Takmičenja

Bijenale mladih 2021.

11.06.2021.
4 min

Udruženje likovnih umetnika Srbije (ULUS) poziva mlade umetnike i ostale stvaraoce do 35. godina starosti da učestvuju u Bijenalu mladih 2021 koje nosi naziv Zajednički jezik, a biće realizovano od 29. jula do 5. septembra 2021. godine na više lokacija u gradu.

 

Bijenale mladih 2021

Foto: Pixabay

Mladi umetnici mogu da predlože svoje učešće u dve kategorije:

  1. nove produkcije radova koje će se razvijati i realizovati u sklopu Bijenala mladih 2021 – Zajednički jezk (maj-jun) i za koje će biti obezbeđena produkcija,
  2. kao i već realizovane radove za učešće na izložbi.

 

Konkurs je otvoren do 20. aprila 2021.

 

Language in common 

Zajednički jezik je pre svega spoj različitosti. Gradi se kroz kolektivni rad i konstantnu razmenu. Zajednički jezik vidimo kao mesto slobode na kome se borimo za ono do čega nam je stalo, tako što verujemo u to, što smo posvećeni, što eksperimentišemo, istražujemo i insistiramo na kolektivnom izražavanju.

 

Zajednički jezik ne mora biti uniforman, on zavisi od konteksta u kome nastaje. Govoriti kroz zajednički označitelj “mi” ne znači govoriti u ime nekoga – to je pokušaj da se uspostavi novo kolektivno telo, koje “govori” zajedničkim jezikom, jer razume, oseća ili doživljava slične probleme.

 

Zajednički jezik je konstelacija simbola, haštagova, neologizama, emodžija, ali nije samo to. On je i sistem komunikacije revolucionarnog kolektiva u nastajanju.

 

On je mesto susreta nove generacije koja se sporazumeva na drugačiji način, pomalo kriptovano za prethodne, kroz nova pravila, nove izazove, nove tendencije.

 

Nova značenja i vrednosti, nove prakse, novi odnosi i tipovi odnosa se neprekidno stvaraju a novi “jezik” podrazumeva spremnost da se oni prepoznaju i definišu.

 

Zato pozivamo sve one koji žele da budu saučesnici, partneri, zaverenici, graditelji novog jezika, učesnici, koautori. Sve koji stvaraju, pišu, promišljaju, izražavaju se vizuelno, zvukom, pokretom, da zajedno mapiramo probleme, brige, šumove savremenog društva i istražimo horizonte i prostore budućnosti – kako izgledaju, kako do njih stižemo i šta je potrebno da ode ili nestane da bi nam se ukazali?

 

Propozicije konkursa:

 

Konkurs je otvoren za umetnice i umetnike do 35 godina starosti.

 

Ukoliko već imate rad za koji smatrate da odgovara na neku od tema koje smo otvorili, potrebno je da nam pošaljete:

 

  1. Bio (pošaljite nam nešto što najbolje predstavlja vas i vašu praksu – tekst (narativna biografija, poezija, esej…), audio (audio stejtment, zvučni zapis…), video (video esej, video stejtment, video rad…)
  2. Portfolio (opciono, i u bilo kojoj formi: Behance, Instagram, PDF, sajt…)
  3. Fotografiju/vizuelnu prezentaciju vašeg rada

 

Ukoliko želite da učestvujete u kustoskim radionicama i produkujete novi rad, vaša prijava treba da sadrži*:

  1. Bio (pošaljite nam nešto što najbolje predstavlja vas i vašu praksu – tekst (narativna biografija, poezija, esej…), audio (audio stejtment, zvučni zapis…), video (video esej, video stejtment, video rad…)
  2. Portfolio (opciono, i u bilo kojoj formi: Behance, Instagram, PDF, sajt…)
  3. Idejni koncept rada (do 500 reči)
  4. Okvirnu tehničku specifikaciju potrebnu za izradu i postavljanje rada

*Imajući u vidu nepovoljnu epidemiološku situaciju izazvanu pandemijom virusa korona, ove godine nažalost nismo u situaciji da obezbedimo učešće u radionicama i produkciju radova učesnicima bijenala koji žive van Srbije. Ukoliko živite van Srbije, molimo vas da se prijavite sa već gotovim radom.

 

Konkursni materijal možete poslati na adresu konkurs.bm@gmail.com sa naznakom:

 

Ime i prezime_ 

 

Prijava za učešće na Bijenalu mladih 2021.

 

Konkurs je otvoren do 20. aprila 2021.

 

Za više informacija posetite: bijenalemladih.ulus.rs, ulus.rs ili www.arh.bg.ac.rs.

 

 

 

Kopiraj link