ljudima uzrasta od 15 do 20 godina, a sastoje se od pet sekcija, koje paralelno stvaraju, nakon čega se spajaju i gde nastaju zajednička umetnička dela. 

Prijave za osmi „Art Kvart - Start!” otvorene do 20. oktobra!

Sekcije će voditi mladi umetnici, članovi i prijatelji udruženja Novo kulturno naselje, a osma godina u kojoj se organizuju ove sekcije sa sobom donosi i mnogo novina, kao i nove umetničke kurseve.

Svi zainteresovani, uzrasta od 15 do 20 godina mogu da se prijave do 20. oktobra, putem e-mail adrese artkvartstart@gmail.com i da učestvuju u sekciji po izboru:

  1. Produkcija u audio-vizuelnim medijima - Prikazaće savremene trendove produkcije koji se baziraju na kreativnoj ulozi producenta od ideje do realizacije, distribucije i javnog prezentovanja produkcionog projekta. Kurs podrazumeva sticanje znanja za rukovođenje projektom poput koncipiranja ideje, obezbeđivanja finansija za projekat, predvođenje kreativnog tima u pozorištu, televiziji, filmu, radiju i scenskim događajima. Mentor sekcije je menadžer u kulturi, producent i jedan od osnivača organizacije Novo kulturno naselje, Marko Jozić.
  2. Dramska (glumačka) sekcija - Na dramskoj sekciji polaznici će imati priliku da se upoznaju i bave nezaobilaznim elementima glume:  relaksacijom, koncentracijom, maštom, verodostojnošću... Takođe u deset radionica, cilj je da se istraže „alati" koje su nam ostavili čuveni glumački pedagozi Stanislavski, Čehov, Strasberg, Sanford-Majzner i drugi preko njihovih glumačkih vežbi. Mentor sekcije je glumac, reditelj, član ansambla Srpskog narodnog pozorišta - Igor Pavlović.
  3. Filmska (režijska) sekcija - Istorija filma - kako je nastao film, ko su prve filmadžije, prvi bioskop, nemi film, pojava zvuka, bioskopi. Kako napisati scenario, sinopsis, tritment, dijaloge i likove. Izučavaće se filmski jezik - filmsko vreme, prostor, planovi, kompozicija kadra, pokreti kamere, proći čitav proces od ideje do realizacije - pisanje scenarija, snimanje filma, montaža. 
  4. Sekcija audio produkcije - Upoznavanje sa tehnikom, od snimanja do reprodukcije zvuka. Uz vežbe na terenu i snimanje zvučnih efekata i atmosfera u eksterijeru, mladi će steći znanja iz oblasti montaže i miksa zvuka za film. Steći će znanja i upoznati se i sa osnovama muzičke produkcije i snimanjem instrumenata u muzičkom studiju nakon čega će se baviti miksom i masteringom. Sekciju će voditi snimatelj i dizajner zvuka, Filip Gotovac.
  5. Sekcija animacije - Crtanje pokreta papiru i stvaranje iluzije života. Polaznici će dizajnirati originalne karaktere i davati im život kroz osmišljenu priču. Uz pomoć novih tehnologija, starih principa animacije i puno mašte na sekciji će nastati kratki animirani film. Sekciju će voditi animator Marko Draško.

Radionice će startovati 30. oktobra i trajati do 21. decembra nakon čega se prelazi produkciju filma. Svaka sekcija daće doprinos filmu iz svoje perspektive.

Radionice će se održavati vikendima, a ukoliko bude potrebe i u skladu sa situacijom biće prilagođene i kreiraće se više manjih grupa. Prisustvo i učešće na sekcijama je, kao i uvek do sada, besplatno.

„Art Kvart - Start“ je u prethodnim godinama značajno uticao na profesionalnu orijentaciju mladih, usmeravajući ih da se odvaže u umetničkom pravcu, te su brojni primeri omladinaca koji su upravo nakon ovih kurseva upisivali srednju umetničku školu odnosno Akademiju umetnosti. Iza vrednog rada omladinaca uz mentorstvo školovanih umetnika je nekoliko filmova, muzičkih spotova, songova, vajarskih instalacija, multimedijalnih izložbi ali i brojna prijateljstva, nove veštine i iskustva.

Podsetićemo da je 2018. godine „Art Kvart - Start“ bio finalista „Amateo” konkursa za amatersko stvaralaštvo na nivou čitave Evrope, odnosno bio izabran u pet najboljih projekata u kojima učestvuju umetnici na nivou celog starog kontinenta. Takođe, projekat je osvojio i nagradu Instituta za javno zdravlje Vojvodine 2019. godine - „Moj doprinos zdravlju zajednice”.

Kroz tromesečni rad na radionicama mladi će imati prilike da se upoznaju sa različitim oblastima savremene umetničke produkcije i kroz različite umetničke tehnike, steći znanja iz pomenutih oblasti. 

U najširem smislu, projekat bi zadovoljio potrebe velikog broja mladih iz različitih delova grada i mlade uputio jedne na druge. Sa druge strane, kroz umetničke tehnike i metode, radi se na podsticaju, oslobađanju i afirmiciji mladih u različitim oblastima kulture i umetnosti. Na lokalnom nivou, mladi nemaju mnogo prilike da širem auditorijumu predstave svoje ideje, filozofije, originalno-autorsko stvaralaštvo, a takođe je retkost da se mladi izbore za medijski prostor u kom mogu da iskažu svoje stavove, potrebe, probleme. 

Aktuelne teme, potrebe i problemi mladih, biće ispričane na kreativan, nesvakidašnji i podsticajan način, i pružiće podršku korisnicima u prihvatanju i rešavanju svakodnevnih prepreka. Pružiće i alternativu i diverzifikaciju u sagledavanju problema, kao i načinu na koji mogu da budu rešeni.

Projekat je podržan od strane Gradske uprave za sport i omladinu - Kancelarija za mlade Novi Sad i Gradske uprave za kulturu Grada Novog Sada

„Art Kvart - Start!“ jedna je od aktivnosti u sklopu višegodišnje inicijative Novog kulturnog naselja da ovaj deo Novog Sada dobije Kulturni centar. Novo kulturno naselje i upravo inicijativa za osnivanje kulturnog centra na Novom naselju, bili su jedan od važnih činilaca za kvalitet i raznovrsnost aplikacije grada Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture 2021.

Udruženje Novo kulturno naselje je u sklopu te inicijative od 2014. do danas uspešno realizovalo 18 festivala, preko 1100 edukativnih i umetničkih radionica i događaja, volonterskih i humanitarnih akcija, nekolicinu međunarodnih projekata, akcija ozelenjavanja i čišćenja i brojne druge aktivnosti.

Za sva ostala pitanja, možete se obratiti na adresu novokulturnonaselje@gmail.com ili na broj telefona: 0642886636.

 

Kopiraj link

Slični tekstovi

Poziv za buduće producente - FIST19 program usavršavanja
25.04.2024.
4 min

Poziv za buduće producente - FIST19 program usavršavanja

Radionice
Uhvati film 2021. Master klas: NapraviTI dobar film o ženi sa invaliditetom
22.06.2021.
3 min

Uhvati film 2021. Master klas: NapraviTI dobar film o ženi sa invaliditetom

Radionice
Konkurs za radionicu dokumentarnog filma
03.08.2021.
2 min

Konkurs za radionicu dokumentarnog filma

Radionice